Filmele documentare sunt printre cele mai căutate producții cinematografice de curioșii cinefili care doresc să își îmbunătățească cunoștiințele de bază și să își dezvolte intelectul. Poate nu oricine are timpul sau răbdarea despre a citi despre marile bariere de corali, tehnologiile extreme folosite pentru realizarea unui canal fluvial sau despre poveștile nespuse ale Titanicului, dar cu siguranță aproape oricine ar urmări un documentar realizat despre aceste subiecte.
Epoca de aur a filmelor documentare este aici și acum. În ultimii câțăva ani, filmele documentare au început să primească bugete din ce în ce mai mari și au început să fie apreciate din ce în ce mai mult în cinematografe cât și pe platformele de streaming online. Un alt motiv pentru care filmele documentare sunt din ce în ce mai apreciate este pentru că au început să adopte tehnici din filme cu scenariu.
Acest lucru este din ce în ce mai vizibil documentarele ne fiind sub nici o obligație de a prezenta nimic altceva decât o perspectivă a informațiilor, la fel cum și televiziunile prezintă doar o față a evenimentelor. Prin editare, sonorizare și lumini deseori perspectiva este diferită de la regizor la regizor.
Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.
Pentru filmele documentare, printre primele, a fost Nanook of the North din 1922, regizat de Robert J. Flaherty pentru care regizorul a urmărit familia unui vânător inuit, Nanook, din partea de est a tundrei Hudson Bay. Deşi par autentice, multe scene din film au fost înscenate, forţate sau „tradiţionalizate”. Personajele se joacă, pur şi simplu, pe ele însele, iar secvenţa cu construirea unui iglu demonstrează graţie şi stil.
Filmul documentar este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al douăzecilea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Filme documentare este compus din 3 DVD-uri produse de Jurnalul Național cu documentare produse de Discovery Channel despre Marea Barieră de corali, tehnologiile folosite pentru realizarea Canalului Panama și o selecție de Povești nespuse ale Titanicului din mărturii inedite, imagini unice, scrisori, artefacte și reconstituiri.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme documentare – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, filmele documentare au fost pe locul 20 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele documentare. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele documentare și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele documentare. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme documentare te-a captivat cel mai des?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Filmele documentare sunt interesante ne face sa înțelegem mai bine evenimentele petrecute în lume, îmi plac le vizionez nu sunt fana lor dar dacă ma interesează subiectul ma uit.
Top 10 filme documentare
1. Auschwitz: The nazis the final solution
2. Ocean Odyssey
3. War of the century
4. Cernobil
5. Colective
6. The invisible war
7. JFK
8. The shadow efect
9. The falling man
10. Man on wire
10.
Documentarele sunt mai mult decât o categorie de film, ele la rândul lor pot fi clasificate după domeniu, sau modul de abordare. La fel de interesante pot fi cele dedicate naturii, istoriei, vieții sociale sau unor personalități. La fel de atractive pot fi filmările realizate în ținuturi exotice sau un interviu cu o personalitate interesantă. Pentru mine au fost captivante documentarele în serial, de la cele romînești ca ”Memorialul durerii”, ”Exercitiu de admiratie” sau filmele de călătorie ale lui Charlie Ottley (ex.”Flavours of Romania”) până la nenumăratele filme despre natură cum sunt cele prezentate de David Attenborough. In top am inclus filme documentare văzute mai ales în ultimul timp, pe care le-am ordonat cronologic, tocmai pentru că mi-a fost greu să clasific filme cu o tematică atât de diferită.
1.A.K. (1985) – Chris Marker
2.Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (2010) – Andrei Ujică
3.România neîmblânzitã (2018) – Tom Barton-Humphreys
4.Colectiv (2019) – Alexander Nanau
5.Fantastic Fungi (2019) – Louie Schwartzberg
6.March of the Penguins (2005) – Luc Jacquet
7.China Blue (2005) – Micha X. Peled
8.David Attenborough: A Life on Our Planet (2020) – Alastair Fothergill
9.My Octopus Teacher – (2020) – Pippa Ehrlich
10.Pelé (2021) – Ben Nicholas
Acesta e un gen care nu va fi niciodata trend-ul principal, in orice era, dar nici nu va muri vreodata. Pentru ca sunt sau se vor sincere, corecte si adevarate. Ca orice altceva sunt influentate de puncte de vedere sau parti… Stiti cum e adevarul e ce ai vazut tu, nu ce s-a intamplat per total. dar asta face parte din experienta vietii. in ultima vreme m-am afundat in documentare si/sau podcasturi sau video de analiza in true crime. e la moda ce sa zic… si consider ca imi imbogateste constietizarea de sine, de situatii si spatiu.