Filmele polițiste + concurs aniversar

Pe vremuri, polițiștii erau admirați și respectați pentru impunerea legilor. Interesul pentru aventurile polițiștilor sau al detectivilor este deopotrivă la fel de ridicat și în zilele noastre pentru impresia pe care o lasă cinematografia despre adrenalina oamenilor de pe teren. Modul de acțiune, pașii urmați pentru rezolvarea cazurilor și logica de deducție folosită a fost impresionantă de la primele filme cu Sherlock Holmes.

Filmele polițiste s-au îmbinat cu comedia într-un mod delicios oferind filme precum Rush Hour, Showtime, Hot Fuzz, Die Hard (o franciză care parcă nu mai moare), Lethal Weapon (Armă mortală), Men in Black, 21 Jump Street, The other guys, Osmosis Jones, Shanghai Noon ș.a.

Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.

Pentru filmele polițiste, un precursor al lor, a fost filmul din 1949 Stray Dog regizat de Akira Kurosawa, în care Murukami, un tânăr detectiv de la secția de omucideri, este jefuit și îi este sustras pistolul din buzunar. Rușinat, pornește în încercarea de a recupera revolverul și nu reușește să găsească nici un indiciu până nu este îndrumat de un detectiv mai vârstnic și mai experimentat. Împreună ei iau urma tâlharului.

 

Filmul polițist este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al doisprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.

Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.

Premiul pentru categoria Filme polițiste este un DVD cu filmul Glonț în cap (2012) regizat de Walter Hill în care a jucat Sylvester Stallone, un asasin din New Orleans care face echipă cu un detectiv din New York într-o investigație de proporții.

Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme polițiste – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.

Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.

La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!

În curioasa noastră statistică, filmele polițiste au fost pe locul 13 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele polițiste. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele polițiste și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele polițiste. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme polițiste te-a captivat cel mai des? 

Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.

Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!

Articole similare

3 COMENTARII

  1. Filmele polițiste, în general, pornesc de la o crimă și sunt interesante în măsura în care te implică ca spectator în rezolvarea cazului. Realizatorii filmului trebuie să mențină permanent atenția asupra evenimentelor, să aibe o grijă mult mai mare pentru detalii, să nu le scape în poveste elemente ”cusute cu ață albă”, iar la final, în cazul în care descoperirea făptașului este lăsată pentru final, acesta(finalul) să nu fie o dezamăgire pentru privitor. Cam astea ar fi condițiile pentru un film polițist bun. Serialele polițiste sunt de succes pentru că au avantajul duratei (ex. Killing are o crimă pe sezon) și al detectivului erou principal (exemple din ultimii 60 de ani de TV: The Saint, Kojak, Colombo, Monk, Jessica Fletcher, Mentalist, ca să nu mai pomenesc detectivii preluați din romanele A.Christie, A.C.Doyle,etc.) Deși există filme bune cu acțiuni ”detectivistice” ale unor ”civili” ca Rear Window, Gone Baby Gone, The Big Lebowski, am ales în top doar filme în care detectivii sunt chiar polițiști/foști sau agenți FBI.

    1.Fargo (1996) – Joel Coen, Ethan CoenThe Maltese Falcon 1941 John Huston
    2.The French Connection (1971) – William Friedkin
    3.Vertigo (1958) – Alfred Hitchcock
    4.In the Heat of the Night (1967) – Norman Jewison
    5.Murder on the Orient Express (1974) – Sidney Lumet
    6.The Silence of the Lambs (1991) – Jonathan Demme
    7.Girl with the dragon tattoo (2009) – Niels Arden Oplev
    8.The Usual Suspects (1995) – Bryan Singer
    9.Death on the Nile’ (1978) John Guillermin
    10.Serpico (1973) – Sidney Lumet

  2. The departed. asta imi vine in minte ca film politist. De obicei un film cu un cast arhi-plin de celebritati, cum este si acesta, e o comedie f usoara unde s-au strans actorii sa se porceasca. Dar nu The departed. un film ce sper sa fie recunoscut si peste 100 de ani ca unul din top. ca joaca toata lumea bine asta e de la sine inteles. si doar pt asta merita vazut iar si iar. sa stai sa te minunezi de talentul pe cm patrat de tv 😛 Povestea e buna, intriga e gandita bine si construita la fel. Are si cateva intorsaturi de situatie f destepte si la final nu vrei altceva decat sa bei un pahar de apa si sa ii dai drumu iar.

  3. Îmi plac filmele polițiste au acțiune veridica, întâmplări adevărate și te țin captiv.
    Urmăream serialele adaptate după poveștile de Agatha Christie cu sufletul la gura, interesante erau.
    Topul meu 10 fime polițiste
    1. Murder on the Orient Express
    2. Seven
    3. L.A. Confidențial
    4. Mulholland Drive
    5. Memento
    6. Rear Window
    7. Klute
    8. The player
    9. 6 days
    10. Red notice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.