Filmele psihologice + concurs aniversar

Incursiunea în psihicul uman a fost întotdeauna fascinantă dar, atunci când un film te pune pe gândit sau se joacă cu mintea ta, atunci ai o operă de artă care îți provoacă mintea cu adevărat. Filmele psihologice reflectă asupra laturei comportamentale a personajelor care propagă acțiunea și explică povestea. Realismul psihologic este obținut prin explorări adânci și explicații ale stărilor mentale ale personajelor, în general prin vizualuri ale conștiinței sau flashbackuri.

Genul psihologic a fost de multe ori îmbinat cu thrillerele (The number 23) și cu horrorul (The shining), dar cumva, nu putem ignora și stilul sf cum ar fi de exemplu franciza The time traveller. The time traveller’s wife este un exemplu superb de film psihologic care analizează evoluția personajului.

Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.

Pentru filmele psihologice, printre primele, a fost filmul din 1927 The Lodger: A Story of the London Fog realizat de Alfred Hitchcock, în care un om misterios vine la familia Bunting pentru a închiria o camera. Fata soților Bunting este model și are un iubit care este detectiv cu un caz asignat pentru a prinde un criminal în serie. Detectivul devine gelos pe noul chiriaș și îl suspectează că ar putea fi criminalul.

Fantezia se îmbină superb cu aventura și asta este evident prin multitudinea de lumi imaginare create special pentru a-ți oferi o lume în care să scapi de grijile tale. Uite câteva din lumile care au reușit să ne încânte: universul Star Trek (viitorul în care banii nu mai există și toți scăpăm de griji), Star Wars, Grecia antică (Hercule și Xena, filmul 300 sau Clash of the Titans), Arendelle (franciza Frozen), Arrakis (Dune), Asgard (MCU Thor), Berk (franciza Cum să îți dresezi dragonul), Pământul (filme distopice cum ar fi Mad Max, Waterworld, etc.), Fantasia (The never ending story), insula Nublar (franciza Jurassic Park), Kripton (franciza Superman), Gallifrey (serialul Doctor Who), Middle Earth (franciza Stăpânul Inelelor), Narnia (Cronicile din Narnia, cu acces ușor din dulap), Neverland (lumea lui Peter Pan unde rămâi veșnic tânăr), OASIS (Ready Player One), Jumanji și lumea vrăjitorească a lui Harry Potter. Lista poate continua la nesfârșit, dar sunt sigur că ai prins ideea și vei profita de lista de recomandări creată mai sus.

Filmul psihologic este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al paisprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.

Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.

Premiul pentru categoria Filme psihologice este un Mistery Box (nici noi nu l-am deschis) de la filmul Corpus Christi regizat de Jan Komasa despre Daniel, un tânăr de 20 de ani care experimentează o trezire spirituală la un centru de detență. Crima comisă de el îl împiedică să participe la seminarii așa că, după ce este eliberat pe cauțiune, merge să muncească la o fabrică de tâmplărie.

Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme psihologice – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.

Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.

La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!

În curioasa noastră statistică, filmele psihologice au fost pe locul 14 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele psihologice. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele psihologice și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele psihologice. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme psihologice te-a captivat cel mai des? 

Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.

Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!

Articole similare

4 COMENTARII

  1. Filmele psihologice reprezintă genul de film care mă atrage mult, pentru că mintea omului poate fi cel mai captivant subiect. Aceste filme te țin în tensiune permanent, te fac să uiți că ești în sala de cinema și deasemena acestea sunt filmele care chiar pot să demonstreze valoarea unui actor. Bette Davis, Joan Crawford, James Caan, Anthony Hopkins, Jodie Foster, Anthony Perkins, Malcolm McDowell etc. au rămas în memoria cinefililor în primul rând pentru rolurile din filme psihologice. E adevărat că filmele psihologice nu sunt atractive când mergi la film ca să te distrezi, pentru că au și o latură întunecată și se pot ușor încadra la genul mister, thriller și chiar horror, uneori. Evident că realizatorii lor se joacă și cu mintea spectatorului și în această privință trebuie recunoscute meritele unor maeștri ai genului ca regizorul Alfred Hitchcock, sau scriitorul Stephen King.

    1.Psycho (1960) – Alfred Hitchcock
    2.The Silence of the Lambs (1991) – Jonathan Demme
    3.What Ever Happened to Baby Jane? (1962) – Robert Aldrich
    4.Rear Window (1954) – Alfred Hitchcock
    5.A Clockwork Orange (1971) – Stanley Kubrick
    6.Misery (1990) – Rob Reiner
    7.The Lighthouse (2019) – Robert Eggers
    8.Gone Girl (2014) – David Fincher
    9.Shutter Island (2010) – Martin Scorsese
    10.The Sixth Sense (1999) – M. Night Shyamalan

  2. o da. filmele psihologice sunt bune si pt relatie 🙂 pt ca stai dupa de vorba cateva ore, dezbatand ideea filmului, invataturi pe care le poti trage si eventuala aplicabilitate in viata reala. Sunt filme ce necesita joc actoricesc bun, scenariu scris bine si regie de calitate. intotdeauna primele filme de acest gen care imi vin in minte sunt Identity, Fracture, mystic river, nocturnal animals, fight club, primal fear, the usual suspects, gone girl, the butterfly effect. Acesta ultimul vazut de pe oDc si mi-aduc aminte cum l-am vazut a doua oara a doua zi, ca sa stau cu prietenul la analiza si disecare 🙂

  3. Bune filmele psihologice au un stil aparte, au acțiune și poveste dezbătută.
    Urmăresc de mult cu Jodie Foster mi a plăcut mult The Panic Room.
    Top 10 filme psihologice
    1. The machinist
    2. Fractured
    3. Black swan
    4. Donnie Darko
    5. The sixth sense
    6. Misery
    7. Fight club
    8. Gone Girl
    9. American Psycho
    10. Panic Room

  4. Filmele psihologice sunt provocatoare si pentru mintea noastra, a privitorilor. Mie imi plac mai mult cele vechi, pentru c aimbina tehnicile de filmare cu muzica si suspance ul, creand o atmosfera cu adevarat misterioasa. Am vazut insa si cateva filme noi bune.
    Daca ar fi sa fac o lista, ar arata cam asa?
    1. Black Swan
    2. Fight Club
    3. Panic room
    4. Cube
    5. The light house
    6. Fata din tren
    7. Femeia de la fereastra
    8. Shutter island
    9. Hipnotic
    10. Realitati alternative

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.