Fiecare țară se mândrește cu propriile producții cinematografice, iar România are cu ce se mândri. Au fost foarte receprivi și la numai câteva luni de la prima vizionare de scurtmetraje realizată de frații Lumiere la Paris din 1895, cinematograful ajunge și în România pe 27 mai 1896.
Pe 16 decembrie 1989 începea, la Timișoara, Revoluția anticomunistă. Tonul fusese dat în seara zilei de 15 decembrie, atunci când sute de oameni s-au adunat în fața casei lui Laszlo Tokes. Pastorul reformat fusese pedepsit pentru că a criticat, în predici, regimul comunist. Era evacuat și urma să fie mutat într-o parohie de la țară. În acea duminică seară, în Timișoara, sute de oameni au participat la Marșul Libertății. Cu această ocazie am ales să vorbim despre filmele românești. Foarte multe dintre filmele autohtone vorbesc despre comunism, despre Revoluție și asociem aceste două lucruri. Desigur, lucrurile s-au mai diversificat în ultimii ani și asta este evident și prin atenția acordată filmelor românești de festivalurile străine.
Nu știu dacă ai observat până acum, dar la aproape fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.
Pentru filmele românești, primul a fost Parada regală de 10 mai 1897 atunci când Majestatea Sa Regele este călare și ocupă locul pe bulevard pentru a prezida defilarea.
Primul film românesc de lungmetraj a fost filmul de război a fost Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877, produs în 1912 de regizorul Aristide Demetriade despre care am mai povestit zilele acestea la filmul de răboi. Filmul a fost restaurat de proiectul român Image and Sound și poate fi văzut integral pe pagina lor.
Producția a fost un succes și a fost urmată de multe altele, toate realizate cu susținerea și ajutorul Armatei Române. Mulțumită ajutorului oferit de stat, producțiile românești de filme de război nu duceau niciodată lipsă de armament sau de figuranți lucru evident dacă te uiți la numărul mare de oameni folosit în lupte grandioase. După Revoluție nu s-au mai realizat filme la fel de grandioase cu atât de mulți figuranți. Accentul a mers către grupuri mai mici de persoane sau anume indivizi. Și comediile s-au bucurat de o mare popularitate înainte de 1989 datorită multitudinii de actori comici de care ne amintim și astăzi cu drag. Dincolo de aceste lucruri, filmele românești au evoluat în ce putem vedea astăzi în cinematografe.
Filmul românesc este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al șaisprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Filme românești este un DVD cu filmul Crucea de Piatră, o comedie care prezintă eforturile comuniste de a desființa casele de toleranţă drept un cadou oferit „tovarășului Stalin” de după Al Doilea Război Mondial. În acest sens, partidul apelează la tovarășul Puzderie (Gheorghe Dinică), care însă înainte de a trece la fapte are grijă să profite de plăcerile vieţii. Filmul redă cu mult umor felul în care s-a realizat această „revoluţie” în București, insistând asupra „muncii de convingere”, specifică regimului, cu fiecare „client” în parte. Iar dacă nu se înţelege de vorbă bună, partidul deţine și alte metode de convingere care dau, parcă, mai multe rezultate: șantajul, ameninţările de tot felul, atacul brutal, violenţa.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme românești – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, filmele românești au fost pe locul 16 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele de românești. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele de românești și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele românești. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme românești te-a captivat cel mai des?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Am urmărit filmul românesc dintotdeauna. Mi se pare esențial să cunoști cinematografia țării tale la fel ca literatura, muzica și oricare alt produs artistic. Din fericire, am avut parte de generații de mari actori dedicați filmului, și regizori talentați. Chiar dacă cea mai mare parte a filmului românesc s-a produs în timpul comunismului cu toate limitările și forțările regimului și avînd mai puțină libertate creativă decît ar fi avut în alte țări est-europene ca Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria, realizatorii din acele timpuri au reușit filme remarcabile (Lucian Pintilie, Dan Pița, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, ș.a.). Majoritatea actorilor proveneau din teatru, dar sunt mulți care au fost percepuți în primul rând ca actori de cinema (Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Irina Petrescu, Victor Rebengiuc, ș.a.). Din fericire, cinematografia românească a reușit să se impună pe plan internațional după revoluție, când libertatea de creație a făcut posibilă afirmarea unui val de regizori, mulți abonați la premii la festivalurile de film, cunoscuți și recunoscuți în lume. Mi-e greu să aleg doar 10 filme din toată cinematografia românească, așa că las și un link cu 100 de filme românești care mie mi-au plăcut.
https://letterboxd.com/kotib/list/100-de-filme-romanesti-1955-2018/by/owner-rating/
1) 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) – Cristian Mungiu
2) Morometii (1987) – Stere Gulea
3) Padurea spânzuraților (1964) – Liviu Ciulei
4) Nunta de piatra (1973) – Dan Pița
5) Balanța (1992) – Lucian Pintilie
6) Filantropica (2002) – Nae Caranfil
7) Aferim! (2015) – Radu Jude
8) Reconstituirea (1968) – Lucian Pintilie
9) La ‘Moara cu noroc’ (1957) – Victor Iliu
10) Croaziera (1981) – Mircea Daneliuc
O da, filmele românești îmi plac aproape toate cele vechi nu mai spun le am cel mai la „inima” frumoase, hazlii, actorii noștri minunat de talentați.
Toma Caragiu, Dem Rădulescu, filmele cu Sergiu Nicolaescu mi au făcut copilaria mai frumoasa.
Top 10 filme românești
1. Buletin de București
2. Cu mâinile curate
3. Pacala
4. Restul e tăcere
5. Orient Express
6. Moartea domnului Lazarescu
7. B.D la munte și la mare
8. Nea Marin Miliardar
9. Cea mai fericita fata din lume
10. După dealuri
aici discutia e ampla, complexa si de multe ori enervanta. din pacate. asa ca ma voi rezuma la 2 seriale de pe hbo. Umbre si Comrade detective. Unul e scenariu cumparat, altul e coproductie. Deci nici unu din ele 100% romanesc. DAR pe mine nu ma deranjeaza si nici nu voi desconsidera pe aceasta baza. De ce ? pentru ca cinematografia romaneasca nu este atat de smechera, mare si tare incat sa judecam atat de aspru. Plus, atata timp cat ceva se face, si iese cat de cat calitativ si actorii romani au de munca, e ok. Aici pot mentiona si Complet necunoscuti. da. scenariu cumparat, la fel ca Umbre. dar filmul e facut si de actorii romani, de ochiul regizorului plus toti oameni care muncesc in spatele camerelor de filmare. Asa ca eu cand ma pun sa vad un film romanesc, ma uit cu toata speranta, si voi cauta mereu partea buna, pt ca sunt partinitoare.