Filmul cu Ted Bundy prezintă un Zack Efron mai matur

Extremely WickedShockingly Evil, and Vile – Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic este filmul biopic despre celebrul criminal în serie, Ted Bundy, pe care îl putem urmări în cinematografe începând cu 3 mai.

Avem de-a face un un film care are un titlu extrem de ciudat și neobișnuit. Și totuși, acesta îl caracterizează foarte bine și intriga titlului ne provoacă să fim curioși despre ce se întâmplă. Filmul este un thriller cumva biopic (eu aș spune o felie de viață chiar) asupra unei perioade negre din istoria Americii, procesul unuia dintre cei mai notorii criminali în serie. Regizorul Joe Berlinger nu mi-a spus până acum vreo altă poveste, însă din ce observ, filmele pe care le-a realizat până acum au fost biografice sau documentare. Acesta este al doilea film de lung metraj al său și canalizarea asta a sa pe subiecte de documentare despre crime și mistere cred că este o nișă aleasă interesant. Regizorul nu este la primul material pe tema Ted Bundy. El a realizat și documentarul pentru Netflix Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes.

Zack Efron lasă definitiv look-ul inocent și adolescentin de HSM intrând cu totul în rolul celebrului criminal în serie, Ted Bundy. Aș putea cumva spune că și-a ieșit din zona de confort cu acest rol, însă cumva aș exagera pentru că Ted este un personaj șarmant… un soi de playboy misterios. Este fascinant felul în care vrăjea fetele în condițiile în care era în pușcărie și toată lumea părea mai mult sau mai puțin să înțeleagă cât de periculos era individul.

Povestea este bazată pe fapte reale întrucât procesul lui Ted Bundy a fost primul proces de avengură care a fost filmat și televizat, iar oamenii anilor ’70 deja priveau povestea ca pe o telenovelă probabil. Îmi imaginez că se ajunsese la o popularitate a cazului precum am avut noi cazul Elodia acum 12 ani. Din ce am aflat, oamenii au fost atât de șocați și nervoși pe diabolicul Ted Bundy încât i-au sărbătorit moartea cu un spectacol de artificii.

Apare însă și reversul medaliei pentru că Ted este considerat cel mai iubitor și afectuos bărbat de către Liz Kloepfer (Lily Collins), o mamă singură care l-a acceptat în viața ei anterior acuzațiilor care le-au schimbat viața. Cel mai greu a fost ca ea să conștientizeze că bărbatul care nu ar fi făcut rău nici măcar unei muște ar putea fi, de fapt, un criminal psihopat. Procesul o bulversează chiar și după ce se retrage din relația aceasta care o șochează. Filmul se joacă ușor cu această contradicție de bărbat nonviolent care este acuzat de cele mai atroce crime.

Dacă îți imaginezi, însă, că vei vedea un film cu scene macabre, află că nu este neapărat cazul de așa ceva. Filmul menajează spectatorii de partea aceasta și încearcă să folosească mai degraba descrierile faptelor și povestea decât să arate întâmplările din culise. Cred că este o decizie înțeleaptă a regizorului în acest sens. Sunt sigură că toată lumea dorește să doarmă fără coșmaruri după vizionarea acestui film.

Zack Efron nu a fost, însă, singurul actor care s-a evidențiat datorită jocului actoricesc de excepție.

Un rol surpriză este cel interpretat de inegalabilul Jim Parsons care a stârnit zâmbetul publicului din prima secundă în care a intrat în poveste ca avocat al acuzării. A făcut ce știe el mai bine… a asigurat amuzamentul pe buzele tuturor deși a jucat un rol serios și a prezentat faptele cu acel ”je no se quois” al său. Poate că acest efect este și motivat de rolul lui din Big Bang Theory (care se va încheia oficial în această săptămână după 11 sezoane). Ironia unui astfel de rol este dată de obisnuința publicului de a râde la discusul serios al lui Sheldon Cooper. Dar aici nu este Big Bang Theory și cred că doar cei care au urmărit serialul vor simți această apartenentă a personajului. Sper din tot sufletul că publiul care nu este familiarizat cu Big Bang Theory va trata cumva mai cu puțin amuzament un personaj serios. Îmi oarecum asum faptul că fiind fană a serialui mi-a fost greu să îl iau în serios. Dar întorcându-ne la film, deși replicile amuzante erau oferite de către Zac Efron, începusem să găsesc similitudini în discursurile cu care ne-a obisnuit Jim în Big Bang Theory. Este o scenă în film în care Ted Bundy enumeră o mulțime de sinonime… numai Sheldon ar fi găsit mai multe. Ok… filmul s-a jucat mult cu mintea noastră așa cum Ted Bundy a reusit să facă asta cu lumea în anii ’70.

Am apreciat foarte mult și jocul actoricesc al judecătorului înterpretat de John Malkovich. Discursul lui a fost bine susținut și cu o interpretare interesantă.

Deși la final am putut vedea sursa originală, filmări reale de la adevăratul proces al lui Ted Bundy, jocul actorilor mi se pare, în continuare, că a reușit să evidențieze și mai mult filmul. Hai să spunem că am avut parte și de ketchup și muștar față de clasicul burger cu sare si piper. E dificil să judeci un film bazat pe fapte reale pentru că, să fim serioși, îl vei compara întotdeauna cu realitatea. Iar jumătate din acest film a fost bazat pe filmări reale… neregizate aparent… cu un scenariu, așadar, bătut în cuie.

Cu toate acestea, schimbul de replici în triunghiul Jim Parsons – Zack Efron – John Malkovich cred că a fost o cremă a cremelor din punct de vedere actoricesc și mărturisesc că mi-a plăcut chimia între cei trei actori.

Nu știu dacă are sens să îți punctez faptul că trebuie neapărat să vezi acest film pentru că povestea lui este atât de intrigantă încât să știi deja acest lucru până când ai ajuns să citești aceste rânduri. Este un film captivant și aproape hipnotizant. Și mie chiar mi s-a părut fascinantă abordarea. Sunt curioasă care este părerea ta despre film.

One thought on “Filmul cu Ted Bundy prezintă un Zack Efron mai matur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.