Fotbal sau film? De ce nu ambele? Caravana filmelor Românești se oprește la Adjud

Între 24 și 26 iunie, Caravana Filmelor Românești poposește la Stadionul Municipal din Adjud și invită cinefilii să vizioneze o serie de filme românești clasice. Dacă deja urmărești meciurile din această perioadă, de ce sa nu faci un drum până la stadion și pentru un film bun?

Cu siguranță mai există suficiente suflete care își amintesc de plăcerea oferită de Cinematograful Doina înființat în anul 1959, cu o capacitate de 300 locuri, care a funcționat până în anul 2003, și a fost lăsat să putrezească în ruină, în anul 2009 fiind preluat de Direcția Cinematografică. Sau, poate l-ai descoperit când a fost transformat într-o alee de bowling? Între sporturi și filme pare o legătură de dute-vino în acest oraș și dacă cinematograful a fost posedat de bile și popice, stadionul de fotbal va fi luat cu asalt de cultură. Pentru că filmele vor fi proiectate în aer liber, proiecțiile vor începe toate la ora 21:00.

În situația în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecțiile vor avea loc la Sala de Sport a Stadionului Municipal Adjud.

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile!

Am rămas ușor melancolic și cu gândul la Doina, dar, la fel cum spunea actorul Ion Dichiseanu în Micul Infern, “Noi ne-am născut în altă lume și ne ducem odată cu ea… Tinerii de azi au un orizont mai larg, mai luminos… Să închinăm pentru ei!” Că ei sunt singura speranță ca Doina să renască din propria cenușă.

Să trecem de aceste gănduri triste și să privim împrună cu speranță pentru viitor, la programul Caravanei:

Seara de Joi va fi înfrumusețată de o proiecție specială dedicată maestrului Ion Dichiseanu, născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, Cetățean de Onoare al municipiului de pe Trotuș. În memoria îndrăgitului actor care ne-a părăsit lunile trecute pe 20 mai 2021, începând cu ora 21.00, va fi proiectat filmul „Trandafirul galben”, în regia lui Doru Năstase, în care Ion Dichiseanu joacă alături de Florin Piersic, Marga Barbu, Ioana Pavelescu și George Motoi.

De multe ori, după un film bun, rămân cu dorința de a mai vedea unul, precum o ciorbă bună necesită un felul 2 pe măsură.

“De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?” Dacă vei pofti în continuare, va trebui să revii vineri.

Vineri, 25 iunie, spectatorii sunt invitați la filmul „Moromeții”, regia Stere Gulea, pentru a se reîntâlni cu personajele memorabile interpretate de Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu. Pentru liceeni, această vizionare este o oportunitate de obține o imagine vizuală a textului scris de Marin Preda. “E un punct de vedere.”

Pe 26 iunie, Elisabeta Bostan ne poartă în Amintiri din copilărie alături de Nică în ecranizarea romanului scris de Ion Creangă.

Parcă deja aud copii trăgând de mâneci: “- Mămucă, iacătă-mă-s! nu mergem la film?” și cum poți tu ca părinte să refuzi copilul cu părul bălai care iese afară şi râde la soare, că doar s-a îndreptat vremea! Acuma este numa bine de un film în aer liber. Unde mai pui că joacă actori de numa-numa Ştefan Ciubotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ ș.a.

Așa că acum știi, ți-am făcut program pentru următoarele zile și dacă nu te-ai convins singur, îți spun ca Moromete:

“Ori faceți cum spun eu, ori dacă nu, să plecați!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.