Ce genuri de filme au fost populare de-a lungul istoriei și de ce

Iubim infograficele. Ne structurează informația și ne ajută să înțelegem mai ușor un fenomen. Spun asta în general, însă raportat la filme, lucrurile prind contur, devin și mai interesante, atunci când graficul este și interactiv.

Citeam ieri un articol într-un ziar despre un grafic publicat în 2019 pe Reddit de Bo McCready (@BoKNowsData), un mare pasionat de acest gen de creații. Short story: mi-am dat seama că dincolo de o poză simplă pot descoperi mai multe informații, că trebuie să existe și versiunea interactivă a graficului și m-am gândit să o caut să o poți studia și tu.

Graficul de mai jos prezintă o analiză bazată pe listele IMDB ale filmelor grupate pe genuri apărute între 1910 și 2018. Mai exact, au fost luate filmele dintr-un an și împarțite pe genurile de care apațin și au fost calculate procentual pentru a se observa evolutia în timp a unui anumit gen.

Bine-bine! Se vede din imaginea de ansamblu felul în care au evoluat genurile de filme în popularitate, dar care sunt filmele piatră de temelie pentru această evoluție este ce poți afla în continuare. Graficul din acest articol este interactiv, asta înseamnă că poți da click pe fiecare bară de dată și, pe lângă topul 5 al filmelor populare pentru fiecare an, poți deschide chiar o fereastră cu lista detaliată pe an și rezultatul fiecărui film intrat în analiză. Așadar, nu doar că poți afla evoluția genurilor de filme, ci poti vedea și titlurile filmelor cuprinse în această statistică. Mai jos îmi exprim și eu părerea cu privire la evoluția genurilor de filme. Sunt tare curioasă ce părere ai și tu.

Nu de puține ori am conștientizat schimbarea genurilor predominante în cinematografe, ba chiar eram la un moment dat nemulțumită de declinul lansării filmelor de dragoste în luna iubirii. Filmele romantice s-au păstrat pe linia de plutire, însă au picat pe o pantă descendentă în ultimii ani…. parcă nu mai sunt ce erau acum 20-30 de ani.

Surpriza plăcută a ultimilor două decade este explozia documentarelor între preferințele cinefile. S-au produs și se produc tot mai multe documentare în lume. Este poate cea mai neașteptată schimbare și aș vrea să punctez de ce. Sunt câteva motive pe care le leg (din perspectiva mea) de acest aspect.

1. În principal vorbim de bani, iar banii dictează cererea și oferta. Când mai intervim în cadru și interese politice sau sociale, începe să se vadă și mai clar că lucrurile vin la comandă. Nu prea se fac documentare din neant. Ele trebuie să aibă o motivație dedesupt, un eveniment de care se leagă, un efect scontat.
2. Structura este un soi de bricolaj. Totul se rezolvă la montaj si e mult mai simplu și ieftin. Una este să filmezi de la 0 un film întreg, cu actori, cu efecte speciale etc. și alta este să ai câteva scene cheie filmate cu figuranți, un pic de interviu, câteva înregistrări de ambianță, artistice și imagini de arhivă.
3. Platformele precum Netflix și HBO și-au propus să înglobeze  diversitatea, iar documentarele sunt diversitatea de care au nevoie. S-au adunat în timp atât de multe subiecte de cercetat la nivel de documentar, iar studiile au în sfârșit analize concluzive pe care le pot prezenta concret și creativ. Pe lângă asta, și festivalurile au ridicat documentarele la rang de „must”.
4. Oamenii trec printr-o perioadă bazată pe realism, cu fakenews-ul în floare au realizat că vor lucruri certe. Asta nu înseamnă că documentarele sunt 100% adevărate. Întotdeauna se va exagera și înflori într-un film… chiar și într-un documentar.
5. Începutul anilor 2000 a fost presărat cu o mulțime de reality show-uri, lucrurile devin tot mai putin regizate, se caută naturalul, realul, iar documentarele sunt, în fond, un soi de felii de viață exact așa cum este ea. Oamenii au devenit curioși să intre în viața unor evenimente, oameni, culturi, fenomene etc.

Desigur, evenimentele istorice au influențat de-a lungul timpului o mulțime de genuri cinematografice. Nu încape îndoiala că înteresul a scăzut pentru filmele de război și western-uri pentru că oamenii nu se mai identifică cu aceste filme. Lumea modernă aparent este interesată să vadă istoria așa cum e ea în fapt, cât mai fidelă. Deși nu este cuprins în tabel, am observat cât de mare interes există acum pentru filmele de epocă, cât de mult se critică corectitudinea în aceste filme. Mă refer la costume, conversații, decoruri adaptate corect la epoca în care este plasată acțiunea. Nu este de mirare că decât să faci o ficțiune adaptată unei epoci, preferi un documentar în contextul în care se cere o atât de mare atenție la detalii. Dacă tot intri în moment, mai bine se intră cu totul. Și iată că tot la documentare ajungem pe filiera istorică.

Marea mea dezamăgire personală este purtată de declinul filmelor muzicale. Sunt o mare pasionată a acestui gen și în sinea mea consider că este un subiect care ar trebui explorat mai mult. Oamenii se exprimau mai mult în vremurile acelea prin muzică și dans, iar acum au cam uitat. Dar să nu uităm exploziile de artificii pe care le vedem atunci când apare un film muzical… chiar și acum. Doar câteva pe an, dar sunt memorabile.

Filmele științifico-fantastice, dar și cele fantastice au avut un salt extraordinar în urma inovațiilor și tehnicilor de efecte speciale. Un mare interes pentru SF a fost adus și de cursa spațială din anii ’60. CGI-ul a revigorat acest gen în ultimii 15 ani, iar supereroii au reapărut în scenă cu povești din benzile desenate. Nu e nimic neașteptat, este o evoluție naturală și firească.

Filmele de groază și thrillerele cred că au luat un extraordinar avânt pentru că au lipsit fix în perioada in care filmele de război erau prezente. În mintea mea, oamenii au cam prins interes pentru sânge și teamă. În anii 40 filmele de război erau despre speranță (de aceea erau în vogă alături de filme muzicale, de comedie și de dragoste), oamenii erau sătui de cadavre și sânge pe care le întâlneau mult prea des, iar în anii de după război traumele s-au vindecat și au început să aibă din nou nevoie subconștient și de acest gen de experiență. E doar o idee pe care o am. Nu știu îndeajuns de multe despre aceste genuri pentru a spune că oamenii sunt doritori de violență, însă ar putea fi o explicație pentru evoluția în timp a acestor genuri.

Cred că multe dintre aceste genuri au fost înlocuite de evoluția tehnologică… cel mai bun exemplu sunt filmele de actiune sau de dragoste cu SF-urile. Mă amuz și acum amintindu-mi că Star Wars este considerat un western plasat în spațiu. Multe dintre filmele de azi sunt mai eclectice decât au loc în categorii. Încearcă să bifeze cât mai multe genuri într-un film, să împace toate gusturile, de nici nu mai știm exact ce vedem.

Dar dacă ne oprim puțin din contemplat de ce-uri și analizăm strict diversitatea genurilor de filme, am dat preste un alt material interesant din 2014 care a împărțit filmele pe mai multe genuri. Atașez și aceste grafice, bazate tot pe IMDB. Conform acestei analize, există în jur de 300 000 de filme (sau cel puțin în 2014) care au peste 40 de minute.

Toate filmele au ceva dramatic în ele, de aceea poate că nu ne miră că, la nivel total, dramele sunt cele mai numeroase filme după gen. Interesant este că în tabelul interactiv nu apare acest gen de film.

Deși o hartă mai diversă, din punct de vedere al genurilor, trendurile sunt păstrate și în acest infografic.

Care sunt genurile de filme pe care le preferi? Ai observat și tu în timp schimbările prezentate în acest grafic?

Ps: Dacă te interesează subiectul, voi mai pregăti astfel de infografice și analize.

Articole similare

2 COMENTARII

  1. Cinci observatii scurte:

    1. Este o explozie a filmelor documentare, insa drame istorice avem din ce in ce mai putine. Nu doar filme de razboi, ci drame istorice, gen filmul despre Regina Maria. Sa nu mai zic despre filmele-biografii, tip Bohemian Rhapsody. Noi, romanii, am avut inainte de 89 celebra EPOPEE NATIONALA CINEMATOGRAFICA. Filme gen MIHAI VITEAZU, DACII etc…

    2. Ai observat corect chestia legata de Netflix si HBO: documentarele nu merg prea bine in cinematografe, poate doar la festivaluri, insa merg perfect pe platforme de streaming.

    3. Diferentele dintre thriller, mistery si crime sunt minime si nu sunt observabile de catre publicul larg. Expertii pot face distinctiile, insa publicul de rand le vede ca pe un gen unic.

    4. Filmele ROMANCE sunt din ce in ce mai putine pt ca povestile de dragoste sunt incluse in absolut toate genurile. Intr-un film de actiune, pui ca intriga o iubire: X distruge un oras intreg pt persoana iubita. La fel in SF-uri, la fel in comedii. Fix din acest motiv filmele romance par cumva inutile. Ca sa-ti dau un exemplu din lumea tech, mp3 playerul a disparut atunci cand alte device-uri au preluat aceasta functie. Poti asculta muzica la laptop, la telefon si la tableta, drept urmare un device la care poti DOAR sa asculti muzica este complet inutil. Cam ca un film ROMANCE si atat.

    5. Filmele de razboi au o logica distincta. Dupa al doilea razboi mondial este evident ca a fost o explozie de filme de razboi. Apoi, daca vorbim de cinematografia americana, am avut multe filme despre Vietnam si Coreea, filme mult mai putine si cumva mai nisate (si usor propagandistice, daca ma intrebi pe mine). Foarte putine despre Irak, Afganistan ori Yougoslavia. Daca ar fi existat un razboi mondial mai recent, filmele despre acest eveniment ar fi fost cu siguranta mai multe.

    Un ultim aspect legat de documentare, ca bonus (ca zisesem 5 chestii si se fac 6): oamenii vor sa foloseasca NETFLIX si pt a se documenta. Pana acum 20-30 de ani te documentai si invatai istorie din carti. Acum vrei sa afli totul de pe fb si netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.