În ce ordine să vezi filmele Marvel înainte de Avengers: Endgame

Apariția în 2008 a filmelor interconectate din Universul Cinematografic Marvel (MCU) a deschis o nouă eră a filmelor cu super eroi. Aveam și până în acel moment o listă lungă de filme cu super eroi… unii mai reușiți, alții mai puțin reușiți. Cu toate acestea, Marvel a revoluţionat seriile de super eroi cu o saga care dureaza de mai bine de 11 ani si 22 de filme.

Spun deja 22 de filme pentru ca filmul Avengers: Endgame bate la ușă și cred că suntem toți nerăbdători să aflăm modul în care super eroii favoriți vor salva și de această dată lumea.

Mulți ne-au întrebat… „Ok… sunt atâtea filme… în ce ordine trebuie să le vedem ca să le înțelegem?”

Sunt mai multe metode prin care poți să le vizionezi, iar acest ghid a apărut în urma unui maraton cu toate filmele… ca să ne reamintim toate poveștile și cum se leagă acestea. Până apare Avengers: Endgame mai este fix o lună, deci ai timp să vizionezi cele 21 de filme de până acum. Mulți curajoși ar spune că ai reuși să vezi și serialele conexe poveștii… seriale care se leagă direct sau indirect de povestea din filme. Trebuie să recunoaștem că singurul serial pe care il urmărim din acest univers este Agents of S.H.I.E.L.D., insă ne declarăm curioși față de restul serialelor. Ele nu sunt obligatorii în listă, însă în seriale pot apărea mici informații despre acțiunea din filme.

Bun! Deci marea provocare este un film Marvel pe zi.

 


Prima fază
Este cea în care se crează echipa fondatoare Avengers.
Iron Man (2008)
Primul film al francizei ne prezintă povestea lui Tony Stark, un multi-miliardar, playboy, filantropist care este capturat de niste teroriști și își construieste un soi de armura tehnologizată pentru a evada. El realizează pericolul pe care compania sa l-a propagat creând arme de distrugere în masă, arme care nu au ajuns doar în armatele protective, ci și la teroriști care atacă oameni nevinovați. Prin urmare Stark decide să îmbunătățească acest costum creat și devine Iron Man. Scena de după generic ni-l introduce pe Nick Fury, directorul S.H.I.E.L.D., iar in film mai apare si Col. Rhodey jucat în acest film de Terrence Howard.
The Incredible Hulk (2008)
Acesta este filmul în care aflăm care este afecțiunea cercetătorului Bruce Banner după ce a absorbit radiațiile Gamma. El încearcă să se ferească de lume atăt pentru a nu îi face rău, cât și pentru a nu fi capturat de oameni care încearcă să îl folosească drept armă. De asemenea, el caută un mod de vindecare a situației sale… verzi. Filmul este singurul care pare din altă poveste, cu excepția scenelor de după generic unde se face legătura cu Iron Man 2. În plus, actorul Edward Norton joacă rolul lui Bruce Banner/Hulk doar în acest film. În restul filmelor din MCU, rolul este interpretat de Mark Ruffalo. Totuși, scopul filmului este să întelegem puterea lui Hulk și lupta psihologică Hulk-Banner.
Iron Man 2 (2010)
În acest film Tony caută metode să rezolve problema aparatului din pieptul său care începuse treptat să îl otrăvească. Îl cunoaștem pe Happy, ne reîntâlnim cu Rhodey care este interpretat de Don Cheadle față de Terrence Howard în primul film (care va deveni ulterior War Machine) și ne este introdusă Black Widow.
Thor (2011)
Aceasta este partea mitologică a poveștii, acțiunea se petrece parțial în Asgard reședința lui Odin, Thor și Loki. Thor, zeul tunetului este un bun luptător alături de mărețul său ciocan, Mjölnir, însă vitejia nu este de ajuns ca el să fie și un bun conducător. Așadar Odin îl trimite pe Pământ pentru a învâța lecții prețioase. Loki speră că el ar putea fi un conducător mai potrivit. Speră! Pe lângă asta, îl cunoaștem și pe Hawkeye.
Captain America: The First Avenger (2011)
Plasat inițial în Al Doilea Război Mondial, filmul ne arată încercările nereușite ale lui Steve Rogers de a se înrola pentru a-și servi Patria. Ambiția sa este surprinzătoare, iar în urma unui experiment cu Serul de Super Soldat, ajunge să devina Captain America. Luptele sale vitejești oferă speranță, dar în urma distrugerii unei baze Hydra, o organizație secretă aflată sub conducerea indirectă a lui Hitler, Captain America se sacrifică fiind înghețat în oceanul Arctic. El este descoperit de Nick Fury 70 de ani mai târziu. Și de aici începe povestea…
Marvel's The Avengers (2012)
Filmul care concluzionează toate cele petrecute în primele filme. Toată echipa se reuneşte şi luptă pentru a salva lumea. Loki crede că poate cuceri Midgardul(Pământul) şi îşi încearcă norocul. Putem observa modul în care, în momente de tensiune Nick Fury reușește să îi unească pe toți într-un scop comun de a-l prinde pe Loki.
A doua fază
În această fază au apărut continuări la primele filme despre eroi. Fiecare dintre ei începe să înțeleagă despre ce e vorba cu aceste Pietre ale infinitului.
Iron Man 3 (2013)
Tony Stark are simptome ale stresului post-traumatic în urma luptei de la New York din filmul anterior. După ce casa lui este aruncată în aer, el reuşeşte să fugă cu unul dintre noile sale costume care era încă în teste. Ajuns într-o zonă rurală, Tony reuşeşte să se regrupeze şi se întoarce pentru a salva ziua.
Thor: The Dark World (2013)
Jane Foster este iubita lui Thor în primul film. În această continuare, ea este posedată de o forță malefică (Aether – forma lichidă a Pietrei realității) şi Thor o ia cu el în Asgard pentru a o salva. Thor decide că singura soluție pentru a reuşi să învingă forțele răului este să îl elibereze pe Loki din temnița în care fusese închis în urma filmului Avengers.
Captain America: The Winter Soldier (2014)
Captain America lucrează acum pentru S.H.I.E.L.D. împreună cu Natasha Romanoff(Black Widow) şi Sam Wilson (Falcon). Ei încearcă să deconspire un caz extrem de complicat care îl implică pe un asasin misterios numit Winter Soldier. Și așa ajungem și în România cu povestea. Ca urmare a acestui film se descoperă că agenți Hydra s-au infiltrat în S.H.I.E.L.D..
Guardians of the Galaxy (2014)
Într-un alt colț de univers un tânăr pământean, Peter Quill (Star-Lord), împreună cu o gaşcă de neadaptați (Gamora, Rocket, Drax Distrugătorul și Groot), reuşeşte să evadeze din puşcărie şi să ferească o piatră misterioasă şi puternică de antagonistul Ronan Acuzatorul. Este filmul în finalul căruia îl vedem pe Thanos pentru prima dată şi lucrurile încep încet să se lege. Este şi filmul în care “dance fight” este un stil de luptă. Muzica din film este excelentă… numai bună de inclus în playlistul zilnic.
Avengers: Age of Ultron (2015)
Toată gaşca se reuneşte pentru a lupta împotriva unei inteligențe artificiale creată de Tony Stark și Bruce Banner. Ultron este un inamic tehnologic care a acaparat roboții lui Tony Stark şi care doreşte distrugerea rasei umane. Planul lui măreț este să îşi construiască un corp umanoid cu ajutorul unei masinării medicale care lucrează cu celule. Planul îi este dat peste cap de echipa de super eroi care îi întâlnesc si cooptează pe drum pe Wanda şi Pietro Maximoff (Scarlet Witch și Quicksilver). Mai multe informații apar despre Pietrele infinitului, piatra sceptrului lui Loki fiind Piatra Minții care dă viață noului corp creat, Vision. Wakanda și metalul lor special, vibranium, sunt menționate.
Ant-Man (2015)
Un film despre un jaf care este atât de perfect încât nu e de mirare că este plănuit chiar de cel care este jefuit. Un hoț care dobândeşte unul dintre cele mai cool puteri. Un film în care povestitorul este atât de haios încât ți-ai dori să vezi toate filmele povestite aşa.
A treia fază
În această fază majoritatea personajelor ne sunt cunoscute, iar lucrurile se complică în jurul lor. Apar conflicte atat interioare, cât şi între protagonişti şi totul duce către lupta cea mare.
Captain America: Civil War (2016)
Prietenia lui Steve Rogers cu Bucky este atât de puternică încât duce la un conflict intens cu Tony Stark. Toți eroii sunt prezenți împărțiți în tabere mai puțin Thor şi Hulk… care sunt… pierduți? Aflăm tot mai multe informații despre Wakanda și îi cunoaștem pe conducătorii lor.
Doctor Strange (2016)
Universul este mare. Şi Universul se lărgeşte şi mai mult pe partea mistică dezvaluind lucruri nevăzute ochiului. Doctor Strange învață despre toate acestea, se alege cu o pelerină magică şi ajunge Vrăjitorul Suprem, Gardianul timpului şi al Ochiului lui Agamotto.
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
Filmul in care Peter Quill își descoperă originile și propria sa putere. Gardienii Galaxiei salvează din nou Universul de la o viitoare distrugere. Baby Groot este adorabil în acest al doilea volum muzical cinematografic. Ai parte de un nou playlist numai bun pentru o călătorie de neuitat.
Spider-Man: Homecoming (2017)
Universul Marvel introduce prima variantă cinematografică reușită a lui Spider-Man de la Tobey Mcguire încoace. Totuși, ne bucurăm ca în acest film nu apare unchiul Ben, deci nu este cazul să moară din nou pe ecran. Sub tutela lui Iron Man și atenta supraveghere a lui Happy, Peter Parker alege să devină Supereroul prietenos din cartier. Ps: Trebuie să o vedeți pe Mătușa May.
Thor: Ragnarok (2017)
Situat la doi ani dupa Age o Ultron, filmul ne dezvăluie unde a fost Hulk în tot acest timp. Thor și Loki o întâlnesc pe Hela, sora lor (neadoptată), care îi exilează punând stăpânire pe Asgard. Cu toate acestea, ei își reunesc forțele pentru a evada și a ajunge la timp pentru a-și salva poporul de la decimare. Acesta este poate cel mai amuzant film dintre toate filmele din MCU.
Black Panther (2018)
Wakanda pentru totdeuna!
Acesta este motto-ul civilizației ascunse de ochii lumii. Această țară africană este una specială, are o cultură aparte, iar minereul lor rar le-a adus prosperitate financiară și tehnologică. Pantera Neagra este explicat prin tradiții, obiceiuri și istoria oamenilor din Wakanda, o civilizație asemanătoare cu Atlantida poate, care a evoluat separat de restul lumii având cel mai rar metal de pe Pamânt – vibranium.
Avengers: Infinity War (2018)
Razbunătorii își unesc forțele pentru a-l opri pe Titanul Nebun Thanos de la a strânge toate cele 6 Pietre ale infinitului. El are ambiția de a folosi puterea acestor pietre magice pentru a aduce un echilibru al lumii prin înjumatațirea tuturor ființelor vii din Univers. Este de ajuns doar un pocnet de degete și o parte din lume poate fi transformată în pulbere. Rămâne de văzut pe 26 aprilie cum se va încheia această poveste. Tot ce știm exact este că în ultimul moment Nick Fury apucă să trimită un mesaj către Captain Marvel.
Ant-Man and the Wasp (2018)
Scott Lang încearcă să îmbine viața de casnic și pe cea de super erou. Hank Pym îl contactează cu o nouă misiune în care va face echipă cu fata sa, Hope, care în sfârșit și-a primit costumul (The Wasp). Realitatea materială jubilează între ridiculozitatea redimensionării obiectelor cu particule Pim de la mic la mare și invers. Filmul este plasat fix în aceeași perioadă a luptei cu Thanos, iar în finalul filmului îi vedem pe Hank Pym, Hope van Dyne și Janet van Dyne(proaspăt recuperată din Realitatea Cuantică) transformați în pulbere.
Captain Marvel (2019)
Cel mai nou lansat film din MCU a apărut pe 8 martie în cinema și se desfășoară în 1995. Din el aflăm cine este Captain Marvel, cum a ajuns cea mai puternică super eroină, de unde a apărut pagerul din ultima scenă din Infinity War, care e treaba cu pisica (Goose) și cu ochiul lipsă al lui Nick Fury. Filmul reușește să ne stârnească nostalgia acelor vremuri și ne oferă o nouă viziune a conjuncturii în care a fost creată inițiativa Avengers (Răzbunătorii).

Pe 26 aprilie vom afla ce se întâmplă în Avengers: Endgame (2019), iar în iulie vom vedea noul Spider-Man: Far From Home (2019), ultimul film din etapa a treia. Nu știm foarte multe despre aceste filme, însă îți lăsăm trailerele la studiat.

 

Aceasta este una dintre metodele potrivite de a viziona filmele Marvel.
Ar mai fi incă o metodă de a le vedea(click pe metodă pentru detalii):
Metoda perfect cronologică cu tot cu seriale

Ps. Nu uita de scenele speciale de după fiecare generic al unui film Marvel. De obicei sunt două sau chiar mai multe scene care leagă filmele între ele.

Pps. Nu uita nici de cameo-urile lui Stan Lee, părintele poveștilor Marvel. Sunt memorabile și interesante de urmărit. Marea dorință a lui Stan Lee atunci când a cedat drepturile asupra personajelor sale a fost să apară în fiecare film Marvel până la sfârșitul vieții sale. Anul trecut el ne-a părăsit, însă după cum vei vedea în filmul Captain Marvel proaspăt apărut în cinematografe, tradiția apariților sale este nemuritoare. Din ceea ce știm, producătorii mai au câteva filmări cu Stan Lee pe care să le insereze în următoarele filme Marvel. Nu știm câte… deci râmâne de văzut.

Spor la vizionare! Așteptăm părerile în comentarii. Chiar ne dorim să deschidem o dezbatere pe această temă. Care este filmul tău favorit din serie? Ce te-a impresionat la el?

Articolul precedent
Articolul următor

19 COMENTARII

  1. Buna ziua

    Doresc sa va spun ca sunt o persoana de 67 ani,care vizioneaza cu placere filme vechi,cu Fred Astaire si Cary Grant.
    Surpriza a fost ca am vazut Iron Man si mi-a placut pentru ca imi place Robert Downey jr. si
    uite asa am auzit despre Avengers Endgame .
    Vreau sa va spun ca in final ,de trei zile nu ma despart de calculator,caut fara incetare filmele Marvel,azi am gasit o lista si imediat ce termin acest comentariu,vreau sa le vad pe cele de care nu am stiut.Felicitari producatorilor si D-voastra,cei ce ne ajuta sa vedem aceste minunate productii,care ne fac viata mai frumoasa

    • Buna ziua! Ne bucurăm enorm că găsiți util articolul nostru. Sperăm din tot sufletul să vă placă filmele aflate în listă. Vizionare plăcută!

      • Înainte sa apară Capitan Marvel, filmele mele preferate erau Guardians of the galaxy volumul 1 si 2,dar după apariția acestei eroine în universul MCU totul a devenit mai echilibrat. Filmul, deși mulți nu ar fi de acord cu mine, este chiar un film bun, fiind noul meu film favorit de la Marvel, bineînțeles, la fel ca și Avengers Endgame.

  2. Captain Marvel m-a impresionat foarte mult. Am tot refuzat să cred că există un alt căpitan în afară de Steve Rogers, astfel am considerat că filmul nu o să fie foarte bun. Mă bucur foarte mult că așteptările mele au fost contrazise, deoarece filmul a fost uimitor

  3. Filmul Capitan Marvel chiar a fost o combinatie buna din Căpitanul Marvel de Stan Lee si Carol Danvers de Roy Thomas.O supereroina care salveaza Pamantul,prins intr-un razboi”extraterestru”.Ce sa mai spunem ca fara ea Thanos ,din Avengers endgame, nu ar fi putut fi infrant. O eroina ca aceasta din universul MCU chiar merita un film!

    Sper ca voi castiga insigna pentru colectia mea !

  4. Captain Marvel , primul film cu protagonist feminin din lumea Marvel . Lui Brie Larson i se potriveste perfect rolul , aceasta jucand la perfectie rolul, fiecare gest si mimica mi-a intarit senzatia ca este personajul cel mai complex. Ca si putere , nu putem decat sa spunem ca nimeni nu ar trebui sa i se puna in cale 🙂 .

  5. Am asteptat filmul Captain Marvel cu sufletul la gura deoarece eram foarte curioasa de cum va arata primul film cu personaj central feminin din universul Marvel. Chiar daca nu toata lumea a primit-o cu bratele deschise, Brie Larson a fost alegerea perfecta pentru a o intruchipa pe Carol. Un alt lucru pentru care majoritatea fanilor Marvel erau nerabdatori sa vada filmul, era pentru a afla cum si-a pierdut Nick Fury ochiul. Trebuie sa recunosc ca ma asteptam la altceva, dar in acest eveniment s-a vazut tipicul umor Marvel. Abia astept sa vad ce va mai face Carol de acum inainte.

  6. Un film bun, in care au aparut personaje indragite precum Nick Fury si Agent Coulson (recomand serialul Agents of S.H.I.E.L.D, exceptional chiar si dupa 6 sezoane). S-a facut cam mult tam-tam pe tema feminismului, insa filmul mi-a placut. A avut actiune, au existat celebrele faze si replici haioase marca Marvel, a avut o poveste interesanta. Consider ca pisica a fost „cireasa de pe tort”. Ca si actrita, sunt de parere ca Brie Larson sa potriveste pentru rolul Captain Marvel.

  7. Scenariul pentru Saga Infinity este senzational. Universul Marvel este creat in etape, iar cele 23 filme ne ajuta sa intelegem misterele acestuia. Mai intai facem cunostinta cu primii razbunatori (Iron Man, Hulk, Thor, Captain America), apoi prin sequel-uri si noi protagonisti (Gardienii Galaxiei, Winter Soldier, Falcon, Quicksilver, Scarlet Witch, Vision, Ant Man) cunoastem misterele Pietrelor Infinitului, ca in final, dupa ce i-am cunoscut pe toti (sip e altii noi: Balck Panther, Spider man, Wasp, Doctor Strange, Captain Marvel) sa-i vedem si cum reactioneaza in cadrul conflictelor interioare si cum se impaca (daca o vor face) pentru atingerea unui obiectiv comun (salvarea omenirii). Pentru iubitorii genului, labirintul Marvel iti deschide cate o poarta, iar fiecare trebuie sa stie pe unde sa mearga mai departe pentru a iesi din labirint.
    Captain Marvel te intriga prin simplul fapt ca personajul principal e o femeie, dupa ce ani la rand Universul Marvel ne-a obisnuit cu protagonisti barbati. Ba mai mult, Captain Marvel (pe care Brie o interpreteaza senzational) e elemental surpriza si decisiv in infrangerea lui Thanos.
    Ceea ce fascineaza foarte mult este incredibila asezare, asemenea pieselor unui puzzle, a tututor eroilor Marvel, incat un film nu poate fi pe deplin inteles daca nu se intrepatrunde cu istoria altor super eroi. Si asta face special Universul Marvel. Pe langa micile glumite ce reprezinta sarea si piperul actiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.