Invitație la film! Alina Șerban – debut regizoral

Prima actriță de etnie romă din România prezentă la Festivalul de Film de la Cannes își face debutul în regie de film.
Alina Șerban este, așadar, și prima femeie romă regizoare de teatru și film din România. În noiembrie 2019, cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom ai actriței culminează cu primul ei film, Bilet de iertare , un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Șerban încă de la piesa de teatru Marea Rușine.

Astăzi te invităm la film! Alina Șerban își lansează debutul regizoral prin (varianta First Cut) filmul Bilet de iertare, scurtmetrajul care urmărește povestea unui rob în perioada sclaviei romilor în Țările Române.

Cinefilia susține cu fiecare ocazie inițiativele cinefile autohtone deoarece singura șansă de evoluție a cinematografiei românești este practica. Am avut oportunitatea de a vedea prima proiecție a acestui scurtmetraj și filmul de lungmetraj, Singură la nunta mea – regizat de Marta Bergman, care îl asezonează și le recomandăm cu mare drag.

Bilet de iertare , scurtmetrajul realizat de Alina Șerban într-un timp relativ scurt, spune o poveste bine conturată care ne oferă o perspectivă asupra anului 1856 și urmărește o felie de viață a robului Dincă, un fiu iubit de două mame: mama sclavă și mama boieroaică. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române. După vizionarea lui, putem spune că acesta este unul dintre puținele scurtmetraje din acest an care reușește să transmită sentimente intense și reale prin intermediul actorilor și a circumstanțelor în care se află personajele.

Cu toate că ideea filmului este gândită de mult timp, nu putem sa nu observăm similitudinile perioadei și a stilului vizual cu o altă producție, una britanică, care a abordat subiecte și situații similare, Downton Abbey, despre care poți citi aici.

Timpul scurt pe care îl ai în prezența personajelor nu împiedică cinefilul să empatizeze și să se piardă în povestea dramatică și plină de suspans.

Imaginea a fost realizată de Julia Kacalak, iar muzica va fi creația lui Vlaicu Golcea (cu toate că și în această variantă first cut filmul are o sonorizare mulțumitoare). Filmul este o producție realizată printr-o colaborare între Asociația Untold Stories și Mobra Films, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban și Bogdan Stamatin.

Cinefilii sunt invitați să-l urmărească într-o versiune First Cut, la București, Craiova și Făgăraș.

Bilet de iertare va putea fi vizionat în capitală în cadrul a două proiecții-eveniment cu intrare liberă, în prezența actriței și a echipei filmului:

▪ Duminică , pe 17 noiembrie, la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00;

▪ Luni, pe 18 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00 .

Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecție specială Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage, pelicula în care actrița joacă rolul principal.

Cu toate că intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, îți recomandăm să îți rezervi locul prin eventbook.ro sau prin e-mail la adresa untoldstoriescompany@gmail.com, menționând data și numărul de locuri pe care dorești să le rezervi.

Filmul a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), și a primit premiul pentru Cel mai bun film la Cinedays European Film Festival. Pentru acest rol, Alina Șerban a câștigat premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé.

Dacă totuși timpul nu îți permite să ajungi la acest eveniment special, poți urmări filmul Singură la nunta mea pe HBO Go România, dar nu te vei putea bucura de scurtmetrajul Bilet de Iertare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.