Probabil printre cele mai intense și cele mai interesante filme se află filmele istorice. Acest gen de film a avut o evoluție foarte interesantă de la apariția cinematografului până în prezent aducând istoria la viață prin metode inovative care au ajutat la avansarea cinematografiei.
Dintr-un punct de vedere, filmele istorice oferă un prilej unicat privitorului de a interoga trecutul. Iată cum trecutul influențează prezentul.
Cu siguranță ai învățat la școală că noi, românii, ne tragem din Daci și Romani, dar te întreb acum, ai văzut filmul Dacii? Ce? este prea vechi? Nu există! Aici este doar o prejudecată gratuită care nu își are rostul. Producțiile vechi ale filmelor istorice sunt probabil printre cele mai frumos realizate deoarece în acele perioade era ușor să găsești figuranți și puteai realiza foarte frumos reproduceri ale unor momente și lupte din trecut.
Cum ar fi să vezi în zilele noastre pe un deal al Dobrogei sau al Carpaților coborând în tropot o gloată de câteva mii de viteji? Sună frumos?
Mă depărtez de la subiect. Să revenim! Așa cum cu siguranță ai constatat, genul de film al probei de astăzi este filmul istoric.
Filmele istorice abordează identitatea culturală a unei națiuni atât prin momente istorice cât și prin interpretarea unor personalități marcante din trecut. Putem observa cel mai recent, efortul depus în producția unor filme care au făcut tot posibilul pentru a reproduce hainele purtate în acea perioadă, atmosfera și scene perfect care să te poate înapoi în timp alături de personaje. Unele filme abordează istoric problemele etice și morale ale trecutului cu scopul de a educa și informa. Uneori, este bine ca trecutul să rămână acolo unde este, dar dacă nu ăl cunoaștem putem pica fără să vrem în capcana repetiției.
Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.
Pentru filmele istorice, printre primele, a fost filmul din 1907 Viața și pasiunea lui Christos regizat de Ferdinand Zecca care s-a bucurat de un imens succes fiind decenii după lansare într-o perioadă în care dacă filmul rula o săptămână era considerat un succes.
Și astăzi, momentul în care vezi un film care anunță că este bazat pe fapte reale, există o atracție mai mare pentru a-l viziona. Este evident de ce, în cazul acestor filme istorice, atracția este mult mai mare. Evenimentele ecranizate sunt înafara timpului nostru sau, o reproducere a unui eveniment pe care l-am întâlnit în trecut și vrem să îl revedem reprodus.
Filmul istoric este genul de film dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al nouălea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Filme istorice este un DVD nesigilat din colecția personală Cinefilia cu filmul Dacii regizat de Sergiu Nicolaescu în care au jucat o multitudine de actori români cunoscuți printre care Amza Pellea, Gheorghe Dinică și Mircea Albulescu aduc la viață strămoșii noștrii, Dacii, mândrii, înțelepți și iubitori de țară.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme istorice – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, filmele istorice au fost pe locul 9 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele istorice. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele istorice și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele istorice. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme istorice te-a captivat cel mai des? Evenimente istorice, personalități sau pur și simplu filmele îmbinate cu imagini de arhivă?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Când spui despre un film că este un film istoric, automat te gândești la regi, voievozi, comandanți de oști, eroi sau conducători, la scene de luptă, mari bătălii sau evenimente esențiale în istoria omenirii. Partea asta e foarte bine servită de filmele documentare sau canalele TV dedicate. Când vorbim de filme artistice, chiar dacă acțiunea se desfășoară într-un spațiu limitat (într-o familie, un sat, etc), dacă personajele și acțiunea se bazează pe persoane sau situații reale, iar atmosfera vremurilor și evenimentele momentului sunt corect documentate și redate, putem considera că avem de-a face cu un film cu amprentă istorică. De aceea am ales în topul meu atît filme dedicate unor personalități sau momente istorice cât și filme ce caracterizează o epocă istorică.
1.Andrei Rublev (1966) – Andrei Tarkovski
2.Schindler’s List (1993) – Steven Spielberg
3.Gandhi (1982) – Richard Attenborough
4.The Last Emperor (1987) – Bernardo Bertolucci
5.Becket (1964) – Peter Glenville
6.Il gattopardo (1963) – Luchino Visconti
7.The King’s Speech (2010) – Tom Hooper
8.Waterloo (1970) – Serghei Bondarciuk
9.Caligula (1979) – Tinto Brass
10.Mihai Viteazul (1971) – Sergiu Nicolaescu
Filmele istorice au stilul lor și sunt deosebite, nu sunt cea mai mare fana dar unele chiar merita văzute.
Topul meu de 10 filme istorice:
1. Braveheart
2. Gladiator
3. Mary the Queen of Scotland
4. Inglourious basterds
5. Troy
6. Midway
7. The legion
8. Kingdom of heaven
9. The lord of the rings
10. King Arthur