It’s a Sin – E un păcat … să ignori această miniserie de pe HBO go

HBO Go ne aduce de astăzi în întreaga Europă miniseria britanică It’s a Sin – E un păcat. Drama în cinci părți este scrisă și produsă de scenaristul Russell T Davies (Queer as Folk, A Very English Scandal, Years and Years), nominalizat la Premiile Primetime Emmy, iar Nicola Shindler (Happy Valley, The Stranger) este producător executiv. Russell T Davies este și cel care ne-a readus în 2005 seria Doctor Who, apoi Torchwood, The Sarah Jane Adventures, iar acest mic detaliu mi-a atras în primă fază atenția către această miniserie care este disponibilă în întregime pentru binge.

It’s a Sin – E un păcat atinge un subiect destul de sensibil, fiind încârcat cu multă emoție, însă este o comedie îmbinată cu drama. Acțiunea este plasată în anii ‘80, în Londra. Seria are o distribuție formată din actori consacrați și actori proaspăt descoperiți și talentați și explorează ideile de prietenie și iubire în timpul crizei SIDA din anii ‘80.

Titlul inițial era The Boys, însă pe parcursul producției a fost considerat mai potrivit It’s a Sin, titlu inspirat din titlul omonim al melodiei din 1987 de la Pet Shop Boys. Fun fact! David Tennant (Doctor Who) a trebuit să își schimbe numele de familie și l-a ales  fiind inspirat de Neil Tennant de la Pet Shop Boys.

Întorcându-mă la film, selecția muzicală este una foarte frumos aleasă în miniserie. Vei regăsi melodi ce te vor unge pe suflet.

Aș vrea să subliniez că filmul este o felie din viața unor oameni obișnuiți, spune o poveste despre familie, despre prietenie, despre evoluția mijloacelor de informare și accesul la aceasta, despre compasiune și înțelegere. Dincolo de faptul că, în fond, este un film queer, ce tratează și expune viața unor persoane homosexuale, povestea este țesută într-un mod în care fiecare element al său este justificat și explicat până la final. De aceea mă bucur că miniseria este oferită pentru Binge și o poți urmări dintr-un foc. Îți recomand să vezi întraga serie și să tragi concluziile mai apoi. Dacă vezi primul, al doilea episod, vei considera că lipsesc elemente sau că nu ajunge nicăieri. Vei vedea oameni faini murind de SIDA? Da! Evident! Însă trebuie să subliniez că nu toate personajele vor muri, nu îi vei vedea pe toti cum agonizează pe un pat de spital. Nu acesta este scopul filmului și vei vedea în final speranța și evoluția personajelor, evoluția informației și a perspectivei din care este privită această boală.

La începutul anilor ’80 a ajuns HIV – SIDA în Marea Britanie. Nimeni nu știa dacă e virus, dacă e bacterie, cum se transmite, cum se tratează. Până și medicii erau speriați și nu știau cum să gestioneze un asemenea val de necunoscut, iar diagnosticul inițial era dat pentru pneumonie, cancer, sau alte boli. Desigur, nu totul s-a petrecut precum acum, cu noul coronavirus, ci mult mai lent. Lipsa internetului și accesului la informații venite din SUA (unde boala era cunoscută de mai multă vreme, și cercetările erau mai avansate) își lasă amprenta și se poate observa cu ușurință în această miniserie unde informația circula prin intermediul publicațiilor.

HIV, SIDA sunt probleme care nu apar numai la persoane gay, ci se întâlnesc în întreaga sociatate, la orice om, heterosexual sau homosexual din orice nivel social. Așadar hai să nu rămânem blocați într-o bulă în care ne ferim de o categorie de persoane.

Filmul are umor, evident, și dramă, însă perspectiva optimistă a sa te va însoți pe tot parcursul firului narativ.

Drama, cu 5 episoade a câte 60 de minute, îl are în rolul principal pe Olly Alexander (solist principal al trio-ului synth-pop Years & Years), alături de Omari Douglas, Callum Scott Howells, Lydia West (serialul HBO Years and Years) și Nathaniel Curtis. Distribuția îi include și pe Keeley Hawes (Honour, Bodyguard, The Durrells, Line of Duty), Shaun Dooley (Gentleman Jack, Broadchurch, Woman in Black), Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother, Gone Girl, A Series of Unfortunate Events), Stephen Fry (Wilde, Gosford Park, Bones, Sherlock Holmes: A Game of Shadows) și Tracy Ann Oberman (Friday Night Dinner, Toast of London, After Life).

Am putea considera această mini-serie ca un film mai lung. Un lucru pe care îl apreciez la acest film este felul în care Russell T Davies a acordat atenție detaliată personajelor. Dincolo de talentul actorilor, personajele sunt foarte interesant și detaliat conturate, complexe și captivante, iar aceste lucruri m-au bucurat pentru că sunt de părere că vei empatiza cu fiecare personaj al filmului.

Singurul lucru din acest punct de vedere pe care l-as reproșa vad este că personajele nu prea îmbătrânesc în acești 10 ani prezentați în film… însă evoluează… și o fac vizibil.

Filmul are o calitate foarte bună, cadrele sunt alese frumos. Costumele și decorurile sunt în ton cu momentele descrise. Russell T Davies este un excelent povestitor și a scris această poveste din suflet, transpunând trăirile sale din acele vremuri, inspirându-se din poveștile mai vesele sau mai triste ale celor pe care îi cunoștea în acea perioadă. Personajul Jill este creionat după una dintre cele mai bune amice ale sale, care poartă chiar același nume, iar rolul acesteia, jucat de Lydia West, este unul dintre cele mai bune pe care l-am văzut în ultima perioadă. S-a văzut clar că Davies a acordat acestui rol o atenție sporită.

Scenariul, deși puțin fad la început din motive evidente (accesul la informare este în linie cu desfășurarea acțiunii filmului), se conturează pe parcurs și în final toate elementele sunt legate și explicate. Filmul nu este deloc static. Nu vei asista pur și simplu inactiv, nu vei privi cum personajele vor pierde lupta cu viața. Nu acesta este scopul filmului, și, din fericire, nu aceasta este direcția. Vei vedea cum aceste momente creează reacții, lucrurile se întâmplă, se mișcă, au impact asupra sistemelor. Dincolo de nori este și curcubeul. Stilul britanic al poveștii este captivant, plin de umor, de ironie, de repercursiuni. Lupta nu a încetat, epidemia SIDA este ceva ce afectează lumea la nivel global și încă problematic azi.

It’s A Sin explorează viețile lui Ritchie (Alexander), Roscoe (Douglas) și Colin (Howells), pe măsură ce aceștia încep o viață nouă în Londra, la începutul anilor 1980. La început străini, acești tineri homosexuali și cea mai bună prietenă a lor, Jill (West), se găsesc strânși laolaltă, și în curând au parte de aventuri împreună. Dar un nou virus se răspândește și în curând viețile lor vor fi testate în moduri în care nici nu și-ar fi putut imagina. Pe măsură ce deceniile trec, și ei cresc în umbra SIDA, ei sunt deciși să trăiască și să iubească mai intens ca niciodată.

Fiecare replică a filmului ascunde ceva, o piesă de puzzle, un indiciu pentru întreg filmul. Fii pregătit pentru mici „easter eggs” pentru că Russell T Davies își pune întreg sufletul, pasiunea și, pentru cunoscători, Dalek-șii, în această miniserie.

Scenele de sex, căci trebuie să ajung și la partea asta, există, poate că sunt puțin cam abundente chiar, însă sunt justificate perfect în context. Filmul nu este despre „Dacă ești gay și faci sex vei muri” și sper din tot sufletul că nu vei pune problema astfel. Dacă vei urmări întreaga serie, vei înțelege că virusul nu alege, iar personajele afectate sunt victimele situației, ale ignoranței, a lipsei de informare, de comunicare, de iubire și acceptare. Aceasta, însă, intră într-o altă discuție, care nu își găsește locul între aceste rânduri.

Miniseria vine perfect în contetul actual al pandemiei, ne ajută să facem paralele și să înțelegem mai bine temerile, incertitudinea și raționamentul.

It’s a Sin – E un păcat a intrat astăzi pe platforma HBO go în întregime pentru a putea fi urmărit dintr-un foc. Nu îl rata pentru că este un bun film informativ, este o felie de viață creionată exemplar și lucrează fenomenal cu empatia.


E un păcat (2021– ) on IMDb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.