Totul despre filmele cu James Bond 007 – Pierce Brosnan

Totul a început în 1962. 25 de filme mai târziu Agentul 007 – James Bond este încă prezent în cinematografe. Și pentru că mai e puțin până la noul film cu James Bond am realizat alături de de Daria Scripcaru care are blogul Capsula cu idei o trecere în revistă a tuturor celor 25 de filme din seria James Bond, una dintre cele mai longevive și productive francize de filme.

Aceasta este a 4-a parte a articolului nostru, cea dedicată filmelor cu Pierce Brosnan. Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

O scurtă istorie a personajului James Bond

James Bond este un personaj de ficțiune creat în anul 1953 de către Ian Fleming, protagonistul a 12 romane și alte două povești scurte. După moartea lui Felming în anul 1964, au mai existat alți 8 autori care au condus mai departe povestea agentului secret din Marea Britanie. Ultimul roman ce îl are ca protagonist pe James Bond a apărut în mai 2018 – Forever and a Day scris de Anthony Horowitz.

Acest personaj a fost adaptat de-a lungul timpului pentru televiziune, radio, jocuri pe calculator, benzi desenate și filme. Filmele cu James Bond reprezintă cea mai lungă serie din toate timpurile, adunând peste 7000 de miliarde de dolari în total. Primul film apărut cu James Bond a fost în anul 1962 – Dr. No, actorul principal fiind jucat de Sean Connery. Din 1962 și până în 2020 au fost filmate 25 de filme ale acestei serii, Agentul 007 – James Bond fiind portretizat de către: Sean Connery (6 filme), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 filme), Timothy Dalton (2 filme), Pierce Brosnan (4 filme) și Daniel Craig (5 filme).

Dacă simți că vrei să recuperezi vizionarea filmelor 007, acum e momentul să descoperi care sunt toate și în ce ordine au fost create, deși nu sunt legate între ele. Ar fi ieșit un articol kilometric așa că îți vom prezenta articolul în șase părți care vor apărea în fiecare miercuri până la lansarea celui mai nou film Bond, No Time to Die – Nu e vreme de murit care intră în cinema pe 10 aprilie și căruia îi vom dedica o recenzie deosebită. În această primă parte vom afla mai multe despre filmele în care 007 este Pierce Brosnan.

Update! MGM, Universal și producătorii filmului Bond, Michael G. Wilson și Barbara Broccoli au anunțat că data de lansare pentru #notimetodie (Nu e vreme de murit) va fi amânată pentru luna noiembrie datorită crizei internaționale provocată de #covid19Filmul va fi lansat în Marea Britanie pe data de 12 noiembrie 2020, lansarea din Statele Unite va avea loc pe 25 noiembrie 2020, iar în celelalte țări datele urmează să fie anunțate. Revenim cu amănunte de îndată ce vor fi comunicate. Noi vom continua seria de articole pe tema francizei 007.

GoldenEye (1995)

De această dată, noua misiune a lui James Bond este să lupte pentru împiedicarea unui fost agent MI6, necinstit, să folosească o armă prin satelit împotriva Londrei. Acesta își dorește să provoace o distrugere financiară globală.

Filmul a fost lansat după o pauză de 6 ani cauzată de dispute legale, timp în care Timothy Dalton și-a dat demisia din rolul lui James Bond și a fost înlocuit de Pierce Brosnan. „M” a fost de asemenea reinventat, actrița Judi Dench devenind prima femeie care a înfățișat personajul (înlocuindu-l pe Robert Brown).

Este primul film din serie care nu a folosit elemente de poveste din operele romancierului Ian Fleming. De asemenea, a fost primul film Bond realizat după dizolvarea Uniunii Sovietice și sfârșitul Războiului Rece, evenimente ce au oferit un punct de plecare pentru acțiunea filmului.

Cu toate acestea, scenariul a trebuit să fie regândit în timpul producției pentru că multe scene semănau izbitor cu filmul True Lies care tocmai intrase în cinematografe.

GoldenEye a fost primul film care a folosit CGI. Celebrul generic cu gaura de pistol este creat pe computer. Acesta a fost și primul film din serie care a fost lansat pe DVD.

GoldenEye reprezintă numele dat de Ian Fleming casei sale de pe plaja din Jamaica, loc în care a scris poveștile cu James Bond.

Filmul a acumulat încasări de 350,7 milioane de dolari, a primit recenzii pozitive, criticii văzându-l pe Brosnan ca o îmbunătățire certă față de predecesorul său. GoldenEye a primit nominalizări pentru „Cel mai bun realizare în efecte speciale” și „Cel mai bun sunet” de la Academia Britanică de Arte de Film și Televiziune.

 

Tomorrow Never Dies (1997)

Filmul îl urmărește pe Bond în timp ce încearcă să-l oprească pe Elliot Carver, un mogul mass-media înnebunit de putere, ce își dorește să pornească al treilea război mondial.

Filmul a fost produs de Michael G. Wilson și Barbara Broccoli și a fost primul film al lui James Bond realizat după moartea producătorului Albert R. Broccoli, căruia filmul îi aduce un omagiu în finalul său. Locațiile de filmare au inclus Franța, Thailanda, Germania, Mexic și Regatul Unit.

Titlul original era Tomorrow Never Lies, dar un typo din scenariu a atras atenția producătorilor și noul titlu a rămas Tomorrow Never Dies. Titlul a fost inspirat din melodia celor de la The Beatles, „Tomorrow Never Knows”.

Tomorrow Never Dies a încasat peste 333 de milioane de dolari la nivel mondial, devenind cel de-al patrulea film cu cea mai mare pondere din 1997 și a obținut o nominalizare la Globul de Aur, în ciuda recenziilor mixte. În timp ce performanța sa la box office-ul național a depășit-o pe cea a predecesorului său, GoldenEye, acesta a fost singurul dintre filmele Bond care nu s-a lansat pe locul întâi în box office. Acest lucru s-a întâmplat deoarece lansarea sa a fost în aceeași zi cu Titanic și a terminat pe locul al doilea în acea săptămână.

 

The World Is Not Enough (1999)

Intriga filmului se învârte în jurul asasinării miliardarului Sir Robert King de către teroristul Renard și a misiunii ulterioare a lui Bond de a o proteja pe fiica Regelui, Elektra, care fusese deținută anterior pentru răscumpărare de Renard. În timpul misiunii sale, Bond dezvăluie o schemă de creștere a prețurilor petrolului prin declanșarea unei distrugeri nucleare în apele Istanbulului.

Pentru a crea efectul în care James Bond privește prin ochelarii cu Raze X, actorii au trebuit să fie filmați o dată în costumele lor obișnuite și apoi încă o dată cu niște costume speciale care erau făcute din material translucid, care permitea observarea armelor. Cele două imagini au fost ulterior suprapuse.

Locațiile de filmare au inclus Spania, Franța, Azerbaidjan, Turcia și Marea Britanie, cu anumite scene interioare filmate la Pinewood Studios. În ciuda primirii unor recenzii mixte, intriga și distribuția fiind deseori vizate de critici, The World Is Not Enough a obținut peste 361 de milioane de dolari din toată lumea. A fost, de asemenea, primul film Bond produs cu Eon, lansat oficial sub eticheta Metro-Goldwyn-Mayer în locul United Artists, proprietarul și distribuitorul original al francizei filmului.

 

Die Another Day (2002)

Intriga îl urmărește pe Bond în timp ce încearcă să localizeze o cârtiță în cadrul British Intelligence Agencies care l-a trădat Coreei de Nord și unui miliardar islandez, care este ulterior prezentat ca având legătură cu o misiune din Coreea de Nord.

Filmul a marcat 40 de ani de la lansarea primului film cu James Bond. Die Another Day include referiri la fiecare dintre filmele precedente.

Filmul a primit recenzii mixte: criticilor nu le-a plăcut CGI-ul și lipsa de originalitate din intrigă, precum și răufăcătorul. Cu toate acestea, a obținut un răspuns pozitiv atât pentru performanțele lui Brosnan, cât și ale lui Halle Berry.

Halle Berry a fost rănită în timpul filmărilor când resturile de la o grenadă de fum i-au intrat în ochi. Resturile au fost îndepărtate într-o operație de 30 de minute. De asemenea, Brosnan a suferit o accidentare la genunchi în timpul unei scene cu împușcături.

James Bond se va întoarce miercurea viitoare… cu Daniel Craig.

Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.