Totul despre filmele cu James Bond 007 – Roger Moore

Totul a început în 1962. 25 de filme mai târziu Agentul 007 – James Bond este încă prezent în cinematografe. Și pentru că mai e puțin până la noul film cu James Bond am realizat alături de de Daria Scripcaru care are blogul Capsula cu idei o trecere în revistă a tuturor celor 25 de filme din seria James Bond, una dintre cele mai longevive și productive francize de filme.

Aceasta este a 2-a parte a articolului nostru, cea dedicată filmelor cu Roger Moore. Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

O scurtă istorie a personajului James Bond

James Bond este un personaj de ficțiune creat în anul 1953 de către Ian Fleming, protagonistul a 12 romane și alte două povești scurte. După moartea lui Felming în anul 1964, au mai existat alți 8 autori care au condus mai departe povestea agentului secret din Marea Britanie. Ultimul roman ce îl are ca protagonist pe James Bond a apărut în mai 2018 – Forever and a Day scris de Anthony Horowitz.

Acest personaj a fost adaptat de-a lungul timpului pentru televiziune, radio, jocuri pe calculator, benzi desenate și filme. Filmele cu James Bond reprezintă cea mai lungă serie din toate timpurile, adunând peste 7000 de miliarde de dolari în total. Primul film apărut cu James Bond a fost în anul 1962 – Dr. No, actorul principal fiind jucat de Sean Connery. Din 1962 și până în 2020 au fost filmate 25 de filme ale acestei serii, Agentul 007 – James Bond fiind portretizat de către: Sean Connery (6 filme), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 filme), Timothy Dalton (2 filme), Pierce Brosnan (4 filme) și Daniel Craig (5 filme).

Dacă simți că vrei să recuperezi vizionarea filmelor 007, acum e momentul să descoperi care sunt toate și în ce ordine au fost create, deși nu sunt legate între ele. Ar fi ieșit un articol kilometric așa că îți vom prezenta articolul în șase părți care vor apărea în fiecare miercuri până la lansarea celui mai nou film Bond, No Time to Die – Nu e vreme de murit care intră în cinema (in  sfârșit) pe 1 octombrie și căruia îi vom dedica o recenzie deosebită. În această primă parte vom afla mai multe despre filmele în care 007 este Roger Moore.

Live and Let Die (1973)

Filmul se bazează pe romanul cu același nume al lui Ian Fleming. Povestea implică un dealer de droguri cunoscut sub numele de Mr. Big, care intenționează să distribuie gratuit, la nivel mondial, două tone de heroină. El vrea să elimine de pe piață toți baronii de droguri rivali și să devină apoi singurul furnizor din lume. Mr. Big se dovedește a fi alter ego-ul doctorului Kananga, un dictator corupt din Caraibe, care stăpânește San Monique, o insulă fictivă în care sunt crescute în secret macii pentru opiu. Bond investighează moartea a trei agenți britanici, căutarea ducându-l la Kananga, fiind prins într-o lume de gangsteri.

Acest film se îndepărtează de fostele intrigi ale filmelor James Bond despre super-răufăcători megalomani. În schimb, se concentrează asupra traficului de droguri, o temă comună a filmelor din perioada respectivă. Acțiunea se desfășoară în centre culturale afro-americane precum Harlem și New Orleans, la care se adaugă și Insulele Caraibe. Live and Let Die a fost lansat în perioada de vârf a erei blacksploitation (perioadă țn care personajele negative din filme erau preponderent de origine afro-americană). Vei observa că s-au folosit  multe arhetipuri și clișee, inclusiv epitetele rasiale  -„honky”-, gangsteri negri și proxeneți. A fost, de asemenea, primul film cu James Bond în care agentul secret se îndrăgostește de o fată afro-americană (interpretată de Gloria Hendry). Ea nu este singura Bond girl din film. O apariție de menționat este și cea a actriței Jane Seymour în rolul lui Solitaire, pe care o știm cu toții din serialul Dr. Quinn. Solitaireeste singura persoană care l-a bătut pe Bond la cărți.

Cât despre Roger Moore, el a obținut rolul de James Bond în urma succesului răsunător din seria Sfântul (The Saint) care l-a împiedicat să ia rolul mai devreme și după ce Sean Connery a refuzat 5.5 millioane $ pentru a continua. Connery i-a dat în mod oficial ștafeta lui Roger Moore spunând că este „un Bond ideal”. Fiind cel mai bătrân dintre actorii care au jucat în serie( avea 45 de ani când a început), el s-a confruntat adesea cu critici din partea publicului în acest sens.

Atunci când filmul a apărut în Africa de Sud, scenele romantice cu Gloria Hendry au fost cenzurate de guvern. Peripeții au fost și în filmul filmărilor. Roger Moore a fost spitalizat cu piertre la rinichi, iar mai târziu, în timp ce filmau în Jamaica, el și Jane Seymour au făcut dizenterie.

Filmul a avut un succes de box office și a primit recenzii în general pozitive din partea criticilor. De asemenea, a fost nominalizat la Premiul Oscar cu cea mai bună melodie originală pentru „Live and Let Die” – textul fiind scris de Paul și Linda McCartney și melodia interpretată de trupa lor „Wings”.

Live and Let Die deține un record pentru cel mai vizionat film din istorie atunci când a fost difuzat prima dată la televiziunea Britanică – 23.50 de milioane pe 20 ianuarie 1980 la postul ITV.

The Man with the Golden Gun (1974)

O adaptare desăvârșită a romanului cu același nume al lui Ian Fleming, filmul l-a trimis pe Bond după dispozitivul Solex, un dispozitiv care poate valorifica puterea soarelui, în timp ce se confruntă cu asasinul Francisco Scaramanga – „The Man with the Golden Gun”. Acțiunea culminează cu un duel între ei care stabilește soarta Solexului.

Filmul a fost influențat de contextul crizei energetice din 1973, o temă dominantă în scenariu. Marea Britanie încă nu depășise pe deplin criza când a fost lansat filmul în decembrie 1974.

Producția a fost primită cu recenzii pozitive și negative, iar unii critici l-au descris ca fiind cel mai slab film din franciză. Portretul lui Christopher Lee asupra lui Scaramanga ca un ticălos de o abilitate similară cu a lui Bond a fost laudat în general dar recenzorii au criticat filmul în ansamblul său, în special abordarea sa umoristică. Deși filmul a fost profitabil, este al patrulea cu cea mai mică pondere din serie.

Filmul este primul care a fost proictat la Kremlin și unul dintre ofițerii ruși care au văzut filmul a declarat mai în glumă, mai în serios, dup finalizarea filmului: „Nu l-am pregătit (pe Scaramanga) prea bine (în KGB)”.

Când filmau în Thailanda toți actorii și echipa de producție au fost cazați involuntar într-un bordel.

 

The Spy Who Loved Me (1977)

Filmul își ia denumirea din romanul cu același nume a lui Ian Fleming, a zecea carte din seria James Bond, deși nu conține elemente din intriga romanului. Povestea implică un megalomaniac pe nume Karl Stromberg care intenționează să distrugă lumea și să creeze o nouă civilizație sub mare. Bond apelează la un agent rus, Anya Amasova, pentru a-l opri pe Stromberg.

A fost filmat în Egipt (Cairo și Luxor) și Italia (Costa Smeralda, Sardinia), cu scene subacvatice filmate la Bahamas (Nassau) și o nouă locație construită la Pinewood Studios pentru o scenă  masivă care înfățișa interiorul unui supertanker. Scenograful Ken Adam nu a vrut să repete ceea ce făcuse cu vulcanul din SPECTRE din You Only Live Twice – „un set viabil, dar în cele din urmă o foarte mare cheltuială”. Construcția supertanker-ului a început în martie  1976, având un cost de 1,8 milioane de dolari. Pentru a completa această scenă, Eon Productions a plătit și pentru construirea unui rezervor de apă capabil să stocheze aproximativ 5.500.000 de litri de apă.

Întreaga construcție s-a dovedit a fi atât de mare încât Claude Renoir și-a dat seama că se află în incapacitatea de a o lumina eficient. Stanley Kubrick a vizitat construcția în secret  pentru a-i oferi lui Renoir soluții. Pentru exterior, în timp ce compania Shell era dispusă să împrumute o cisternă abandonată echipei de producție a filmului, riscurile crescute de asigurare și siguranță au făcut ca aceasta să fie înlocuită cu miniaturi construite de echipa lui Derek Meddings și filmate în Bahamas.

The Spy Who Loved Me este ultimul film pe care l-a văzut Elvis Presley la cinema. Șase zile mai târziu el a decedat la vârsta de 42 de ani.

Filmul se termină cu declarația: „James Bond se va întoarce în For Your Eyes Only”, însă următorul film va fi Moonraker care a fost ales datorită succesului filnelor SF din acel an ( Războiul Stelelor și Întâlnire de gradul 3).

Moonraker (1979)

Bond investighează furtul unei navete spațiale, cercetările ducându-l la Hugo Drax, proprietarul firmei de fabricare a navetei. Alături de omul de știință spațial Dr. Holly Goodhead, Bond urmărește calea dinspre California spre Veneția, Rio de Janeiro și pădurea amazoniană și, în sfârșit, în spațiu. Ei trebuie să împiedice un complot: dispariția oamenilor de pe planetă și recrearea unei rase superioare.

Povestea a fost creată de autorul Ian Fleming cu gândul ca să devină un film chiar înainte de a finaliza romanul în 1954; s-a bazat pe un manuscris de scenariu pe care l-a conceput anterior. Producătorii filmului intenționaseră inițial să realizeze For Your Eyes Only dar au ales Moonraker din cauza ascensiunii genului SF datorat fenomenului Star Wars.

Moonraker s-a remarcat pentru costul ridicat de producție de 34 de milioane de dolari, de două ori mai mare decât al filmului The Spy Who Loved Me (1977) și a primit recenzii atât negative cât și pozitive. Cu toate acestea, cadrele înregistrate au fost lăudate, Derek Meddings fiind nominalizat la premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale, iar în cele din urmă a devenit cel mai mare film al seriei la acea vreme, cu peste 210 milioane de dolari încasați din toată lumea, un record ce a fost depășit abia în 1995 (când a apărut GoldenEye).

Pentru scena înmorântării, echipa de decoratori a împrumutat coroane de flori de la o înmormântare reală din apropiere pentru a crea atmosfera potrivită.

 

For Your Eyes Only (1981)

De această dată, James Bond încearcă să localizeze un sistem de comandă a rachetelor în timp ce se afundă într-o rețea de înșelăciune creată de oameni de afaceri rivali greci. În scenă apare și Melina Havelock, o femeie care dorește să răzbune moartea părinților săi. Unele elemente de scriere au fost inspirate din romanele Live and Let Die, Goldfinger și On Her Majesty’s Secret Service.

După Moonraker (filmul axat pe SF), producătorii au dorit să revină la stilul filmelor Bond timpurii și la operele creatorului Fleming. For Your Eyes Only a urmat o abordare mai gravă, mai realistă, o temă narativă de răzbunare și consecințele sale. Locațiile în care au fost filmate anumite scene au inclus Grecia, Italia și Anglia, în timp ce scenele subacvatice au fost filmate în Bahamas.

For Your Eyes Only a avut un succes financiar, generând 195,3 milioane de dolari din toată lumea. Acesta a fost ultimul film Bond care a fost distribuit exclusiv de United Artists; compania a fost absorbită de Metro-Goldwyn-Mayer la scurt timp după lansarea acestui film.

Este prima oară când personajul se prezintă de două ori în film cu replica sa celebră „Bond, James Bond”.

 

Octopussy (1983)

Lui Bond i se atribuie sarcina de a urma un general care fură bijuterii și relicve de la guvernul sovietic. Acest lucru îl conduce către un prinț afgan bogat, Kamal Khan, și asociatul său, Octopussy. Bond descoperă un complot creat pentru forțarea dezarmării Europei de Vest prin intermediul amenințării cu arme nucleare.

Octopussy a fost produs de Albert R. Broccoli și Michael G. Wilson și a fost lansat în același an cu filmul non-Eon Bond – Never Say Never Again. Filmul a câștigat 187,5 milioane de dolari față de bugetul său de 27,5 milioane de dolari și a primit recenzii mixte. A fost apreciat pentru secvențe și locații, dar a fost criticat pentru umorul și intriga alese.

Replica Generalului Orlov „but tomorrow i shall be the hero of the Soviet Union” a fost cenzurată în Finlanda.

Motivul pentru care titlul filmului nu apare în melodia filmului este că nimic nu rima cu Octopussy.

A View to a Kill (1985)

Deși titlul este adaptat din povestea scurtă a lui Ian Fleming „From a View to a Kill”, producția are un scenariu complet original. În filmul A View to a Kill, Bond luptă împotriva lui Max Zorin, care intenționează să distrugă Silicon Valley din California.

Roger Moore și-a făcut câteva operații estetice înainte de a începe filmările pentru acest film. După cum a recunoscut și el, deja era mult prea bătrân pentru acest rol. În ciuda recenziilor mixte, care de cele mai multe ori vizau vârsta avansată (57 de ani în acest film) a lui Roger Moore ce își punea amprenta asupra performanței sale, filmul a fost un succes comercial. Piesa tematică „A View to a Kill” interpretată de Duran Duran a fost singura melodie ce a ajuns pe locul 1 în Billboard Hot 100 și a câștigat o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună melodie.

Acesta este singurul film cu James Bond unde se poate auzi celebra replică din filmele cu spioni:  „Nimeni nu părăsește vreodată K.G.B.”. Este spusă de Generalul Gogol (Walter Gotell).

James Bond se va întoarce miercurea viitoare… cu Timothy Dalton.

Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.