Totul despre filmele cu James Bond 007 – Sean Connery și George Lazenby (I)

Totul a început în 1962. 25 de filme mai târziu Agentul 007 – James Bond este încă prezent în cinematografe. Și pentru că mai e puțin până la noul film cu James Bond am realizat alături de de Daria Scripcaru care are blogul Capsula cu idei o trecere în revistă a tuturor celor 25 de filme din seria James Bond, una dintre cele mai longevive și productive francize de filme. Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

O scurtă istorie a personajului James Bond

James Bond este un personaj de ficțiune creat în anul 1953 de către Ian Fleming, protagonistul a 12 romane și alte două povești scurte. După moartea lui Felming în anul 1964, au mai existat alți 8 autori care au condus mai departe povestea agentului secret din Marea Britanie. Ultimul roman ce îl are ca protagonist pe James Bond a apărut în mai 2018 – Forever and a Day scris de Anthony Horowitz.

Acest personaj a fost adaptat de-a lungul timpului pentru televiziune, radio, jocuri pe calculator, benzi desenate și filme. Filmele cu James Bond reprezintă cea mai lungă serie din toate timpurile, adunând peste 7000 de miliarde de dolari în total. Primul film apărut cu James Bond a fost în anul 1962 – Dr. No, actorul principal fiind jucat de Sean Connery. Din 1962 și până în 2020 au fost filmate 25 de filme ale acestei serii, Agentul 007 – James Bond fiind portretizat de către: Sean Connery (6 filme), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 filme), Timothy Dalton (2 filme), Pierce Brosnan (4 filme) și Daniel Craig (5 filme).

Dacă simți că vrei să recuperezi vizionarea filmelor 007, acum e momentul să descoperi care sunt toate și în ce ordine au fost create, deși nu sunt legate între ele. Ar fi ieșit un articol kilometric așa că îți vom prezenta articolul în șase părți care vor apărea în fiecare miercuri până la lansarea celui mai nou film Bond, No Time to Die – Nu e vreme de murit care intră în cinema (in  sfârșit) pe 1 octombrie și căruia îi vom dedica o recenzie deosebită. În această primă parte vom afla mai multe despre filmele în care 007 sunt Sean Connery și George Lazenby.

Dr. No (1962)

În primul film din franciză, agentul secret James Bond este trimis în Jamaica pentru a investiga dispariția unui coleg agent britanic. Investigația îl conduce spre baza subterană a lui Dr. No, care complotează să perturbe o lansare spațială americană cu o armă inovativă.

Prin intermediul filmului Dr. No s-a lansat un nou gen de film – „agent secret”. Aceste filme au înflorit în anii ’60. Pentru promovarea și comercializarea filmului s-au creat un album de benzi desenate și un album de cântece ce apar în coloana sonoră a filmului. Numele filmului, Dr. No, este inspirat dintr-un episod cu agenți secreți din The Flintstones, „Dr. Sinister”, care avea un personaj numit „Madam Yes”.

Multe dintre aspectele iconice ale unui film tipic James Bond au fost stabilite în Dr. No: filmul începe cu o introducere a personajului printr-o armă și a unei secvențe principale de înaltă stilizare a titlurilor, ambele fiind create de Maurice Binder. De asemenea, s-a stabilit muzica tematică „James Bond” iconică francizei.

James Bond cântă „Under the Mango Tree” în acest film și este singura dată când a cântat ceva într-un film 007. Atenția la detalii în acest film este interesantă: Atunci cînd Bond pleacă de la aeroport trece pe lângă un Cadillac roz care avea o plăcuță de înmatriculare cu numele „ELVIS”.

Un element interesant este acela că tot mobilierul din platorurile de filmare a fost confecționat o idee mai mică decât ar fi trebuit să fie în realitate pentru ca James Bond să pară mai mare.

Există o scenă în film în care Bond intră în apartamentul său la începutul filmului și o găsește pe Sylvia Trench jucând golf. Ea ar fi trebuit să fie nud, însă cenzura nu a permis acest lucru.

Deși se spune adesea că Sean Connery purta perucă în primele două filme 007, realitatea este că, deși el începuse deja să chelească în timpul filmărilor, stiliștii au făcut tot posibilul să se folosească de părul pe care actorul încă îl mai avea. Abia de la Goldfinger (1964) acest lucru nu a mai fost posibil pentru că părul său devenise mult prea rar pentru a putea fi aranjat.

From Russia with Love (1963)

În al doilea film al francizei, James Bond este trimis pentru a ajuta la dezertarea funcționarului consulatului sovietic în Turcia – Tatiana Romanova. Aici SPECTER intenționează să se răzbune pe uciderea Dr. No de către James Bond.

După succesul lui Dr. No, s-a dublat bugetul disponibil pentru producția filmului. Producția a depășit atât bugetul cât și programul stabilit, fiind grăbită să finalizeze  filmul până la data de lansare programată în octombrie 1963. În acest film agentul 007 nu spune replica sa celebră „Bond, James Bond”, deși în cartea din care este inspirat această replică este prezentă.

From Russia with Love a fost un succes din punct de vedere al criticilor (a primit foarte mult feedback pozitiv) și din punct de vedere comercial. A încasat peste 78 de milioane de dolari din încasări la nivel mondial, cu mult mai mult decât bugetul său de 2 milioane de dolari și mai mult decât predecesorul său Dr. No, devenind astfel un blockbuster în cinematografele anilor ’60. Sean Connery a declarat că acesta este filmul lui favorit dintre cele în care a jucat James Bond.

Acesta este primul film Bond care se termină cu declarația: „James Bond se va întoarce în …”, în acest caz,  Goldfinger (1964). Tradiția a durat până  la filmul  Octopussy (1983). Tot acesta este și primul film unde antagonistul principal (Rosa Klebb) este femeie.  Acest lucru s-a repetat abia în The World Is Not Enough (1999).

Goldfinger (1964)

Subiectul filmului îl surprinde pe Bond investigând contrabanda cu aur realizată de către magnatul Auric Goldfinger. În cele din urmă descoperă planurile lui Goldfinger de a contamina United States Bullion Depository din Fort Knox.

Lansarea filmului a dus la crearea unei serii de articole promoționale cu licență, inclusiv o jucărie Aston Martin DB5 de la Corgi Toys. Aceasta a devenit cea mai vândută jucărie din 1964.

Multe dintre elementele introduse în acest film au apărut în restul filmelor 007 de mai târziu. De exemplu, utilizarea tehnologiei și a gadgeturilor de către Bond, acțiunea expusă în multe locații străine și umorul caracteristic.

Goldfinger a fost primul blockbuster Bond, cu un buget egal cu cel al primelor două filme. A avut succes pe plan financiar (și-a recuperat bugetul investit în două săptămâni de la lansare) și a fost primul film cu James Bond care a câștigat un Oscar. Acesta este primul film pe care viitorul actor care îl va interpreta pe James Bond, Pierce Brosnan, l-a văzut la cinema.

Sir Sean Connery era căsătorit la acea vreme cu Diane Cilento și a purtat un bandaj de culoarea pielii pe parcursul filmărilor pentru a masca verigheta. În unele cadre statice acest lucru poate fi observat.

Melodia „Goldfinger” a fost reeditată cu titlul „Gold Label” și a fost folosită într-o serie lungă de reclame la țigări.

Numele gangsterului Mr. Solo se pare că a servit drept inspirație pentru numele Han Solo din franciza Star Wars.
Thunderball (1965)

Filmul urmărește misiunea lui Bond de a găsi două bombe atomice NATO furate de SPECTER. Această organizație secretă cere răscumpărare pentru bombe – 100 de milioane de lire sterline sud forma diamantelor, în schimbul faptului că nu va distruge un oraș important nespecificat din Marea Britanie sau Statele Unite (dezvăluit mai târziu ca fiind Miami).

Proiecția a avut o producție complexă, cu patru planuri diferite filmate în același timp și cu aproximativ un sfert din film format din scene subacvatice. Interesant este că majoritatea scenelor subacvatice au fost realizate la reflux din cauza rechinilor de pe coasta Bahamasului.

După ce a citit scenariul, Connery și-a dat seama de riscul secvenței cu rechinii din piscina lui Largo și a insistat ca designerul de producție Ken Adam să construiască un perete despărțitor din Plexiglas în interiorul piscinei. Acest perete nu avea o structură fixă, astfel că atunci când unul dintre rechini a reușit să treacă prin ea, Connery a ieșit din bazin, cu câteva secunde înainte de a fi atacat de rechin.

Thunderball a fost primul film Bond filmat pe ecranul lat Panavision și primul care a avut o durată de rulare de peste două ore. A fost un succes încasând mai mult decât toate cele 3 filme precedente (141.2 milioane de dolari din toată lumea).

You only live twice (1967)

Este primul film James Bond care a ignorat cea mai mare parte a intrigii lui Fleming, folosind doar câteva personaje și locații din carte ca punct de plecare pentru o poveste cu totul nouă. În acest film, Bond este trimis în Japonia după ce navele spațiale americane și sovietice dispar în mod misterios de pe orbită. Fiecare națiune o învinovățește pe cealaltă în mijlocul Războiului Rece iar Bond trebuie să pună capăt acestei tensiuni. El călătorește în secret pe o insulă japoneză pentru a găsi făptașii și este pus față în față cu Ernst Stavro Blofeld, șeful SPECTER.

În timpul filmărilor din Japonia, s-a anunțat că Sean Connery se va retrage din rolul lui Bond, însă acesta a revenit, totuși, în 1971  – Diamonds Are Forever. You Only Live Twice a avut un mare succes, primind recenzii pozitive și încasând peste 111 milioane de dolari din toată lumea.

Platoul de filmare cu vulcanul a costat aproape la fel de mult precum întregul buget al filmului Dr. No (1962). Era atât de mare încât putea fi văzut de la  cinci kilometri depărtare. Acesta este singurul film în care James Bond nu se află în fața unui volan de automobil. Ironic este că în scena din trailerul de mai jos Bond se urcă în masina condusă de personajul interpretat de Akiko Wakabayashi.  Actrița nu știa să conducă o mașină, așa că este folosită o dublură cu perucă în toate scenele în care ea conduce. Acesta este și primul film unde James Bond nu poartă celebrul său frac.

On Her Majesty’s Secret Service (1969)

În film, Bond se confruntă cu Blofeld, personajul negativ ce intenționează să terorizeze întreaga planetă prin raționalizarea alimentelor. Această acțiune se desfășoară cu ajutorul „îngerilor morții” – un grup de oameni controlați de Blofeld. Pe parcursul acțiunii, Bond se îndrăgostește și, în cele din urmă, se căsătorește cu Contessa Teresa di Vicenzo.

În urma deciziei lui Sean Connery de a se retrage din rol după You Only Live Twice, Eon Productions a ales un actor și model necunoscut, George Lazenby, pentru a juca rolul lui James Bond. În timpul realizării filmului, Lazenby a anunțat că va juca rolul lui Bond doar o singură dată. George Lazenby este momentan cel mai tânăr actor care l-a interpretat pe 007. Avea 29 de ani în timpul filmărilor. Restul actorilor și vârstele lor: Sir Sean Connery – 31, Sir Roger Moore – 45, Timothy Dalton – 40, Pierce Brosnan – 41, and Daniel Craig – 38.

Timothy Dalton a primit oferta de a juca 007 în acest film, însă a refuzat pentru că se simțea mult prea tânăr și neexperimentat pentru acest rol la 22 de ani. I-a revenit ocazia în anii ’80.

Acesta este primul film în care Bond este prima dată văzut plângând. A doua oară este în Skyfall (2002)

George Lazenby a avut în timpul filmărilor o idee interesantă în care Bond să sară cu schiurile de pe o stâncă și să deschidă o parașută în aer. Scena a fost pusă în sertar pentru că producătorii nu aveau resursele necesare să o pună în practică. A fost folosită opt ani mai târziu pentru a deschide filmul The Spy Who Loved Me (1977).

Scenele au fost filmate în Elveția, Anglia și Portugalia, din octombrie 1968 până în mai 1969. Acesta este filmul cel mai apropiat ca adaptare de acțiunea din cartea lui Ian Fleming. Deși lansarea în cinematografe nu a fost la fel de profitabilă ca în cazul predecesorul său You Only Live Twice, On Your Majesty Secret Service a fost însă unul dintre cele mai bune filme ale anului. Recenziile critice de la lansare au fost atât negative cât și pozitive, dar reputația filmului s-a îmbunătățit peste timp.

Melodia „We Have All the Time in the World” a fost ultima pe care Louis Armstrong a înregistrat-o în cariera sa. A murit doi ani mai târziu. De asemenea, este și singura melodie din franciză care nu conține titlul filmului în versurile sale.

Diamonds Are Forever (1971)

Filmul se bazează pe romanul cu același nume al lui Ian Fleming din 1956 și este al doilea dintre cele patru filme ale lui James Bond regizate de Guy Hamilton. Povestea face ca Bond să joace rolul unui contrabandist cu diamante pentru a se infiltra într-un cerc de contrabandă. A descoperit astfel un complot al vechiului său inamic Ernst Stavro Blofeld de a utiliza diamantele pentru a construi o armă laser. Bond trebuie să lupte cu dușmanul său pentru  ultima dată, să oprească contrabanda și să blocheze planul lui Blofeld de a distruge Washington.

După ce George Lazenby a părăsit serialul, producătorii Harry Saltzman și Albert R. Broccoli au căutat alți actori dar studioul United Artists l-a dorit pe Sean Connery înapoi, oferindu-i un salariu de 1.25 milioane de dolari pentru ca acesta să se întoarcă.

Producătorii au fost inspirați de Goldfinger. Locațiile includ Las Vegas, California, Amsterdam și hangarul Lufthansa din Germania. Diamonds Are Forever a fost un succes comercial dar a primit recenzii mixte, cu critici pentru tonul său plin de umor. Filmul a marcat apariția finală a organizației SPECTER în filmele realizate de Eon Productions, până la filmul cu același nume din 2015.

Ultima scenă filmată de Sir Sean Connery în rolul lui James Bond în franciza originală a fost una în care un Bond inconștient este încărcat într-un sicriu la o casă de servicii funerare. Acea filmare a avut loc vineri, pe 13 august 1971.

Producătorii au folosit piure de cartofi pentru a crea consistența unei băi de noroi maronie de la începutul teaserului. Ce nu au luat în calcul a fost faptul că în 24 de ore de filmări sub luminile reflectoarelor această baie de piure de cartofi va căpăta un miros irespirabil.

James Bond se va întoarce miercurea viitoare… cu Roger Moore.

Poți citi toate articolele din seria 007 urmărind tagul James Bond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.