JUMANJI ! De unde ai mai citit acest cuvânt? Parcă îl știi de undeva…
Jumanji este numele unei francize. Putem să o numim franciză deoarece cu acest nou film, Jumanji: Următorul Nivel, franciza adună 3 aventuri (fantasy) care reușește să îți ridice adrenalina și să te facă să îți dorești un astfel de joc.
Da, am spus joc! Jumanji a început cu primul său film, cu Robin Williams în rol principal, în care Jumanji era un boardgame, un joc pe „tablă” așa cum sunt multe altele: Monopoly, Catan, Activity etc.
Dacă ai avut deliciul de a urmări filmul Jumanji din 1995 ce probabil nu știai, cu toate că ai văzut filmul, este că a fost realizat după cartea pentru copii cu același nume scrisă de Chris Van Allsburg în 1981.
Filmul a avut parte de un mare succes la box office și a dus la crearea unui serial animat care a fost difuzat între anii 1996 – 1999 și un film spin-off realizat după cartea care continuă aventura – Zathura: A Space Adventure.
Dupa ce cunoscutul actor Robin Williams ne-a părăsit, Jumanji a avut nevoie de „jucători” noi.
Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black si Kevin Hart s-au ridicat la nivelul asteptărilor și au devenit personajele dintre care poți alege în jocul Jumanji.
Filmul din 2017 a adus jocul mai aproape de prezent prin transformarea boardgame-ului într-un joc pe televizor.
Fascinația pentru Jumanji se ancorează în dorința subconștientă a jucătorilor de a evada din lumea reală și de a fi profund împins catre cum ai putea fi ca persoană prin intermediul „avatarului” / pionului din joc.
Jumanji oferă posibilitatea de a te redescoperi și de a înțelege cum te poți folosi de calitățile individuale pentru a-ți atinge obiectivele.
În primul Jumanji Allan Parrish (te-ai prins? Parrish similar cu perish – dispărut) dispare în jungla jocului. În momentul în care doi copii continuă jocul început de Allan, el revine din junglă. Pe măsură ce jocul continuă, primejdiile pășesc în realitate.
Jocul poate fi finalizat abia cand ai indeplinit obiectivul si ai strigat numele lui JUMANJI!
În filmul Jumanji Welcome to the jungle, Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black si Kevin Hart devin avatarele persoanelor care intră de data aceasta în jungla Jumanji.
Cei patru trebuie să își redescopere calitățile și să lucreze în echipă pentru a salva universul Jumanji picat în întuneric, secetă și devastare.
Fiecare avatar din joc are câte 3 vieți. Poate prima dată când mori nu te afectează dar, când știi că ești la ultima ta viață și că dacă vei muri în joc viața ta reală se sfârșește… parcă îți îngheață puțin sângele în vene.
Dacă cei patru actori jucau roluri bine definite prin personalitatea celor care îi aleseseră, în filmul din 2019 (nu cel final din ce bănuim) prestația actorilor este supusă unei forțări care pune în dificultate și unii cinefili care urmăresc pelicula prin identificarea persoanei care se află în avatar.
Pentru noi, Jumanji The Next Level este o dovadă clară a actorilor „avatar” că își pot reinterpreta rolul de câte ori este necesar fără a uita de calitățile avatarului.
Din punct de vedere vizual, era de așteptat ca noul Jumanji să ne scoată putin din junglă și să ne poată oferi noi provocări prin prisma schimbărilor de relief. Noul film reușește să aducă diversitate și să evidențieze prin asta că lumea Jumanji este mult mai mare decât ne imaginam.
Locațiile sunt spectaculoase, acțiunea este mai elaborată decât în Welcome to the Jungle. Desi povestea în sine este cumva ca o rețetă a succesului, producătorii au făcut în așa fel ca filmul să se diferențieze cît mai mult față de predecesorul său.
Efectele vizuale sunt realizate fără cusur. Locațiile sunt filmate din suficiente unghiuri încât să ofere privitorului un ansamblu final de 360 de grade și transmite dorința de a avea un joystick pe care să îl butonezi.
Jumanji: The next level oferă exact ce este proiectat să ofere: Distracție, aventură, umor. Uneori totul devine confuz pentru că din dorința de a mai dinamiza experiența jucătorii au acum opțiunea de a schimba avatarele. Pe lângă tinerii jucători, în noul Jumanj intră și Danny DeVito și Danny Glover, care fac ce știu ei mai bine în calitate de veterani ai stilului de comedie.
Filmul va distra cu siguranță public de toate vârstele, iar o continuare este iminentă datorită unei scene de după credite care ne amintește de primul joc Jumanji.
[…] câștigi? Seria a ajuns zilele acestea la al treilea film. Poți citi și comenta despre el în recenzia noastră la Jumanji: Următorul nivel. Care este filmul tău favorit din serie? L-ai văzut pe cel nou? Lasă-ne un comentariu în […]
Acest nou Jumanji mi-a starnit sentimente mixte. Pe de-o parte, primul ma enervase rau de tot, ma scosese din minti, fata de seria originala mi se paruse un dezastru, drept urmare, asteptarile fiind setate foarte jos, al doilea nu putea decat sa fie decent. Pe de alta parte, in multe momente mi s-a parut mai slab decat primul. O ciorba reincalzita. Un film complet inutil.
Intrebarea mea ramane: de ce nu a ramas board-game-ul si a trebuit introdusa o consola, si aia antica si de demult? Ca sa nu mai zic ca atunci cand vb de consola veche, ar fi trebuit sa avem imagini pixelate, ca la consolele alea, nu sa ne simtim ca si cum cineva s-ar juca pe o consola de ultima generatie.
Filmul meu preferat deocamdata este al doilea pentru ca inca nu l-am vazut pe al treilea.
Imi place filmul mult este super!
Eu am văzut primul și al doilea… Îi super felimul… Plus ca ii place și fetitei mele.
Filmul preferat este ultimul deoarece jocul s-a schimbat total dar in special pentru rolul lui Kevin Hart
Primul mi-a placut cel mai mult..super si al doilea..al 3 nu l-am vazut inca
Preferatul meu este ultimul aparut deoarece jocul a fost schimbat total iar rolul lui Kevin Hart a fost mai bestial decat in al doilea film.
O serie frumoasă și amuzantă pentru toate vârstele. Interesant că intră și DeVito, omul e superhaios.
Buna!l-am văzut!este super!super efectele,super replici,și umorul din plin îl face de tot rasu'(in sensul bun)
Fara intentia sa desfiintez cele doua filme Jumanji mai noi, ma declar fan al primului film. In primul rand pentru ca eroii erau niste copii, care au jucat natural, iar Kirsten Dunst era deja o promisiune, dupa Interviu cu un vampir. Prefer oricand filmul care mizeaza pe niste copii si cu un regizor gen Columbus, care stie sa filmeze cu ei. În comparatie, cele doua Jumanji de dupa sunt doar scuza de a arunca pe ecran pe post de comici comici de mai multe rase si un fost luptator. E adevarat ca jack Black face si el filme cu si pentru copii (Gossebumps, Misterul ceasului din perete, Calatoriile lui Guliver si desenele animate la care le da voce), dar Robin Wiliams parea mai potrivit în primul film. Concluzionand, primul film era pentru copilul din tine, celelalte doua filme sunt de evitat pentru cei care mai vor sa fie copii, in trendul filmelor actuale: continuari, cu cateva vedete, actiune si ceva umor.
Ce copil nu si-ar dori sa fie personajul principal din jocul preferat? Cati dintre noi nu ne-am regasit in aceasta postura? Dar cand apoi intri in pielea unui personaj de pe un joc video…..adrenalina creste la un anumit nivel. E greu de crezut ca un sequel poate fi mai bun decat prima parte a seriei. Dar, dupa mine, „Aventura in jungla” a depasit mult prima parte. In primul rand, scenele de umor subtil in situatii in care numai acolo nu te gandeai (vezi, avatarul Bethanyei, interpretata magistral de Jack Black care are o singura problema: nu-si gaseste telefonul, in rest toate erau rezolvate 😉 sau atunci cand descopera „excrescenta” aparuta din senin pe corpul ei si ulterior o cheama pe Marta s-o studieze impreuna; de departe preferatul meu este avatarul lui Fridge, care pare mezinul echipei, carausul de bagaje, „fraierul de serviciu”, care nu alearga deloc sau mai bine spus, altii merg mai repede decat alearga el, care nu intra in apa cu rucsacul si incearca sa-i convinga pe toti ca nimeni nu intra cu rucsacul in spate, doar-doar s-ar fofila si care are cea mai „tare” slabiciune: tortul. Funny e putin spus…e intr-adevar perfect pentru rolul sau). In al doilea rand, de remarcat ca nu mai vorbim despre un board game (ca in prima parte), ci de un video game, desi board game-ul apare la inceput (legatura cu prima parte e senzational gandita). Singurul meu regret este ca Robin Williams nu a fost prezent si in Aventura in jungla, dar le multumesc producatorilor ca i-au adus tribut in diferite momente ale filmului. Nu am vazut „Urmatorul nivel”, dar mi se pare greu de crezut ca va aduce un plus… ramane de vazut!
Este greu de crezut ca o a doua sau a treia parte a unui film poate s-o depaseasca in popularitate pe prima. Pentru mine, partea a doua „Aventura in jungla” este mai buna decat primul film Jumanji, dar mai slaba decat „Urmatorul nivel” 😉 si asta e posibil prin efectele speciale, actiunea diversificata (desi ideea de baza e pastrata), schimbarile de avataruri, locatii nebanuite….este un exemplu de cum o schimbare poate influenta caracterul, personalitatea actorilor la actiune…si reusesc sa se descurce de minune. Pentru modul in care au dus actiunea si firul logic la urmatorul nivel, cred ca acest nivel va fi greu de intrecut – daca va fi cazul de un sequel.
Am vazut toata filmele din serie .. si sincer nu pot sa aleg care imi place mai mult al doilea sau al treilea
Cert e ca este o continuare de succes a unui film din anul 80 in comparatie cu altele . Imi place ca jocul a fost facut modern decat cum este in primul, este o serie amuzantă , care ne face sa ne dorim sa fim din nou copii sa stam sa ne jucam cu orele la calculator si sa ne imaginam cum ar fii daca jocul ar deveni real.
Acest ultim film, „Urmatorul nivel” inca nu l-am vazut. Preferatul meu ramane pana acum Jumanji: Bine ati venit in jungla. Aceasta parte are suficiente rasuciri si surprize pentru a te atrage, iar actorii isi iau misiunile de a juca rolurile adolescentilor atat de in serios, incat face filmul sa fie foarte captivant. Sa nu mai zicem si de peisajele luxuriante din jungla sau varietatea animalelor care apar in cadru, prin atacurile lor complexe. Toate aceste lucruri, fac filmul sa fie complex si indragit de public. Un alt aspect care mi-a placut, au fost scenele de actiune. Chiar mi se pare ca au fost construite atat de bine, incat reusesc sa fie foarte captivante, desi nu esti niciodata ingrijorat ca orice personaj major isi va pierde viata.
Cea mai amuzantă parte a noului Jumanji este să le vedem pe cele patru avatare care exprimă personalitățile jucătorilor lor, iar punctul forte este să-l privești pe Johnson cum întruchipează un bătrân morocănos. În timp ce mulți critici erau de părere ca filmul nu va prinde la public, aceștia s-au înșelat.
Jumanji: Următorul nivel
Toate ingredientele unui film remarcabil.
Pana in prezent am vazut doar ultimele doua filme ale seriei Jumanji si trebuie sa recunosc ca favoritul meu este al doilea. Jocul actorilor este exemplar, din punctul meu de vedere, deoarece reusesc sa intruchipeze personajele foarte bine. Recunosc ca favoritul meu este Johnson. Datorita lui am si hotarat sa ma uit la film, in primul rand.
Seria a debutat în 1995 cu filmul, ce-l are ca protagonist principal pe marele actor Robin Williams. Filmul la început poate părea plictisitor, însă odata intrat în joc te vei teleporta într-o lume plină de pericole de unde ai vrea să ieși imediat, să abandonezi jocul, dar în același timp, îndrumat de o reală curiozitate, dorești să rămâi, să continui. La vremea aia, deși nu este foarte departe (vorbind de anul 1995) tehnica, modurile de pune în scenă cascadoriile și scenele cu o înaltă încărcătură de adrenalină sunt foarte bine manevrate de profesioniștii artei cinematografice în așa fel încăt transformă nivelurile jocului în adevărate capodopere artistice cu legături evidente în realitate.
Despre Jumanji – The next level, ultimul film din seria de 3, pot spune că întradevăr este următorul nivel atins de a șaptea artă, cinematografia. Pe lângă faptul că are o distribuție de excepție, regizorul – Jacke Kasdan – împreună cu echipa, a creat o poveste care, datorită tehnicilor avansate și a cunoștințelor dobăndite de-a lungul timpului, pe de o parte te ține cu sufletul la gură (suspans, adrenalină) iar pe de alta te ajută să ieși din stările de încordare oferindu-ți momente neprețuite ce conțin replici și faze comice.
Nu am făcut nici o referire la acțiunea din film deoarece consider că v-aș strica plăcerea de a experimenta stările dobândite pe parcursul vizionării lui și oricum descrierea făcută mai sus este mai mult decât suficientă.
P.S. Vă recomand să începeți cu începutul (mă refer la primul film apărut în 1995)