La orice oră m-aș uita la Profu’

Unul dintre filmele românești de care ne-am bucurat în ultimul an este documentarul Teach / Profu’. Am avut inițial plăcerea de a-l viziona la festivalul Astra Film 2019 și de atunci el a tot circulat pe la festivaluri internaționale, dar și prin gândurile noastre. Documentarul Profu’ a ajuns să fie difuzat internațional în Cehia, Statele Unite ale Americii, Belgia, Polonia și revine anul acesta la festivalul TIFF la timp pentru a ne oferi o lecție importantă.

Documentarul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la AFF 2016 de către Alex Brendea, un fost elev al profesorului Dorin Ioniță, Profu’, personajul principal al documentarului care a simțit că trebuie să îi ofere un semn de mulțumire celui care l-a călăuzit în ale numerelor. Așteptăm cu nerăbdare să se redeschidă cinematografele și acest documentar să poată fi văzut la nivel național, nu doar în cadrul festivalurilor sau, cel puțin, să fie adăugat pe o platformă online unde să poate fi urmărit atât de elevi cât și de părinți pentru că este o lecție… nu numai de matematică, ci și de viață.

Dacă îți este dor de orele de matematică din generală și liceu, de abordarea directă și amicală a unui om care face tot posibilul să îți ofere tainele învățăturii și ale dedicației, sau dacă pur și simplu te-ai săturat să stai în casă, acest film este perfect pentru a intra în atmosferă. Pentru mine, matematica a fost una dintre materiile mele preferate și am rezonat profund cu acest film.

Din primele minute ale documentarului te simți ca un copil la ora de matematică, doar că nu doar asta înveți.

Dedicația profesorului Dorin Ioniță îl determină să renunțe la sistemul educațional (care este… să recunoaștem… defectuos) și să își deschidă propriul cabinet de studiu, în apartamentul său de două camere pentru a realiza lecții private. A transmite o informație nu este dificil dar, a reuși să trezești curiozitatea și pasiunea elevilor pentru a învăța, alături de preocuparea pentru viața generală a elevilor, este o muncă continuă și dificilă pentru care trebuie să ai spirit. Iar cea mai mare încântare este aceea când elevul se întoarce la profesor cu BAC-ul luat, cu diplome la facultăți de prestigiu, cu viața schimbată în bine datorită perseverenței și ambiției.

Dacă modul de abordare a profesorului nu te convinge, cu siguranță faptul că predă matematică indiferent de ce îi poate oferi elevul ne dovedește că își iubește meseria, materia și copii, la urma urmei, cine ar preda matematică pe un borcan de zacuscă? Eu nu, poate pentru un borcan de dulceață de cireșe amărui, dar nu zacuscă.

Într-o sală în care copiii nu sunt rivali, în care fiecare este la un nivel diferit și toți trebuie să învețe, profu’ se descurcă de minune cu acest soi de multi-tasking.

Știi momentul în care pisica se urcă pe laptop și nu mai poți scrie? Îți spun un secret valabil și atunci când școala este online: Matematica se face pe hârtie!

Pentru dorința de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea lui și pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur, filmul a primit premiul ”Cel mai bun film din Competiția România” după premiera sa în cadrul festivalului Astra Film Festival.

Documentarul Teach a avut premiera mondială în 2019, dar, pentru că avem nevoie de Profu’ prin toată țara, așteptăm cu nerăbdare să îl revedem în cinematografe. Până una-alta, îl poți vedea și tu la TIFF miercuri seara. Poți afla mai multe despre film și locurile unde va putea fi urmărit de pe pagina de facebooka filmului.

În următoarea perioadă vor apărea tot mai multe articole despre filmele văzute la TIFF.19 din Cluj unde în fiecare seară se văd filme deosebite despre care vă voi povesti pe Cinefilia scriind direct din camera cu pat balachin a hotelului Hanul Fulton care ne-a găzduit cu o mare amabilitate pentru această perioadă. Unele dintre filme au fost puse la dispoziție pentru următoarele două săptămâni, pentru cei care nu au ajuns zilele acestea în Cluj, pe TIFF Unlimited.

One thought on “La orice oră m-aș uita la Profu’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.