Little Joe (Micul Joe) – un film cu totul diferit

Nu știu alții cum sunt, dar uneori simt că multe filme sunt la fel, au o abordare și o direcție care urmează același curs familiar. Și atunci încep să îmi doresc să văd și altceva… diferit. Little Joe este un astfel de film. Apărut anul trecut în cinematografele internaționale, filmul ajunge la noi în acest sfârșit de săptămână și promite a fi o dramă ieșită din comun.

Alice este o mamă singură care lucrează într-o companie de cercetare în floricultură unde creează noi specii de plante. Prin inginerie genetică, Alice creează  o floare purpurie neobișnuită atât prin frumusețea ei, dar și prin proprietățiile sale terapeutice. Îngrijită în mod corespunzător, conform instrucțiunilor, planta este capabilă să își facă proprietarul fericit. Poate părea o idee bună, însă „Little Joe” este o plantă modificată genetic, iar suspiciunile că planta ar putea fi periculoasă încep să apară fix când lucrurile păreau mai fericite.

Filmul reprezintă o colaborare între Marea Britanie, Austria și Germania și este regizat de Jessica Hausner. Filmul s-a prezentat respectabil la Cannes unde a avut o nominalizare la Palme d’Or și un premiu câștigat la secțiunea Cea mai bună actriță – Emily Beecham.

Little Joe este catalogat drept dramă cu tente horror, mistery și sf. Deși nu se întâmplă nimic concret cu tentă horror (în adevăratul sens al cuvântului – sângeros, violent, de ascuns după canapea), filmul reușește să stăpânească arta atmosferei astfel încât să îți dea fiori. Muzica este tăioasă, culorile sunt puternic exploatate. Din punctul meu de vedere filmul are un puternic impact psihologic și psihotic. Little Joe este frapant prin faptul că îți vorbeste atunci cînd se tace și transmite energii pe care nu le vezi la orice film de duzină. Farmecul său stă în imagistică. Cadrele sunt sublim alese, iar unghiurile de filmare reușesc să crească suspansul până la un punct cumva insuportabil. Little Joe m-a surprins cu aroma sa minimalistă și experimentală, cu faptul că este un soi de horror care te face să gândești. De fapt îmi este dificil să îi spun horror… e complet atipic, iar acest lucru îi conferă o porție zgravănă de aer proaspăt. Atenție însă… să nu inhalezi…polenul.

În ce mod poate fi o plantă periculoasă? Premisa de la care pleacă filmul este una fezabilă și când o asociezi cu situația pandemică actuală realizezi cât de înfricoșător este Little Joe. E doar o plantă… una care controlează mintea… Ne aflăm într-o eră a deprimării, iar o plantă care te face fericit este probabil o idee care a părsit deja scenariile sf și stă cuminte într-un dosar pe masa unui cercetător aștepând să fie adusă la viață. E o realitate distopică, una în pragul căreia ne aflăm și pe care simțim să o analizăm mai atent. Poate e un semn… poate nu…

Deși aș fi simțit nevoia de a vedea mai mult… de a afla cum se termină toată această agonie a sunetului gol plin de frisoane, cred că scopul este de a ne stârni această necesitate de explorare și disperare inconștientă. Filmul explorează straturi nebănuite ale naturii umane pe care le stilizează printr-o semiotică evidentă care intrigă orice pasionat de filme neobișnuite. Little Joe e simplu, dar nu ușor. Putea fi dus mai departe, dar în ansamblu sunt încântată de existența filmului, de ce reușește să transmită la un nivel cumva celular.

Actorii au o misiune interesantă de interpretare în ramă. Ei trebuie să parastisească personajele, iar apoi personajele trebuie să se parastisească pe ele însele… fără să dea de bănuit că e ceva în neregulă. Alice este cea care realizează ultima că este ceva în neregulă. Este cea mai lucidă, iar filmul exploatează stările ei emoționale. Tensiunea tacită între personaje cere raspunsuri pe care încercăm să le găsim. Răspunsurile, însă, sunt ultimul lucru pe care realizatorii doresc să ți le ofere. De aceea filmul trăiește prin suspans, prin curiozitatea stârnită.

Little Joe este un film interesant de văzut pentru magnetismul oferit. Deși ușor steril, exact la fel ca planta în sine, povestea reușește să te capteze prin stilul său profund. Nu recomand filmul oricui. Mulți l-ar găsi poate prea sec pentru gustul lor, însă armonia între elementele ce țin de cinematografie crează dependență. Urmărește trailerul de mai jos.

Little Joe (Micul Joe) intră în cinematografe pe 6 martie, distribuit de Voodoo Films.

One thought on “Little Joe (Micul Joe) – un film cu totul diferit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.