Magia lui Lin Manuel Miranda

Lin Manuel Miranda este un textier, compozitor, cântăreț și mai nou actor cunoscut în America în special pentru piesele sale de pe Broadway (In the Heights și Hamilton) și coloana sonoră a animației Moana. American de origine Portoricană, artistul își folosește acum notorietatea pentru a ajuta cât mai mult comunitățile de imigranți.

Eu sunt Luciana și scriu de câțiva ani, atunci când îmi permite timpul, pe alucianna.ro. Sunt pasionată de teatru, filme și cărți. După cum o să vă dați seama sunt mare fană a lui Lin Manuel. Și pentru că nu prea există articole în română despre el, am zis să povestesc eu de ce îl admir.

Nu mai știu exact momentul în care am aflat că Lin Manuel Miranda există, ca artist. Știu că în perioada aia mă uitam des pe net după piese din „Fantoma de la Operă” și „Notre Dame de Paris”. La un moment dat, YouTube a început să îmi sugereze fragmente din „Hamilton” și tot felul de topuri legate de musical.

Apoi am văzut „Moana” și am căutat detalii pe net. Numele lui Lin mi-a sărit în ochi, descris ca „omul care a făcut musical-urile grozave din nou”. Așa că am vrut să aflu mai multe. Și am început să admir artistul. Azi vă spun de ce.

In the Heights

Cu muzică și versuri compuse de Lin Manuel după cartea scriitoarei Quiara Alegria Hudes, piesa a avut premiera pe Broadway pe 8 martie 2008 după câteva încercări nu foarte populare în Conneticut. A câștigat în acel an 4 premii la 4 din 13 categorii la care a fost nominalizat.

Hamilton

Este un musical ce a avut premiera pe Broadway în august 2015. La o căutare superficială, afli ca este original prin faptul că spune povestea lui Alexander Hamilton, fondatorul sistemului financiar american, în versuri de hip hop, rap și pop. Sună a nebunie totală și a lipsă de logică, nu? Cum să spui astfel istoria? Ei bine, vă promit că dacă ascultați câteva piese, nu o să vă puteți imagina acele povești spuse altfel. Actorii sunt super talentați, Iar piesa de-a dreptul magică.  Lin Manuel însuși a jucat la început rolul principal. Ceilalți protagoniști, Washington, Lafayette, Jefferson sau Aaron Burr au fost jucați inițial de actori cu care Miranda colaborase și înainte, oameni care au avut încredere în această idee nebunească. Întrebat de ce sunt cu toții de culoare, omul a răspuns că a vrut istoria de atunci, transpusă cu oamenii Americii de azi. Plus că erau cu toții super talentați.

Piesa a câștigat un Pulitzer pentru dramă, un Grammy pentru cel mai bun Musical și a rupt in două premiile Tony din 2016, câștigând 11 dintre cele 16 categorii la care a fost nominalizată.

Disney

Foarte mare fan Disney el însuși, Miranda a avut ocazia să scrie versurile pentru câteva animații și filme. De fapt, o bucățică din coloana sonoră „Star Wars: The Force Awakens” îi aparține: Jabba Flow, compusă și interpretată alături de JJ Abrahams.

Pentru  Moana a lucrat alături de Mark Mancina și Opetaia Foa’i. „How far I’ll go” a fost nominalizată la Globurile de Aur si Oscaruri pentru Cea mai bună piesă originală. Dar din păcate nu a și câștigat.

Anul acesta îl puteți vedea în Marry Poppins Revine, primul film live-action în care apare în calitate de actor și primul pe care am să îl văd la cinema in 2019. Am auzit că este genial alături de Emily Blunt!

Lucrează acum la noua ecranizare, cea live-action, a filmului Mica Sirenă, animația care i-a fermecat copilăria, alături de Alan Menken, geniul din spatele majorității coloanelor sonore Disney.

Ce urmează?

Se pare că serialul Materiile Întunecate. Știți filmul Busola de Aur? Ăla pe care cică voiau să îl facă trilogie însă ar fi eșuat lamentabil, în ciuda distribuției (Daniel Craig, Nicole Kidman, Ian McKellen)? Vor să facă serial în 2019, iar Lin Manuel vă juca alături de James McAvoy, alt artist pe care îl admir de nu mai pot!

Tot în 2019 urmează să apară, pentru FX, o miniserie bazată pe biografia Fosse, scrisă de Sam Wasson, despre relația dintre Fosse și Verdon. Primul a fost unul dintre cei mai influenți producători, coregrafi și regizori din lumea filmului. Al doilea este o ea, cea mai cunoscută dansatoare de pe Broadway. Lin Manuel va fi producător executiv.

În noiembrie 2020 ar trebui să apară Vivo, o producție Sony Animation, pentru care este compozitor.

Tot în 2020 este programat In the Heights, varianta pentru cinema a musicalului care m-a făcut celebru pe Miranda. Pentru acest proiect omul a lucrat cu însuși Jon M Chu, cel care a regizat câteva dintre filmele Step Up, Now you see me 2 si Justin Bieber: Never say never.

Tick, tick… Boom este un film la care va lucra ca regizor însă pentru care nu avem o dată a lansării sau măcar un an. Spune povestea lui Jonathan Larsson, un compozitor care se teme că a făcut o decizie greșită în privința carierei.

Un alt proiect pentru care nu avem dată de lansare este The Kingskiller Chronicle, pentru care Miranda va fi în spatele coloanei sonore.

De ce îl admir

Ține foarte mult la fani și se vede. Pe vremea când făcea parte din distribuția Hamilton, avea grijă ca fanii din fața teatrului să nu se simtă neglijați și avea grijă ca actorii să iasă în fața teatrului cu mici scenete, pentru public. Aveți aici un exemplu.

Când a cântat în deschiderea SNL a avut grijă ca fanii care îl asteptau afară să nu se simtă neglijați. Cu pizza.

#Ham4all a fost o campanie de susținere a imigranților în America. Făceai o donație apoi te postai pe o rețea de socializare cântând o piesă din Hamilton. Câștigai astfel șansa de a ajunge la premiera din LA, biletul incluzând acces în culise după piesă, alături de distribuție.

Fiind el însuși portorican, nu a putut sta deoparte când compatrioții săi s-a aflat în nevoie. Așa că a compus Almost like praying, o piesă din ale cărei vânzări s-au strâns donații pentru nevoiași. I s-au alăturat zeci de vedete de origine hispanică, pe care le puteți vedea în clipul de mai jos. De altfel există tot pentru portoricani o campanie asemănătoare cu #ham4ham , unde poți dona și intra în tragerea la sorți pentru o călătorie în Puerto Rico, pentru lansarea Hamilton de acolo.

După uciderile în masă de anul trecut din America, în urma cărora adolescenții cer o țară mai sigură și o lege pentru arme mai aspră, Lin Manuel Miranda și Ben Platt au unit musical-urile Hamilton si Dear Evan Hansen într-un videoclip menit să susțină tinerii si sa încurajeze strângerea de fonduri. Piesa Found Tonight este o combinație între The story of Tonight și You will be found.

Prin toate astea am descoperit în Lin Manuel Miranda un artist foarte simpatic, care a făcut foarte multe pentru Broadway și a folosit faima dobândită într-un mod foarte creativ, fără să uite de unde a plecat. Dacă veți urmări interviuri cu el veți vedea că vorbește cu foarte mult entuziasm despre proiectele din care face parte și se bucură ca un copil de ceea ce a realizat, de recunoașterea celor din jur. Este un om care apreciază calitatea proiectelor ce necesită atenție și răbdare, nu se sperie de angajamente pe termen lung. Lumea, așa cum o știm, are nevoie de mai mulți artiști ca el.

One thought on “Magia lui Lin Manuel Miranda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.