Mel Brooks – it’s good to be the king!

Astăzi sărbătorim aniversarea regizorului Mel Brooks care ne-a încântat cu filmele lui de mai mult de 50 de ani. Mel Brooks este recunoscut ca regele parodiilor. Filmele comice realizate de el parodiază fie un gen de film (cum este cazul filmelor western), fie o producție anume (Star Wars). Activitatea lui i-a dat o oportunitate unică cu care se mândrește, el fiind singurul evreu care a făcut profit de pe urma lui Hitler.

Nu cred că există limită de vârstă pentru comediile realizate de Mel Brooks și, chiar dacă în general eviți filmele vechi (din perspectiva ta, vechi), îți garantăm că stilul de umor nu a ajuns atât de învechit încât să nu te facă să râzi. Într-un fel, putem considera aceste parodii ridicate la nivelul de artă deoarece unele, precum Spaceballs, au fost accidental confundate cu filmele pe care le parodiau.

Pentru început vreau să îți povestesc prin ce experiențe a trecut regizorul înainte de a ajunge recunoscut. Mel Brooks (Melvin James Kaminsky) s-a născut pe în Brooklyn, New York. El a luptat în Al Doilea Război Mondial și după aceea s-a angajat pentru a bate la tobe în cluburile de noapte din Catskills. Brooks a reușit până la urmă să își realizeze propriul act de comedie și a lucrat și în radio. Înainte de a lucra în televiziune el a fost și maestru de entertainment la stațiunea turistică unde s-a filmat Dirty Dancing. După această experiență, el a debutat in cinematografie ca scenarist si restul este istorie.

Fiecare dintre noi are un vis, visul lui Mel Broks era să realizeze aceste filme savuroase. După ce și-a îndeplinit visul, el a declarat că iubește pastele și dragostea, uneori împreună. Visul lui, acum, este să meargă gol printr-un câmp de Pasta Fazool.

Iată filmele realizate de el unde se simte clar amprenta și stilul autentic.

1974 Blazing Saddles / Șei în flăcări
Dacă te afli printre cei care au prins la televizor filmul Robin Hood: Bărbați în Izmene, atunci este posibil să fi observat la final o replică anume. La numirea noului șerif, întreaga adunare exclamă mirată: Ce? Un șerif negru?
Răspunsul simplu vine chiar de la Mel Brooks: Ce? A funcționat în Blazing Saddles!
Din momentul în care am auzit că a funcționat în Blazing Saddles am fost curios la ce face referință? Așa am descoperit o parodie superbă a westernurilor în care rasismul, subiectul central, este folosit pe post de armă împotriva unui mic orășel.

Cu Gene Wilder și Cleavon Little în roluri principale, filmul a fost nominalizat la 3 categorii de la premiile Oscar și a avut o nominalizare la premiile BAFTA pentru interpretări și pentru scenariu.

1977 High Anxiety / Marea neliniște
Fiecare dintre noi am avut un moment de anxietate. Fie că te gândești la neliniștea dinainte de un test sau un examen, fie că ai uitat dacă ai închis ușa înainte de a pleca de acasă, acest film te va captiva.
High Anxiety urmărește povestea unui psihiatru care se angajează la un spital pentru boli mentale unde ai impresia că cei care conduc spitalul sunt mai nebuni decât pacienții.

1981 History of the World: Part I
Poate stilul vizual care dă impresia de film vechi nu te va îndemna să îl vezi, dar povestea cu siguranță te va captiva, iar stilul ușor de recunoscut al lui Mel Brooks este vizibil încă de la primele poante. Gândește-te, de câte ori ai văzut un film istoric care pornește din epoca de piatră până în epoca romană trecând prin mai multe momente importante? Câte parodii despre istorie ai văzut? De la epoca de piatră la momentul în care moise aduce cele 15 porunci scrise în piatră, de la momentele din inchiziția spaniolă până la cina cea de taină, fiecare perioadă îți va aduce o poveste unică și un râs garantat.

1983 To Be or Not to Be / A fi sau a nu fi
Titlul care amintește de Hamlet nu divulgă nimic din premisa filmului. To be or Not to be este o comedie cu acțiune plasată în timpul celui de-al doilea război mondial. Două vedete de teatru (căsătorite) Frederick (Mel Brooks) și Anna Bronski (Anne Bancroft) se încurcâ într-un complot secret de a salva câțiva membri ai rezistenței poloneze. Filmul este realizat în stilul comic al lui Mel Brooks și faptul că Anne Bancroft era soția lui reală în acea perioadă oferă o chimie specială și realistă între cele două personaje.

1987 Spaceballs
Fanii Star Wars au fost încântați de acest omagiu adus francizei printr-o parodie frumos închegată. Spaceballs a fost o parodie realizată atât de bine încât persoanele care l-au văzut înaintea filmelor Star Wars, fără să știe numele filmului, au crezut că la asta se uită. Lonestar și Barf pornesc într-o adevărată aventură pentru a o salva pe Prințesa Vespa și pe parcursul drumului învață despre Șforță. Oare cum de a îndrăznit Star Wars să copieze această capodoperă?

1991 Life Stinks
Filmul Life stinks (Viața este nasoală) este o reinterpretare a poveștii cu Prințul și Cerșetorul în care un om bogat face un pariu că poate trăi pe străzile orașului Los Angeles fără a profita de confortul banilor și a casei pe care o avea.
Dacă ai o stare depresivă, dacă nu ai nici un chef să discuți cu cineva, urmărește acest film.

1993 Robin Hood – Men in tights / Robin Hood – Bărbați în izmene
Suntem bărbați! Bărbați bărbătești! Suntem bărbați în izmene! Pentru cei care nu știu ce sunt alea, este vorba de o pereche de leggings purtați de bărbați și femei pe sub haine pe timp de iarnă. Filmul parodiază povestea lui Robin Hood și a oamenilor lui într-un mod unic. Cary Elwes este în opinia noastră cel mai bun Robin din câți am văzut și motivul pentru care considerăm asta este menționat chiar de el atunci când este întrebat de Prințul John de ce ar trebui să îl urmeze sătenii pe Robin Hood? Pentru că, față de alți Robin Hood-zi, eu pot vorbi cu accent britanic!

1995 Dracula – Dead and loving it /Dracula – un mort iubăreț
Nimeni nu a interpretat vizual povestea Contelui Dracula așa cum a parodiat-o Mel Brooks. Cu Leslie Nielson în rolul lui Dracula și Van Helsing jucat de Mel Brooks, Contele nu a fost niciodată mai înfricoșător și amuzant în același timp.

Acum, folosind puterile contelui Dracula îți voi comanda, citește mai departe!
2005 The Producers
Filmul The Producers este o comedie muzicală realizată în anul 1967 cu Zero Mostel, Gene Wilder, Dick Shawn și Kenneth Mars în roluri principale. Filmul a fost realizat cu un buget foarte mic dar, a avut parte de review-uri pozitive. Cea mai frumoasă apreciere pe care a primit-o era că: Nimeni nu va sta pe scaun pe durata ultimelor 88 de minute din film – vor fi toți pe jos de râs.

Povestea celor doi producători nu a apus și s-a transformat în 2001 într-un musical pe scenă Broadway-ului unde a primit 12 premii Tony. Ca o urmare a succesului obținut, filmul a avut parte de remake-ul din 2005 cu Nathan Lane, Matthew Broderick, Uma Thurman, Will Ferrell, Gary Beach, Roger Bart și Jon Lovitz.
Cu toate că este la a treia versiune, povestea a rămas aceeași. Un producător de teatru și contabilul său, pentru o escrocherie, trebuie să organizeze cel mai prost musical pe care îl pot creea.

2008-2009 Spaceballs: The Animated Series
Cuvintele sunt de prisos pentru această producție. Dacă ai văzut filmul Spaceballs, cu siguranță te vei uita și la seria animată pentru a descoperi ce se mai întâmplă cu personajele.
1970  The twelve Chairs
Recent am descoperit și noi această frumusețe de film realizată după nuvela satirică cu același nume, scrisă de autorii sovietici Ilf și Petrov. The twelve Chairs este o dovadă a faptului că umorul poate fi construit bine și cu efect și având la bază un subiect simplu: recuperarea celor 12 scaune rămase moștenire, în care se află o adevărată avere. Producția scoate în evidență duplicitatea oamenilor, dorința intensă de a scăpa de povara zilnică prin imbogățire și unde te duce această speranță atunci când ai o șansă.

1970  Silent Movie
Silent Movie a fost produs ca un omagiu adus filmelor mute, într-o perioadă în care am putea considera că erau deja de mult apuse. Chiar și pentru cinefilii care nu reușeșc în mod uzual să urmărească filme mute, Silent Movie este o excepție.
Faimosul mim Marcel Marceau, are singura replică vorbită din întregul film „Non!” (atunci când refuză rolul în filmul mut, fiind și singura lui replică vorbită în întreaga carieră). Ca rezultat, filmul a fost listat în cartea recordurilor ca având cele mai puține replici într-un film cu orice tip de sunet.

Dacă ai uitat cum este să ai un râs până la urechi, ia câteva filme din această listă și cu siguranță te vei umple de energie.
Dacă ți-a plăcut cel puțin un film din lista noastră, te rugăm să ne lași un comentariu, suntem curioși care sau câte filme au ajuns sau erau printre favoritele voastre.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.