Copilăria. Cea mai frumoasă perioadă din existența unei persoane. Că le spunem miniserii, că le spunem serii TV este ceva relativ similar. Cert este că sunt acele filme pe care le vedeam sâmbăta sau duminica dimineața la tv atunci când eram copii. Aceste basme erau iubite atât de copii, cât și de părinți și suntem siguri că dacă nu le-ai văzut până acum vei fi tentat să le descoperi și acum.
Aceste producții sunt facute în special în anii ’80-90 sau începutul anilor 2000 și au acel iz de fantezie, de basme. Nu toate se bucură de efecte și costume cum vedem în filmele de azi. De fapt cred că într-un fel estetica acestor filme ne-a atras pentru că filmul era mai concentrat pe poveste și mai puțin pe detaliile tehnice.
Avem parte de prinți, prințese, vrăjitori si vrăjitoare, magie și lumi fantastice de basm. Trolii și alte creaturi magice se simt ca acasă, iar visele se transormă în căteva ore de realitate.
O altă caracteristică importantă a acestor filme este faptul că nu se rezumă la durata clasică de cinematograf de o oră și jumătate, ci este cuprins dintr-o multime de părți. Ironic este că dacă le-ai vedea în maraton de 4-6 ore tot ți-ai dori să continue povestea, să vezi ce se întâmplă în continuare. Voi menționa și durata completă a lor… în caz că îți dau idei. Partea bună la aceste filme este că timpul ne permite să cunoaștem personajele, să prindem drag de ele, iar producătorii au avut timp să le dezvolte personalitățiile și să intre în detalii cu povestea.
Știu că te vei întreba unde poți vedea aceste filme. Multe dintre ele le-am găsit de cumpărat pe dvd-uri în străinătate și mi le-am achiziționat pentru colecția personală. Povestea este că neexistând cerere în România, nici nu vor fi aduse mai aproape de noi prea curând. Așa că te încurajez să ne lași comentarii, să ne spui despre filmele copilăriei pe care vrei să le găsești pe dvd. Cu cât suntem mai mulți care ne dorim aceste filme, cu atât vom arăta distribuitorilor de filme că există cerere și că nu vor da greș dacă aduc și la noi aceste filme. Și crede-mă că voi face tot posibilul să aducem copilăria înapoi.
Așadar, iată 10 serii TV care ne-au încântat copilăria. Lasă-ne în comentarii care este favoritul tău. Filmele cele mai populare printre voi for fi dezbătute și în articole mai largi.
The 10th Kingdom - Al zecelea regat (2000)
Cei care mă cunosc știu că acesta este poate filmul meu favorit. Cu o durată de aproape șapte ore, zece episoade sau 5 părți, Al zecelea regat ne introduce în lumea magică a fraților Grimm, într-un univers unde basmele copilăriei sunt reale și și-au continuat povestea în prosperitate timp de sute de ani. Asta până când Regina cea rea, urmașa mamei vitrege a Albei-ca-Zăpada, încearcă să preia controlul regatelor fiind însoțită de regele trolilor… interpretat de nimeni altul decât Ed O’Neal (Al Bundy). Partea interesantă este că două persoane din lumea noastră ajung în poveste și în călătoria lor descoperă acest loc magic. Virginia (Kimberly Williams-Paisley) și tatăl ei (John Larroquette) sunt vânați de Wolf (Scott Cohen)… un om-lup îndrăgostit care îl caută pe prințul moștenitor Wendell, nepotul Albei-ca-Zăpada, care a fost transformat în câine de Regina cea rea. Toate aventurile prin care trec eroii au turnuri neșteptate și prin intermediul lor ajungem să cunoaștem toate basmele. Felul în care sunt țesute toate poveștile este fascinant, iar bugetul celor de la Hallmark pentru acest film a fost destul de mare. Se dorea o parte a doua… însă aparent nu a mai fost să fie. L-am văzut în copilărie la TVR și recunosc că nu m-am lăsat până nu l-am descoperit. Ar fi multe de povestit… cat pentru 7 ore… Mai jos… trailerul.
Voyage of the Unicorn - Călătorie în lumea legendelor / Călătoria inorogului (2001)
Beau Bridges este un tată aventurier. El pornește alături de cele două fete ale sale într-o fascinantă călătorie după o magică întâlnire cu elfii fiind fugărit de troli. Nava pe care se îmbarcă se numește Unicornul, iar destinația Insula Zânelor. Ce i-a adus pe acest tărâm? O profeție! Iar salvarea este în mâna celor trei. Această poveste fantastică implică troli, elfi, zâne, sirene, minotauri și dragoni… iar eu o consider cumva în ton asemănător cu Narnia. Nu că nu ar fi și altele în același stil… Dar despre seria de filme cinematografice Narnia îți voi povesti cu altă ocazie. Iată câteva imagini din Voyage of the Unicorn care durează aproape trei ore.
The Magical Legend of the Leprechauns (1999)
O poveste magică de tipul „Romeo și Julieta” între o zână și un spiriduș. Desigur, oamenii pășesc pe acest tărâm magic și alături de ei îl descoperim și noi. Războiul dintre zâne și spiriduși este iminent, însă filmul ne arată cum se va încheia. Lumea aceasta fantastică ne cuprinde și de această dată într-o istorisire plină de iubire și magie. Povestea a fost împărțită la TV în doupă părți și timpul total este de două ore și 20 de minute.
Alice in Wonderland - Alice în Ţara minunilor (1999)
Această versiune de Alice în Țara minunilor este poate cea mai interesantă, nu doar pentru că am văzut-o la TV de nenumărate ori, ci și pentru că urmărește fidel povestea într-un mod frumos interpretat. Personajele sunt foarte naturale. Muzica este foarte reușită, iar filmul este bine echilibrat. În două ore și jumătate de film reușim să empatizăm cu personajele și cu singuranță ne vom bucura de momente frumoase. Mai jos poți viziona un mic documentar despre acest film.
Fantaghirò - Peștera monstrului sacru (1991 - 1996)
Fantaghirò este o poveste fascinantă în italiană pe care o adoram toți din generația noastră. Nu este o tocmai o mini-serie, ci sunt cinci filme regizate de Lamberto Bava. În anii ’90 era la modă această serie care nu numai că a fost difuzată la noi, ci și la italieni (Rai Uno), un post transmis si la noi (fiind chiar popular pentru filmele și animațiile pentru copii) în acea perioadă. Toți erau îndrăgostiți de prințesa aventurieră Fantaghirò. Vitejia și frumusețea ei este frumos etalată în cele cinci filme care ilustrează evoluția ei ca personaj. Iubire, fantezie, prinți și prințese, animale vorbitoare, vrăjitori și vrăjitoare… găsești o mulțime de magie în Fantaghirò. Așadar au fost 5 filme de trei ore și douăzeci de minute fiecare difuzate la tv în câte două părți fiecare – Total mai bine de 16 ore și jumătate de Fantaghirò. Acesta este cam singurul trailer găsit pe Youtube, însă sunt multe materiale de găsit cu imagini din filme.
The NeverEnding Story - Poveste fără sfârșit (1984, 1990, 1994)
Trei filme superbe despre un copil care este transportat într-o lume magică datorită unei cărți. Povestea cu același nume scrisă de Michael Ende este una dintre cele mai captivante pe care le-am citit în copilărie. Vestea bună despre primul film este că deși este realizat în Germania de Vest, a fost realizat în limba engleză. Acest lucru a deschis povestea către public, iar în 1990 și 1994 ne-am putut bucura de încă două filme din serie. Le urmăream cu drag în copilărie și le recomand și acum tuturor. Cele trei filme au împreună patru ore și 47 de minute. Iată trailerul primului film.
Merlin (1998)
Merlin este o mini-serie din 1998 compusă din trei părți. A fost cuntinuată în 2006 de o altă serie numita Merlin’s Apprentice. Cele două povești totalizează împreună șase ore. Poveștile se bazează pe legendele regelui Arthur și sunt învăluite de magie, cavaleri și prințese. Merlin rămâne cel mai tare vrăjitor din istorie și ne va istorisi cum a reușit să contribuie la crearea Camelot-ului.
La Principessa e il povero - Prințesa și cerșetorul - The Fake Princess/The Princess and the Pauper (1997)
Acesta este un alt film italian pe care îl vedeam la Tv și m-a fascinat atât de mult încât nu m-am lăsat până nu am descoperit ce film este. Producția este o adaptare la povestea Prinț și cerșetor. Însă în această frumoasa fantezie, avem o prințesă și, nu unul, ci doi tineri vrednici de iubirea ei. Timp de trei ore vom călători în această lume în care aventura se împletește cu magia. Unii ar putea considera greoi să urmărești un film în italiană fără subtitrare, însă eu am reusit atunci când l-am descoperit acum mulți ani. Romantismul m-a ținut în priză pe tot parcursul filmului și așteptam cu nerăbdare să văd pe cine alege într-un final. Am găsit aceasă compilație cu imagini din film.
Le mille e una notte: Aladino e Sherazade - Sheherazada: O Mie si Una de Nopți (2012)
Acest film l-am descoperit acum câțiva ani când am ajuns în vizită la un spital. Știu, sună cumva neplăcut (totul a fos ok până la urmă), însă în lunga așteptare de pe holul acela m-a furat o poveste care era la TV. Îmi era familiar cumva, dar nu știam de unde să îl culeg și nici nu mi-a venit ideea să mă uit pe programul TV să văd ce film este. Așa că, ajunsă acasă, m-am pus și am căutat filmul să vad cum se termină, care e povestea completă. Acest film italian este o adaptare a clascilor povești din 1001 de nopți. Deși am observat că este ceva mai recent decât restul, stilul este asemănător cu cele menționate mai sus, Vestea buna este că a fost făcut în engleză, iar baranjul lingvistig este mai ușor de străbătut. Povestea este una romantică, fascinantă, captinvantă și plină de magie. Mai jos ai un filmuleț de promovare a filmului care durează trei ore.
Tin Man - Omul de tinichea (2007)
Voi încheia lista cu un film și el destul de actual, care adaptează fascinanta lume a Vrăjitorului din Oz. L-am descoperit azi, în urma documentării acestui articol și trebuie să recunosc… abia aștept să îl văd. Are o durată totală de patru ore și jumătate și la TV a fost împărțit în 3 părți. Seria s-a bucurat de o mare popularitate în 2007 și, din ce am putut observa, reinterpretarea aceasta a Vrăjitorului din Oz este una cumva mai „out of the box” însă nu atât de colorată precum cele cinematografice.
O parte din filmele astea le-am vazut si eu si mi-au placut foarte mult. Pentru ca tot am vazut in lista filmul cu Anna Falchi, mi-am adus aminte de inca 2 filme in care a jucat ea, Desideria si Inelul Dragonului si Caraibi, superbe filme. Si mai e inca unul italian, Alisea si printul din vis. De asemenea voiam sa mai adaug ca in Calatoria Inorogului nu a jucat John Laroquette ci Beau Bridges.
Salut. Doresc să îți mulțumesc mult de comentariu și pentru atenția la detalii… nici nu îmi dau seama cum s-a strecurat confuzia mea, dar o voi corecta. Merci și pentru recomandări, le voi căuta negreșit și mă bucur că suntem pe aceeași lungime de undă în materie de miniserii fantasy.
Buna. Nu ma asteptam sa primesc vreun raspuns, avand in vedere ca articolul e de anul trecut. Si eu ma bucur foarte mult ca am dat de articolul asta si ca suntem pe aceeasi lungime de unda in ce priveste miniseriile astea fantasy. Neavand internet pana pe la 17 ani, singura mea distractie acasa era televizorul, iar genul fantasy a fost intotdeauna unul din preferatele mele, alaturi de actiune si aventuri.
🙂 Facem tot posibilul sa fim mereu prezenti. Eu si Doru apartinem unei generatii in care internetul a aparut in viata noastra pe la 17 ani pentru ca atunci a inceput sa intre in casele oamenilor, asa ca inteleg perfect. Ramai pe aproape caci de la 1 decembrie dam drumul unui concurs aniversar de mare amploare si te invitam cu drag. Iti multumim ca esti alaturi de noi!
Multumesc, abia astept sa vad ce presupune concursul
Citind articolul, m-a apucat nostalgia. Merlin, Calatoria Inorogului, Magica Legenda a Spiridusilor si Alice in Tara Minunilor le-am vazut pe Hallmark (actualul Diva) in perioada in care aveau multe filme de familie (as mai recomanda Ratz/Inelul Buclucas si Snow Queen/Craiasa Zapezilor, ambele transmise de Hallmark, canal care avea si un fel de „Behind the scenes” si mai prezentau cum au fost turnate filmele, plus interviuri ale actorilor). Perioada respectiva a insemnat pentru mine liceul (in 2000 intram in clasa a IX-a) si ma cam impingeau sa ies in locuri in care nu mai mersesem.
Poate actorii n-au avut cea mai mare iesire la rampa (cred ca putem excepta pe Beau Bridges, Whoopie Goldberg si Colm Meaney), dar puteam nominaliza pe Miranda Richardson (Regina de Pica) si Martin Short (Palarierul cel Nebun) din Alice (daca retin bine minte, se intalneau in roluri in care Miranda era Regina).