Anul 2020 este unul marcant pentru cinematografia de animație românească pentru că fix acum 100 de ani apărea primul film de animație autohton. Au urmat o mulțime de momente deosebite din istoria animației românești și m-am gândit să îți povestesc câte ceva din istoria animației românești în fiecare zi timp de 100 de zile, fie că vorbesc despre vreun film sau serial animat, fie că vorbesc despre un creator al animației sau poate despre un stil de animație. Așadar îmi propun câte un articol despre animația românească în fiecare zi.
Animația, și în special cea românească, ocupă un loc special în inima mea și îți voi povesti în aceste 100 de zile povestea prin ochii mei. Nu am avut ocazia să trăiesc în lumea celor de la Animafilm sau alți pioneri ai animației, în epoca glorioasă a animației românești, însă am citit și studiat tot ce am găsit cu privire la aceste file de istorie și îți voi ilustra câteva dintre momentele mele preferate din lumea animației românești.
Menționez că nu voi aborda subiectele în vreo ordine cumva organizată a momentelor cinefile pentru că nu toate subiectele pe care doresc să le abordez sunt accesibile sau unele vor necesita o documentare minuțioasă.
Ca să fac un rezumat general, trebuie să menționez că ar fi interesant să citești și articolul nostru despre Ziua internațională a animației (29 octombrie) ce cuprinde file din istoria celei de-a 7-a artă bis la nivel mondial.
Am creat și acest tag unde poți urmări toate articolele din acest demers: 100 de ani de animație românească.
Ziua 2 – Misiunea spațială Delta (1984)
Prima mea interacțiune cu acest prim film SF animat de lung metraj românesc a fost în câteva imagini cuprinse în poate prima inițiativă de carte de istorie a animație, Almanahul “Scurtă istorie a animației” (1986). Acesta a fost și este cel mai de preț obiect de studiu al animației pentru mine. Am citit acea carte din scoarță în scoarță în copilărie până la aproape dezintegrare, însă îți voi povesti într-un episod viitor despre această lectură ușoară.
Îți voi povesti în continuare atât despre film, cât și despre serialul SF de la care a pornit totul. La final vei avea parte de o surprizăpe care, dacă nu o descoperisei anterior, o vei savura la maxim.
Parcursul Misiunii spațiale Delta a fost unul destul de lung după cum ne povestește regizorul Victor Antonescu pe blogul său. Pe scurt, el a avut inițiativa unui serial SF animat prin anii ’60-’70, însă nu a ieșit potriveală de echipă. Apoi a găsit echipă la încputul anilor ’80, însă pentru că se dorea producția rapidă au fost create 3 echipe care au făcut fiecare episoade asemănătoare, însă se putea observa o lipsă de coeziune care l-a determinat pe Victor Antonescu să părăsească proiectul după patru episoade. Regizorii Mircea Toia și Călin Cazan au continuat cu succes proiectul care a însumat 13 episoade și primul film de lungmetraj SF produs în România care are 68 de minute. Despre detaliile tehnice s-a mai scris anterior în revista ProAnimație. Am dat, în căutările mele și peste un alt articol care povestește despre misterul, legenda Misiunii spațiale Delta. Este o abordare interesantă despre care nu știam până acum despre piedicile realizării acestui proiect.
Am văzut filmul Misiunea spațială Delta într-o seară de octombrie 2015 la festivalul Animest și am fost fascinată în primul rând de oportunitatea de a vedea o filă de istorie a animației românești. Recunosc că a fost pentru mine una dintre cele mai frumoase zile și mi-aș fi dorit să îl văd și să îl tot revăd.
În acele vremuri accentul era pus pe latura științifică, realizatorii de animație aveau idei multe, însă aparatura era cumva depășită. Se efectuau economii peste economii la echipa de producție, la aparatură și procese de realizare. Așa erau vremurile, însă ce au reușit să facă acești oameni iubitori ai artei animației este surprinzător. Culori frumoase, idei năstrușnice și, deși în ceafă le sufla un vânt de cenzură, au reușit cu brio să creeze artă.
Acest proiect SF a fost creat pentru adolescenți și prezenta elemente științifice destul de realiste. Concentrat pe acțiune, nu putem spune că animația dezvoltă personajele la nivel individual, însă fascinația prin care putem vedea o viziune a animatorilor din anii 80 asupra viitorului din 3084 este elementul care m-a câștigat iremediabil între fanii acestui fenomen.
Și ca să vin cu o surpriză, regizorul Victor Antonescu a găsit și a pus pe youtube patru episoade din Misiunea spațială Delta. Pe blogul său le-a făcut și o descriere… însă nu mai bine le vezi?
Îți doresc vizionare placută!