Missing – Prin mirajele online-ului

Missing este cel mai nou thriller intrat în cinematografele din România și noi îți vom spune în continuare tot ce trebuie să știi despre el. Internetul, această imensă oază de informație, nu este lipsit de pericole, iar filmul Missing îți arată, într-o abordare inedită și personală, cum internetul ascunde monștri și secrete. Filmul a intrat de vineri, 24 februarie 2023, în cinema și spune povestea unei tinere care nu își mai găsește mama.

Missing este un thriller ieșit din comun ce ne este prezentat prin intermediul ecranelor web, o viziune neașteptată, decât poate de cunoscători, ce a mai fost utilizată cu succes în filmul Searching din 2018 care are o structură similară. Ambele filme poartă amprenta acelorași autori, Aneesh Chaganty și Sev Ohanian au scris povestea la ambele filme.

În 2018, publicul a fost uimit de povestea ambițioasă din Searching, care a avut venituri de peste 75 milioane USD la casele de bilete, Premiul Publicului la Sundance, și o critică elogioasă pentru regizorul Aneesh Chaganty. Acum, cu o nouă poveste care este construită pe temele și motivele filmului Searching, Will Merrick și Nick Johnson– care au editat primul film – au făcut pasul de a scrie și a regiza filmul Dispariția, următorul film al francizei.

“Când am lucrat la Searching, am luat atât de multe decizii privind povestea în sala de editare încât am demonstrat că putem face asta – am știut cum să spunem o poveste ca asta,” spune regizorul Nick Johnson. “Am fost implicați creativ în Searching încă de la început, și cred că asta i-a dat studioului încredere în noi pentru a ne oferi oportunitatea de a regiza Dispariția.”

“Am știut cum să dezvoltăm această poveste într-un mod care este unic pentru acest format,” adaugă regizorul Will Merrick.

Revenind la Missing (Dispariția), vreau să menționez că deși cele două filme se aseamănă în format și ambient, fiecare dintre ele prezintă două povești diferite, cu răsturnări de situație și nu atât de liniare precum s-ar putea teme unii dintre cinefili.

June (Storm Reid) tocmai a împlinit 18 ani și mama ei (Nia Long) urmează să plece în vacanță în Columbia cu noul ei iubit. Toate bune și frumoase, însă la aeroport nu se va întoarce nimeni și June intră în panică. Birocrația internațională nu este atât de reactivă precum speră June și cu ajutorul gadgeturilor din jurul ei începe să despice firul întâmplărilor în patru descoperind în căutarea ei digitală o groapă plină de secrete și minciuni. Desfășurarea acțiunii este plasată în iunie 2022.

Plin de răsturnări de situație și pe alocuri de imprevizibilitate, Missing este un film palpitant de tip roller-coaster care te face să te întrebi cât de bine îi cunoști pe cei care-ți sunt cel mai aproape.

“Acest film este mai mare și mai nebunesc și mai internațional decât Searching. Oferă o nouă întorsătură a poveștii clasice de răpire, făcând din copil detectiv,” spune producătorul Sev Ohanian.

Mi se pare incredibil că toate scenele sunt transmise prin intermediul ecranului web și chiar am simțit curiozitatea să vânez ce imagini nu sunt prezentate astfel. Am zărit una singură, nu vă spun care… poate o găsiți și voi și poate mai sunt și altele pe care nu le-am observat. Oricum, mi s-a părut un aspect economic acest lucru, imaginea nefiind una dintre probleme în producția acestui film. Filmul a făcut economie la resurse într-un mod creativ, care nu supără publicul prin lipsa de efecte speciale, imagine sau sunet de calitate excepțională. Prin poveste au reușit să spună ce aveau de spus și acest lucru ar putea fi un semn bun în industria cinematografică. Degeaba ai o formă, dacă nu ai esență, după cum ne arată tot mai multe filme americane. Prin urmare, apreciez filmul Missing pentru inventivitate și creativitate.

Îl consider chiar fresh prin abordare, dedicat clar persoanelor tinere care înțeleg măcar și parțial ce mișcări online face eroina noastră pentru a descoperi ceva despre misterioasa dispariție. Este clar un film pentru noua generație și ancorat la pericolele pe care oamenii le pot întâlni online.

Și toată compoziția arată natural. Ohanian explică faptul că ideea poveștii filmului Dispariția a venit de la imaginea unei tinere fete care merge la aeroport să-și întâmpine mama. “Ne place ideea acestei fete tinere care ține un semn pentru mama ei, și bineînțeles că semnul este jenant, iar farsa ei de tip TikTok se întoarce împotriva ei, pentru că mama sa nu mai apare. Am avut această imagine în minte și apoi am construit povestea în jurul ei.”

Filmul este totodată un semnal de alarmă la adresa acelor tineri care, în avântul lor de aspirație către independență, pierd atenția mai ales către părinți care, la rândul lor în încercarea de a se agăța de teama pierderii copiilor din „cuib”, încearcă să-i abordeze poate prea mult în perspectiva acestor tineri.

Fiind un film care pare extras din apelurile telefonice, înregistrările camerelor de supraveghere și materialele video virale care ne populează viețile digitale, Dispariția a fost filmat într-un mod total neobișnuit. “În mod evident, acesta este un film unic,” spune Henriquez. “Nu există acoperire tradițională. O parte din timp, actorii chiar țin camerele și filmează ei înșiși.”

Actorii au descoperit că formatul unic al filmului a avut o curbă abruptă de învățare – dar a meritat. “Nu am făcut niciodată un film în acest mod, în care vorbești tot timpul cu camera,” spune De Almeida. “În scenele mele, țin camera pentru că se presupupune că este telefonul lui Javi, și este ciudat să te filmezi singur întotdeauna. Adesea, aici nu este celălalt actor. Nu vezi celălalt actor atunci când interpretezi scena. În mai multe scene, Storm era în LA vorbind cu mine, dar cea mai mare parte din timp am filmat cu unul din regizori citindu-i replicile. Este o experiență foarte nouă.”

Disparitia – Missing a intrat în cinematografele românești de pe 24 februarie, fiind distribuit în Romania de IntercomFilm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.