Modelarea istoriei prin film + concurs aniversar

Modelarea istoriei prin film a fost realizată de la primele filme biografice. Dacă pentru un actor, cea mai mare provocare este să interpreteze un rol bazat pe o persoană care a existat în istorie, pentru regizori cel mai dificil este să facă un film interesant, dar să nu înflorească povestea și să nu devieze de la faptele cunoscute atât de mult încât să fie deranjant.

O pleiadă de filme biografice s-au făcut mai ales în ultimii ani. Cele mai recente și populare exemple ar fi: Bohemian Rhapsody, RocketMan, Judy, The Theory of Everything și foarte proaspetele, căci încă rulează în cinema, King Richard, House of Gucci și Spencer. După cum e lesne de observat, filme biografice sunt pentru toate genurile de filme în funcție de personajele creionate. La limita dintre real și ficțiune, biopicele au stârnit adesea multe controverse cu privire la interpretarea faptelor și înflorirea artistică a adevărului.

Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.

Pentru filmele biografice, printre primele, a fost Joan of Arc filmat în 1900, primul film de George Méliès mai lung de 200 de metri în lungime. Joan of Arc a fost produs pe 12 scene, în timp ce filmul anterior realizat de Méliès fusese realizat pe 6 scene. O reclamă pentru filmul Joan of Arc susținea că 500 de persoane au fost angajate ca figuranți pentru scena cu parada din Orléans, dar asta este doar o iluzie creată prin rularea figuranților în jurul studioului.

O vorbă veche spunea că istoria este scrisă de învingători. Poate, în fapt, istoria este transmisă de cine are inspirație și succes deoarece, la fel cum cărțile faimoase s-au păstrat mai ușor în timp, la fel și filmele realizate frumos sunt mai apreciate și mai păstrate pentru posteritate.

 

Filmul biografic este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al nouăsprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.

Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.

Premiul pentru categoria Filme biografice este DVD-ul Black Mass (2020), regizat de Scott Cooper în care au jucat Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson. Filmul este povestea reală a lui Whitey Bulger, fratele unui senator și cel mai cunoscut și violent criminal din istoria Bostonului de sud. Bulger devine informator FBI pentru a distruge Mafia care începuse să îi invadeze terenul.

Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme biografice – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.

Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.

La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!

În curioasa noastră statistică, filmele biografice au fost pe locul 19 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele biografice. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele biografice și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele biografice. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme biografice te-a captivat cel mai des? 

Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.

Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!

3 comentarii la „Modelarea istoriei prin film + concurs aniversar

 • decembrie 20, 2021 la 7:10 pm
  Legătură permanentă

  Filmul biografic ar trebui să povestească viața unei personalități artistice, culturale sau politice de la naștere până la final. Din punctul meu de vedere, orice film care descrie o perioadă sau un moment important din viața unei persoane reale ar putea fi considerat, de asemenea, ca fiind un film biografic. Ca și în cazul filmelor cu subiect sportiv cel mai bine se ocupă de biografia unei personalități filmul documentar. Dar mijloacele filmului artistic pot face să ne rămînă în memorie un moment și sau fapt esențial pe care îl vom asocia mereu cu persoana invocată.

  1.Schindler’s List (1993) – Steven Spielberg
  2.Amadeus (1984) – Milos Forman
  3.Gandhi (1982) – Richard Attenborough
  4.The King’s Speech (2010) – Tom Hooper
  5.Frida (2002) – Julie Taymor
  6.The Hours (2002) – Stephen Daldry
  7.Ray (2004) – Taylor Hackford
  8.The Dig (2021) – Simon Stone
  9.Lust for Life (1956) – Vincente Minnelli
  10.Bugsy (1991) – Barry Levinson

  Răspunde
 • decembrie 23, 2021 la 1:25 pm
  Legătură permanentă

  Întotdeauna mi au plăcut filmele biografice despre personalități, viata personala și poveste de viata, au un plus aceste filme.
  Top 10 filme biografice
  1. Frida
  2. Bohemian Rhapsody
  3. Grace de Monaco
  4. Aviator
  5. The Irishman
  6. Monster
  7. Ali
  8. Coco Chanel
  9. The Da Vinci Code
  10. Amadeus

  Răspunde
 • decembrie 30, 2021 la 7:42 pm
  Legătură permanentă

  Filmele istorice sunt un fel de invatati din greselile trecutului, ca oricum istoria se repeta :)) Pt mine un film istoric nu trebuie sa fie si biografic, desi de multe ori asa sunt. Ca sa mentionez si eu rpd cateva, trec in lista The king
  12 years a slave
  braveheart
  hacksaw ridge
  hotel Rwanda
  the king of Scotland
  robin hood
  ip man
  troia
  the last samurai
  Ying xiong
  the Promise.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.