Muzică, muzică și mai multă muzică. Acest gen de filme nu este pentru cei fără ureche muzicală și care stau țepeni ca piatra atunci când se aude ritmul muzicii. Când sunetul sincron cu imaginea a fost adăugat în filme în 1927, filmele muzicale au devenit genul preferat de cinefili.
Graba studiourilor de a trece la filme cu sunet și de a produce filme muzicale pentru a profita de tehnologie este tratată cu umor în subiectul filmului Singin’ in the Rain când încercarea de a realiza un muzical cu o vedetă a filmelor mute, Lina Lamont (Jean Hagen) rezultă într-un dezastru din cauza accentului ei puternic de Brooklyn, Don Lockwood (Gene Kelly) și Cosmo Brown (Donald O’Connor) salvează filmul prin modificarea filmului romantic, „The Dueling Cavalier,” in muzicalul numit The Dancing Cavalier și dublând vocea lui Lamont cu cea a lui Kathy Selden (Debbie Reynolds). Ironic, vocea lui Reynolds a fost și ea dublată de o altă cântăreață, Betty Royce.
În anii 1930, Fred Astaire și Ginger Rogers s-au remarcat masiv în ochii publicului american. Anii 1940 și 1950 au adus producții periodice din partea studioului MGM printre care Meet Me in St. Louis (1944), Easter Parade (1948), On the Town (1949), An American in Paris (1951), Singin’ in the Rain (1952), The Band Wagon (1953), High Society (1956), and Gigi (1958). Filmele din această perioadă s-au bazat pe actori cunoscuți precum Fred Astaire, Gene Kelly, Bing Crosby, Frank Sinatra, Judy Garland, Ann Miller, Kathryn Grayson și Howard Keel.
În anii 1960, multe filme muzicale s-au bazat pe muzicaluri de scenă și au fost intens apreciate de cinefili. Printre acestea trebuie să le menționăm pe: West Side Story (1961), Gypsy (1962), The Music Man (1962), Bye Bye Birdie (1963), My Fair Lady(1964), Mary Poppins (1964), The Sound of Music (1965), Oliver!(1968) și Funny Girl (1968).
Avântul filmelor muzicale a ținut aproape trei decenii când numărul filmelor produse a scăzut la un sfert, dar calitatea lor a crescut. Filmele muzicale au devenit un stil clasic, dar care rămâne apreciat așa cum este evident pentru filme precum Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971), Fiddler on the Roof (1971), Cabaret (1972), 1776 (1972), Grease(1978) și The Wiz (1978).
Anii 1980 si 90′ s-au bazat pe producțiile Disney începând cu The Little Mermaid, Beauty and the Beast (1991), Aladdin (1992), The Lion King (1994), Pocahontas (1995), The Hunchback of Notre Dame (1996), Hercules (1997), și terminând cu Mulan (1998).
Secolul 21 vine cu o revigorare a genului muzical prin îmbinări cu tonuri mai întunecate, filme biografice, drame sau comedii precum Moulin Rouge! (2001), Chicago (2002), The Phantom of the Opera (2004), Rent(2005), Walk the Line (2005), Dreamgirls (2006), Across the Universe, Enchanted, Hairspray, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (toate 2007), Mamma Mia! (2008), Nine (2009), The Muppets (2011), Les Misérables (2012), Into the Woods, Muppets Most Wanted (ambele 2014), La La Land (2016), The Greatest Showman (2017), Mamma Mia! Here We Go Again!, A Star Is Born, Mary Poppins Returns (toate în 2018), Rocketman (2019), In the Heights, Dear Evan Hansen, Tick, Tick… Boom!, și West Side Story (toate 2021).
Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.
Pentru filmele muzicale, primul lungmetraj sonor a fost The Jazz Singer, un film din 1927, regizat de Alan Crosland în care au jucat Al Jolson, May McAvoy și Warner Oland. Producția a adus sfărșitul filmelor mute și prima replică memorabilă vorbită într-un film „Wait a minute, wait a minute. You ain’t heard nothing yet.”.
Filmul muzical este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al douăzecișidoilea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Filme muzicale este DVD-ul Bohemian Rhapsody (2018), regizat de Bryan Singer în care au jucat Rami Malek, Lucy Boynton și Gwilym Lee despre care poți citi în articolul nostru despre acest muzical care te poartă între realitate și fantezie.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme muzicale – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, filmele muzicale au fost pe locul 22 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele muzicale. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele muzicale și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele muzicale. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Da, îmi plac mult filmele muzicale super artiști, cântăreți, sunt o pleiada de contraste, drama, muzica, bucurii, povesti bine transpuse pe marele ecran.
Ador aceste filme poate și pentru pasiunea mea pentru muzica, îmi place sa cant și am făcut o școală de arte profil muzica usoara. Topul meu 10 filme muzicale este:
1. Grease
2. West side story
3. Walk the line
4. Chicago
5. The sound of music
6. Bohemian Rhapsody
7. The wizard of Oz
8. 5Gang
9. Dreamgirls
10. A star is born
Cred că ar trebui să facem distincție între filmul muzical (musical), cel care și-a avut apogeul în anii 50-60 la Hollywood și filmele cu muzică mai ales cele biografice ale cântăreților, compozitorilor sau trupelor. De aceea am inclus în top filme în care replicile sunt înlocuite de multe ori de pasaje cântate, în care se și dansează și care prin decoruri îți dau impresia că personajele s-ar afla pe scenă.
1.Singin’ in the Rain (1952) – Stanley Donen,
2.My Fair Lady (1964) – George Cukor
3.The Sound of Music (1965) – Robert Wise
4.Les parapluies de Cherbourg (1964) – Jacques Demy
5.Hello, Dolly! (1969) – Gene Kelly
6.Robin Hood: Men in Tights (1993) – Mel Brooks
7.Awaara / Vagabondul (1951) – Raj Kapoor
8.Mamma Mia! (2008) – Phyllida Lloyd
9.Seven Brides for Seven Brothers (1954) – Stanley Donen
10.Cîntecele mării (1970) – Francisc Munteanu
Ma voi lega de filme muzicale biografice. Am revazut de curand Ray cu Jamie Fox. filmul in sine mi-a placut, muzica evident ca e top, desi povestea in sine a ramas oarecum cuminte fata de realitate. Stim cu totii Bohemian Rapsody, desi mie din acelasi an mi-a placut mai mult Rocketman – filmul despre Elton John. Acolo muzica e cantata de actorul principal, si mi s-a parut ca m-a atras mai mult in sufletul lui Elton. Chicago,Mamma mia 1,2 si Moulin Rouge sunt alte filme relativ noi care s-au bucurat de mare succes, dar nu vred ca filmele vechi pot fi depasite. nu acum cu acest public. vedem pe viitor unde duce valul.
Filme ca The sound of music,7 brides for 7 brother, the wizard of oz, mary poppins, singing in the rain, all that jazz si altele vor ramane in analele filmelor muzicale de suflet. Au atins atat de multi oameni, au creat atat de multe vise. Si lumea e mai frumoasa datorita lor