Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania ediția a 17-a se desfășoară între 05 – 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union din București, iar în perioada 15 – 25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online.
Alege! este tema pe care o propune anul acesta Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine.
„E o ediție pentru oricine s-a simțit nevăzut sau nereprezentat”, spune noua directoare a festivalului, regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș, care face parte dintr-o nouă generație de cineaști români cu rădăcini adânci în societatea civilă. Festivalul se adresează nu doar unui public angajat socio-politic, cinefil, ci încearcă printr-o selecție cât mai diversă să ofere prilejul unor descoperiri unui public mai larg. În acest sens, ediția de anul acesta aduce un focus țintit pe tineri, prin „Zilele liceenilor”, o extensie a programului „Juriul liceenilor” din anii trecuți, care le va oferi tinerilor timp de 3 zile un spațiu dedicat de explorare în cadrul festivalului.
Anul acesta, festivalul are trei categorii de evenimente conexe, dedicate comunității, educației și industriei. Accesibilizarea filmului documentar pentru categorii diverse de public, cu o preocupare specială, ediția aceasta, pentru adolescenți și seniori, și conexiunea dintre creatorii din România și cei din spațiul internațional sunt direcții importante ale festivalului.
„Mi-ar plăcea ca OWR să continue să fie un prilej de întâlnire și dezbatere pentru societatea civilă, un spațiu de intersecție între ONG-uri, artiști și un public mai larg, contribuind la normalizarea ideii că arta e ancorată în provocările prezentului și-n societatea din care face parte.”, adaugă Andreea Lăcătuș.
Selecția este curatoriată de Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu, iar echipa de preselecție a fost compusă din Victor Morozov, Liri Chapelan și Carmen Lăscoiu.
Spotul Oficial: Bobiță Mirel Președinte!
Creat și interpretat de actrița Ilinca Manolache, cunoscut publicului de pe rețeaua Instagram și din filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care i-a adus faimă internațională, Bobiță este candidatul fictiv la președinție pe care îl propune spotul One World Romania.
Despre Programul One World Romania
Filmul de deschidere „Moartea lui Iosif Zagor” spune povestea fostului fotograf și videograf, evacuat de mai multe ori și rămas fără locuință în Cluj. Cu camera lui veche, Iosif Zagor (75 de ani) își documentează ultimii patru ani de viață, marcați de singurătate și boală. Filmul, regizat de Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS, care i-a fost alături în tot acest timp, oferă, deopotrivă, justiție poetică dar și împuternicire prin documentare cinematografică acelor oameni invizibili care nu se încadrează în noua imagine dinamică ale unor orașe inaccesibil de scumpe, precum Clujul.
Cele patru secțiuni OWR17 sunt complementare temei „Alege!”, văzută din mai multe perspective: Alegeri, La loc sigur, Dincolo de limite și Ecouri din trecut. La acestea se adaugă retrospectivele dedicate cineaștilor Maryam Tafakory și Eyal Sivan, care vor fi prezenți la București, revenirea proiectului Sahia Vintage – printr-un program dedicat Jurnalelor de actualități – și Zilele Liceenilor, un program dedicat adolescenților care duce mai departe interesul OWR de a face filmul documentar accesibil și tentant pentru publicul tânăr.
Filmul de închidere „No Other Land” urmărește eforturile tânărului Basel Adra, un locuitor din Cisiordania ocupată de armata israeliană, de a evita îndepărtarea totală a prezenței palestiniene din regiune. În mod regulat au loc acțiuni de expulzare a sătenilor și, chiar și în lipsa acestora, hărțuirea fizică și psihologică și tensiunea permanentă viciază orice încercare a oamenilor de a duce o viață normală. În acest context, Basel îl întâlnește pe Yuval, un jurnalist israelian sensibil la cauza palestiniană, iar între ei se dezvoltă o prietenie complicată de amestecul unei cauze comune cu un nivel de înțelegere profund diferite a acesteia: Basel își percepe lupta ca pe o moștenire dar și un destin implacabil; Yuval știe că pentru el este o alegere la care poate oricând renunța.
Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, pe parcursul a trei zile consecutive. Peste 900 de liceeni sunt invitați să participe la 6 proiecții de film, 7 ateliere și jocuri non-formale de educație civică și media, o expoziție despre deep fake, un târg de voluntariat, dezbateri și întâlniri cu autori și cineaști între 11 și 13 aprilie, la Muzeul Țăranului Român, Sala Cinema și Sala Media.
Zilele Liceenilor propune o experiență de învățare și de familiarizare cu filmul documentar, cât și una de explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din licee din București și împrejurimi. Experiența cinematografică va fi mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere de educație civică, media și și contexte de socializare. Atelierele sunt pregătite împreună cu organizațiile UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați), Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, Aspire Teachers și Ambasada Suediei.
Participarea la Zilele liceenilor este gratuită cu înscriere în prealabil.
Film în biblioteci. Biblioteci în film la OWR17
Evenimentul Film în biblioteci. Biblioteci în film continuă un demers început în 2022 prin care Asociația One World Romania promovează bibliotecile ca hub-uri culturale, prin proiectul Documentare la bibliotecă.
Ca în fiecare an, proiectul revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, iar anul acesta propune o dezbatere extinsă despre programele pe care le oferă bibliotecile în prezent pentru diferite comunități, pornind de la exemplul Bibliotecii Publice din New York, portretizată de renumitul regizor de film documentar Frederick Wiseman în Ex Libris: The New York Public Library.
Evenimentul are loc pe 11 aprilie, de la ora 11:30, la Cinema Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21, București), iar proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu invitați speciali. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Pentru asigurarea locului, vă recomandăm să rezervați un bilet cu valoare zero pe platforma Eventbook.
La discuție vor participa: Dragoș Adrian Neagu (Președinte ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Manager Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila); Ioana Crihană (Director Executiv ANBPR, om de litere, fost jurnalist, copywriter cu experiență, consultant în publicitate); Lector univ. dr. Robert Coravu (Facultatea de Litere, Universitatea din București). Evenimentul va fi moderat de Alexandra Florescu (jurnalist).
Mai multe detalii despre festival găsești pe oneworld.ro.