One World Romania 18: Documentar, dialog și rezistență (4-13 aprilie 2025 – București, 14-30 aprilie – Online )

Astăzi începe la București cea de-a 18-a ediție a festivalului One World Romania – un eveniment devenit esențial pentru cinefilii pasionați de cinemaul documentar și pentru toți cei preocupați de realitățile lumii în care trăim. Sub tema „rezistență și înțelegere”, festivalul aduce în prim-plan peste 50 de filme documentare, zeci de invitați speciali și un program complex de dezbateri, proiecții și întâlniri, desfășurate între 4 și 13 aprilie în cele trei cinematografe partenere: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union.

Dialogul – în centrul festivalului

One World Romania 18 nu își propune doar să proiecteze filme, ci să le creeze un context viu: fiecare seară e gândită ca un punct de plecare pentru conversație. Aproape fiecare proiecție este urmată de un Q&A sau de o dezbatere, în prezența unor cineaști, activiști, istorici, jurnaliști sau membri ai societății civile. Iar Dialogurile extinse, o nouă secțiune curatoriată, propune un format care pune accent pe profunzimea întâlnirilor – un film pe zi, cu întreaga seară dedicată subiectului pe care îl deschide.

Cineaști invitați: între consacrare și începuturi

Pe lista invitaților internaționali se regăsesc nume precum Matteo Severi, Farah Kassem, Lesia Diak, Steven Eastwood, Michał Bielawski și Nikola Ilić, alături de Marc Isaacs – cineast britanic multipremiat, căruia festivalul îi dedică un focus generos, încheiat cu un masterclass pe 13 aprilie.

Prezența românească este, la rândul ei, consistentă și diversă. Printre invitați se numără Ioana Grigore și Cristian Georgescu („Leo Records”), Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi („TATA”), Anelise Sălan („Interzis”), Tudor Platon, Mihai-Gavril Dragolea și Radu Constantin Mocanu („După cioate”), sau Simona Constantin („CALIU”).

Filme care pun în discuție lumea de azi

Festivalul propune un program curajos și variat. Printre titlurile care atrag atenția se numără:

  • „The Stimming Pool” – o explorare vizuală a neurodiversității, semnată de Steven Eastwood și Georgia Kumari Bradburn, care adoptă o estetică senzorială și imersivă.

  • „Nu suntem părinții noștri” – un documentar intim despre traumele transgeneraționale, regizat de Matteo Severi.

  • „Suntem înăuntru” – regizoarea libaneză Farah Kassem combină poezia și jurnalul personal într-un portret subtil al relației cu tatăl ei și cu istoria recentă.

  • „Rezistență, de ce?” și „Dialog arabo-israelian” – două documente restaurate esențiale pentru înțelegerea luptei palestiniene din anii ’70, cu o relevanță brusc reactivată de conflictul actual.


Pe partea românească, „După cioate” (Dragolea & Mocanu) aduce în prim-plan activismul de mediu în zonele rurale și conflictul dintre autoritate, corupție și responsabilitatea civică, în timp ce „Leo Records” (Grigore & Georgescu) aduce un omagiu unei figuri underground a culturii muzicale locale.

Cine adoptă documentarele?

Ca în fiecare an, programul „Adoptă un documentar” implică organizații, activiști și platforme media care susțin public filmele în rezonanță cu misiunea lor. De la Greenpeace la Recorder, de la ACCEPT la F-SIDES, partenerii devin parte integrantă din dialogul festivalului.

Mai mult decât filme

Festivalul propune și formate educaționale și de formare. „Cum să pregătești un spațiu de proiecție”, evenimentul dedicat KineDok, se adresează organizatorilor culturali care doresc să aducă documentarele în comunitățile lor.

Iar seria „Istoric OWR la cafea” revizitează trecutul festivalului în două întâlniri informale – un bun prilej de reflecție la cum a crescut această platformă de cinema și activism în cei 18 ani de existență.

Online, după festival

Pentru cei care nu pot ajunge în sălile de cinema, o parte dintre filme vor fi disponibile online, între 14 și 30 aprilie, de oriunde din România, pe platforma festivalului.

Programul complet și biletele sunt disponibile pe oneworld.ro și pe Eventbook.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rămâi aproape

7,364FaniÎmi place
10,024CititoriConectați-vă
3,834CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
199AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...