Paradise Hills – Un SF cu tente fantasy

Paradise Hills intră în cinematografe începând de vineri și este un film care m-a surprins. Aveam așteptări mixte în urma trailerului care îl identifica ca fiind un fantasy psihedelic în mintea mea. Când colo am dat peste un SF cumva diferit, unul distopic chiar. Nu avem nave spațiale, însă avem un viitor creionat destul de vag și poate, ca element SF, o mașină zburătoare. Toată acțiunea este centrată pe o insulă misterioasă.

Tendința aceasta din ultimii ani prin care un film începe cu finalul parțial pentru a mări suspansul și apoi se întoarce cu ceva timp în urmă este deja un clișeu cinematografic, însă recunosc, încă mai funcționează pe alocuri… chiar și în Paradise Hills.

Povestea este destul de vagă la început și evoluează misterios pe măsură ce eroina noastră descoperă diverse aspecte. Pe scurt, Paradise Hills este o insulă de reabilitare pentru tinere fete din înalta societate care vin aici pentru a-și căuta sinele. Familiile lor le trimit aici pentru a se transforma în numai două luni în cea mai bună versiune a lor. Însă locul acesta ne aduce mai degrabă aminte de cuibul Medusei din mitologie și nimic nu este așa paradisiac precum pare.

Uma(Emma Roberts) este personajul principal, o tânără rebelă care se trezește în acest loc misterios fără să știe concret de ce este aici. Ea își găsește un oarecare confort în prietenia cu alte rezidente ale complexului Paradise Hills, Chloe (Danielle McDonald), Yu (Awkwafina) și vedeta pop Amarna (Eiza Gonzalez).

Tărâmul pare rupt dintr-un soi de reinterpretare a Țării Minunilor a lui Alice, iar privitul în oglindă ca laitmotiv apare prezent în film. Iar faptul că regizoarea se numește tot Alice mă inspură să cred că această asociere nu este una la întâmplare. Acesta este filmul de debut a regizoarei spaniole Alice Waddington, care se inspiră, din ce putem observa, din direcția pe care a stilizat-o și Guillermo del Toro în 2006 cu Labirintului lui Pan. Probabil că dacă bugetul și experiența ar fi fost covărșitoare, filmul s-ar fi bucurat din start de o primire la fel de grandioasă precum filmul mai sus menționat. Creativitatea este din plin, și firul narativ pică numai bine în context. Important este să fii puțin atent la detalii. Sunt acolo, descoperă-le!

Filmul pică în aceeași energie fascinantă precum Labirintului lui Pan și este o parabolă simbolică pentru lupta claselor sociale. Pe măsură ce adevărul iese la iveală spinii reușesc să străpungă și mai puternic această tematică care la început pare o simplă fantezie.

Ducesa (Mila Jovovich) este cea care conduce acest centru de tratament numit Paradise Hills. Se pare că experimentul acela fatal din Resident Evil i-a venit de hac pentru că de la Ducesă până la Regina roșie este doar un pas. Sau poate există o clonă a lui Alice care a fost spălată pe creier. Hmm… cert este că acesta este personajul care mi-a stârnit intriga pentru cel mai neexplicat rol. Și totuși, trecând peste acest detaliu, Mila Jovovich joacă foarte bine.

Din punct de vedere vizual filmul este chiar luminos și paradisiac. Costumele sunt piesa de rezistență a filmului. Sunt bizare, dar atrăgătoare și captivante, inspirate din medieval, dar cu un aer futurist. Costumele și decorurile oferă filmului acel aer misterios și irezistibil și dacă acesta este unul dintre lucrurile care te atrag la un film, cu siguranță vei ieși mulțumit din sala de cinema.

Dacă ești în căutarea unei povești bine conturate, filmul te va lăsa puțin pe marginea prăpastiei. Paradise Hills nu îți răspunde la multe dintre întrebările esențiale. Te lasă pe tine să îți imaginezi… sau… poate că lumea din film va fi dezvăluită într-un nou film. Am simțit nevoia să aflu mai mult din context. Cam atât am reușit să intuiesc. Piesele de puzzle cam acestea sunt în ceea ce privește filmul.

Mi-a plăcut energia și misterul filmului, vizualul este bestial în tot ansamblul său, regizoarea clar mai are de căpătat experiență, însă cred că a făcut o treabă bună cu acest film de debut.

Mulțumim încă o dată distribuitorului RoImage și Grand Entertainment Cinema Băneasa pentru invitație și te invităm la film. Ps. Avem și concurs pe Facebook cu bilete la film.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

6,854FaniÎmi place
10,678CititoriConectați-vă
100CititoriConectați-vă
4,000CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
90AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...