Pastila cinefilă: 4 mai 2019

Știați că..

Astăzi este 4 mai, zi recunoscută global ca Ziua Star Wars dar, înainte de a fi recunoscută oficial, era cunoscută ca aniversarea personajului fictiv Alice din Wonderland.

May the Fourth be with you! Fraza este folosită prima dată în 4 mai 1979 de partidul conservator al Marii Britanii pentru Margaret Thatcher. Aparent în respectivul parlament erau mulți fani Star Wars pentru că în anul 1994 a fost lansată sugestia ca 4 mai să fie declarată zi națională Star Wars.

Celebrarea zilei de 4 mai de către fanii francizei Star Wars a apărut ca o glumă prin observația fanilor că fraza May the Fourth be with you, semănă clar cu fraza folosită de cavalerii Jedi “May the Force be with you.” Gândind cu un pas înainte, 5 mai începe să fie cunoscută ca “Revenge of the Fifth,” un joc de cuvinte față de titlul filmului “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith,” o zi în care fanii să se alăture părții întunecate și să sărbătorească lorzii Sith din filmele Star Wars.

Cu toate că multe companii s-au implicat în celebrarea francizei Star Wars, ziua aniversară rămâne una pur creată de fani.

Prima celebrare Star Wars în 4 mai a fost realizată în Canada în anul 2011 prin eveniment realizat de Sean Ward și Alice Quinn la cinematograful Toronto Underground. Evenimentul a inclus un concurs de trivia, o jurizare de costume și vizionarea de filme care aduceau tribut filmelor Star Wars alături de parodii.

Drumul pentru a face sărbătoarea cunoscută nu a fost unul ușor. Cu patru ani înainte, în 2007, consiliul primăriei din Los Angeles a declarat ziua 25 mai ca fiind ziua Star Wars în onoarea aniversării a 30 de ani de la lansarea primului film Star Wars.

Ziua de 4 mai nu are cum să te lase rece. Anul trecut, pentru prima dată în istoria omenirii, 4 mai a fost sărbătorit pe Stația Spațială Internațională prin vizionarea filmelor Star Wars.

Vezi ce a fost ieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.