Pornim la război + concurs aniversar

Pornim la război cu opinia publică pentru a vă oferi o doză dintr-un gen de filme cam ignorat în ultimul timp de producțiile românești, poate pentru că deja au fost destule sau poate pentru că nimeni nu a avut inițiativa de a le reproduce cu standardele și tehnologia din zilele noastre. Indiferent de motiv, la noi a cam fost o secetă de filme de război în timp ce alte țări și Hollywood-ul produce destul de des astfel de capodopere cu scenarii care în general se axează pe o singură persoană sau un grup de persoane.

Primul film românesc de război a fost Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877, produs în 1912 de regizorul Aristide Demetriade. Filmul a fost restaurat de proiectul român Image and Sound și poate fi văzut integral pe pagina lor.

Producția a fost un succes și a fost urmată de multe altele, toate realizate cu susținerea și ajutorul armatei române. Mulțumită ajutorului oferit de stat, producțiile românești de filme de război nu duceau niciodată lipsă de armament sau de figuranți lucru evident dacă te uiți pe următoarele două liste de filme de război: Lista de filme românești despre Primul Război Mondial și Lista de filme românești despre cel de-al Doilea Război Mondial. Odată cu modernizarea producțiilor cinematografice filmele de război s-au mulat de multe ori ca gen și cu filmele fantastice, oferind lupte grandioase între diverse creaturi fictive precum lupte între zâne și spiriduși și chiar și cu filmele sf, prezentând lupte grandioase pe alte planete (Avatar – lupta Navi împotriva oamenilir) sau în spațiu.

Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.

Pentru filmele de război, printre primele, a fost filmul din 1898 Tearing Down the Spanish Flag realizat de compania Vitagraph, realizat într-un studio din New York imediat după ce Statele Unite ale Americii au declarat război Spaniei.

Filmul de război este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al cincisprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.

Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.

Premiul pentru categoria Filme de război este cartea Avatar care îți va da posibilitatea să îți pui în mișcare imaginația pentru lupta pentru supraviețuire a poporului Navi.

Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme de război – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.

Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.

La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!

În curioasa noastră statistică, filmele de război au fost pe locul 15 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele de război. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele de război și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele de război. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme de război te-a captivat cel mai des? 

Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.

Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!

4 COMENTARII

  1. Dacă vorbim despre filme de război, recunosc că nu sunt un fan al luptelor, bătăliilor sau scenelor de război. Dar există o miniserie despre al 2-lea RM care m-a impresionat: Band of Brothers (2001). Totuși, există filme excepționale a căror acțiune se petrece în timpul războiului, sau care pur și simplu arată ororile și absurditatea războiului și aici am o listă intreagă.

    1.Letyat zhuravli/ Zboară cocorii (1957) – Mihail Kalatozov
    2.Schindler’s List (1993) – Steven Spielberg
    3.Ran (1985) – Akira Kurosawa
    4.Padurea spânzuratilor (1965) – Liviu Ciulei
    5.Ivanovo detstvo/Copilăria lui Ivan (1962) – Andrei Tarkovski
    6.Ballada o soldate/Balada soldatului (1959) – Grigori Ciuhrai
    7.Underground (1995) – Emir Kusturica
    8.Dom durakov/House of Fools (2002) – Andrey Koncialovski
    9.1917 (2019) – Sam Mendes
    10.All Quiet on the Western Front (1979) – Delbert Mann

  2. Nu sunt un mare fan al filmelor de război și mai ales al celor mai vechi. Cam in orice gen prefer filmele după anul 2000. In categoria filmelor de război pot sa spun că urmăresc cele americane, cu Afganistan, legiunea străină și subiecte de genul, nu cele de dragoste.

    1. 13 Hours (fara doar și poate)
    2. Black Hawk Down
    3. Hacksaw ridge
    4. 1917
    5. Fury
    6. American sniper
    7. Dunkirk
    8. The Hurt Locker
    9. Zero Dark thirty
    10. Saving Private Ryan

  3. Nu prea vizionez filme de război, am văzut câteva dar nu ma dau pe spate după ele.
    Au distribuții bune, povesti și acțiune dar nu e genul meu preferat. Dacă e sa fac un top 10 ar fi din numeroasele trailer-uri vizionate și mi am făcut o idee despre film.
    1. Pearl Harbour
    2. The Pacific
    3. American Snipers
    4. Sisters apart
    5. Aftermath
    6. The Pianist
    7. The Outpost
    8. War horse
    9. Stalingrad
    10. Enemy at The Gates

  4. da…. acestea sunt triste orice ai face … si trebuie sa le vezi cand ai stare si chef de ele. cu mici exceptii :)) ca inglorious bastards
    fiind filme bazate pe istorie si implicit emotie, cele de succes au un joc actoricesc f bun si scenariul trebuie sa te tina in tensiune, plus o poveste interesanta.
    Sunt f multe filme de razboi bune, si pe langa ce s-a mentionat in celelalte cometarii, adaug The imitation game, apocalypse now, platoon, the deer hunter, das boot, The boy in the striped pyjamas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.