Povestea incredibilă a lui Enzo – Recenzie

Povestea incredibilă a lui Enzo este un nou film despre relația specială dintre un câine și stăpânii săi. Sunt sigură că ai mai văzut astfel de filme și nu pot să nu îmi imaginez că spui „iar un film cu câini?”. Dar filmul de față nu mi s-a părut așa și cumva simt că traducerea titlului nu face defapt referire completă la poveste. Filmul nu este unul despre câini la modul clasic.

The Art of Racing in the Rain este numele original al filmului și îți voi explica pe îndelete ce simt despre acest film care va intra în cinematografe vineri, pe 16 august.

Arta de a conduce (mașina de curse) prin ploaie este oarecum o metaforă, însă și un subiect larg dezbătut în film.

Filmul prezintă o felie de viață, cum era și evident, din viața stăpânului lui Enzo, Denny. Filmul se bucură de o distribuție plăcută: Milo Ventimiglia(pe care l-am îndrăgit în rolul lui Peter Petrelli din serialul Heroes), Amanda Seyfried(Mamma Mia, Mizerabilii, Scrisori către Julieta) și Kevin Costner care îi dă voce lui Enzo.

Cred că Milo Ventimiglia este la primul său lungmetraj în care joacă rol principal. Și mi se pare că joacă fantastic. Filmul se desfășoară pe mai mulți ani și Denny înfruntă o mulțime de probleme de viață. Chimia dintre Denny și iubirea vieții sale, Eve (Amanda Seyfried) este atât de dulce și evidentă încât vei prinde rapid drag de personaje. Amanda Seyfried joacă un rol special în film, un rol emoționant și neașteptat. Energia oferită de acest film este senzațională.

Nici că se putea găsi o voce mai potrivită pentru Enzo. Kevin Costner este un actor pe care l-am îndrăgit de-a lungul anilor pentru tonul vocii sale. Cel mai mult am iubit filmele sale postapocaliptice, însă m-au fascinat și filmele sale istorice sau de acțiune.

Enzo nu este personajul principal în poveste așa cum ne-a sugerat titlul. El este un observator, el narează și explică felul în care înțelege ce se petrece în jurul lui. Desigur, are și el momentele lui de glorie în care până și ca spectator în cinema te gândești „bine a făcut-o”, dar în principal, povestea lui Enzo este dată de acumularea de informații despre viață. Este atât de atașat de stăpânul său încât ia aminte la tot ce poate învăța despre profesia de șofer de Formula 1.

Enzo nu are un mare impact de decizie în film, însă, în sinea sa, își dorește ce e mai bine pentru familia sa. A petrecut atâtea nopți în fața televizorului urmărind documentare, încât crede din tot sufletul că dacă este pasionat de ceva, la momentul morții sale, se va reîncarna într-un om. Așa că dorește să afle toate secretele profesionale ale stăpânului său. Enzo are o viziune spectaculoasă asupra condiției umane, înțelege cumva că tehnicile necesare pe pista de curse de mașini ar putea fi un mod prin care se navighează cu succes în călătoria prin viață.

E fascinant cum un cățel este atât de interesat de mașini… dar, hey! nu asta e povestea principală. Și nici un film despre mașini nu este dacă asta te gândeai. Adică, da, este interesant să vedem o parte din lumea curselor de Formula 1, poate chiar este și unul dintre puținele filme care îți explică ce presupune aceasta viață, ca profesie, suișuri și coborâșuri… dar dincolo de asta, filmul este mult mai mult, este despre viață în general, o felie de viață care garantat te umple de empatie.

Povestea este una de iubire și dăruire, una de luptă pentru ceea ce iubești, o iubire pe care fiecare o percepe complet diferit, însă una din care speri că personajele noastre principale vor ieși cu bine. Nu o să îți spun mai multe despre poveste. Mi-aș dori să descoperi chiar tu dacă toate dorințele și speranțele lui Enzo se împlinesc. Actorii canini nu sunt de fiecare dată menționați în creditele filmelor. Am citit online că rolul lui Enzo a fost jucat de doi câini Golden Retriever unul tânăr și unul mai bătrân, Parker și Butler. Una dintre cronicile străine care m-a impresionat spunea că dacă ar exista Premiile Oscar și pentru patrupezi, Enzo ar trebui să primească unul, iar dacă nu există o astfel de decernare, ar trebui să se inventeze cu această ocazie.

Nu o să te mint, nu ar strica să îți iei la tine niște șervețele pentru acest film de familie are momente triste pe alocuri. Încă o chestie interesantă: dacă nu le ai cu mașinile, află că numele Enzo vine de la pilotul de curse italian, Enzo Ferrari.

Filmul este bazat pe cel mai bine vândut roman al lui Garth Stein, Povestea incredibilă a lui Enzo, carte pe care o poți câștiga și tu la concursul nostru.

One thought on “Povestea incredibilă a lui Enzo – Recenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.