Premieră – Animest online pe ecranele din toată țara – 2020

Așteptam cu nerăbdare festivalul Animest din acest an. În primul rând pentru că știam că se amânase, și apoi pentru că nu mi-era clar cum se va desfășura în acest an de cotitură pentru industria cinematografică și nu numai. Acum că am intrat în linie dreaptă, pot spune cu toată inima că Festivalul internațional de filme de animație Animest, ediția a 15-a, are loc în mediul online între 9 și 15 noiembrie cu o mică extensie Minimest în diminețile de 7 și 8 noiembrie.

Animest a fost primul festival de film la care am mers și a fost elementul care a alimentat pentru mine iubirea față de cinematografie. În fiecare an, pentru mai bine de o săptămână îmi scoteam dresul roz de la păstrat, îmi puneam insignele cu Animest pe geantă și îmi petreceam absolut tot timpul liber în cinema. În weekenduri nu mă prindeai decât în pauzele dintre proiecții și scurt… pentru că mereu întâlneam oameni faini la filme, fie că este vorba de realizatori, organizatori, voluntari sau pur si simplu spectatori pasionați ca și mine. De aceea mi-a fost greu să aștept această ediție și mi-a fost mai mare bucuria când am aflat că se va ține festivalul, fie și online. Nu va fi aceeași senzație din sala de cinema, însă ideea că festivalul va ajunge în toate colțurile României și se va putea auzi în toate casele mă încântă nespus și creează în sufletul meu o unitate chiar mai mare. Profitați de această ocazie de a vedea Animest online. Vine cu filme pentru toate vărstele, gusturile și pasiunile. Sigur vei găsi ceva de care te vei indrăgosti.

Mă voi opri acum din melancolie și îți voi povesti pe îndelete despre cum poți vedea Animest în aceste zile și, concret, ce poți vedea la Animest. Sunt multe surprize. Promit!

Așadar, oița Animest va țopăi în casele din toată țara în acest an între 9 și 15 noiembrie și va fi accesibilă tuturor pasionaților de animații cu o ediție aniversară și în exclusivitate.

Ți-am mai povestit că în 2020 se împlinesc 100 de ani de la primul desen animat românesc și cu această ocazie se pregătește o ediție specială Animest care să ne ofere ocazia de a afla mai multe despre desenele animate produse în România de la începuturi până în prezent. În ultimii 15 ani, Animest a făcut și face parte din această istorie frumoasă a celei de-a 7-a artă bis. În acest context, bucureștenii se vor putea delecta cu un eveniment offline, o expoziție despre care îți spun puțin mai jos în articol. Despre Istoria animației Românești am o întreagă serie de articole.

Biletele și abonamentele la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe platforma de streaming a evenimentului. Prezentate exclusiv în mediul online, în perioada 9-15 noiembrie, cele mai noi și mai premiate filme ale anului vor putea fi urmărite, pentru prima dată în istoria evenimentului, concomitent, de pe întreg teritoriul României. Orice device cu o conexiune bună la internet se va putea transforma într-un ecran de cinema virtual, spectatorii având posibilitatea de a intra în legătură directă cu artiștii momentului prin intermediul sesiunilor de Q&A susținute după proiecțiile online.

Pentru a păstra cât mai mult din atmosfera festivalului, programul disponibil de astăzi pe www.animest.ro va fi respectat întocmai, spectatorii având posibilitatea de a începe vizionarea în maximum 4 ore de la cea anunțată.

Organizatorii au pus la punct un set de reguli pentru a ușura desfășurarea festivalului. În imagine sunt cele mai importante dintre ele, o listă completă găsiți pe site-ul Animest la secțiunea FAQ.

 

Ok, dar ce vom putea vedea online la Animest 15?

Cu toate că ne era drag să mergem la cinematografe, să întâlnim animatori și să ne delectăm cu workshop-urile realizare prin oraș, cu această alternativă online nu ne mai îngrijorăm că nu mai prindem locuri la filmul pe care vrem să îl urmărim. Un alt avantaj este că nu mai pierdem timp cu drumul între locații și ne putem organiza mai bine maratonul de animație. M-am uitat puțin pe program și iată câteva repere faine pe care nu le-am rata sub nicio formă. Întreg programul îl poți răsfoi și tu pe pagina de program Animest 15.

După cum îți spuneam, secțiunea Minimest – dedicată juniorilor cinefili, extinde festivalul cu două zile, fiind disponibilă pentru două weekenduri atât pe 7-8 noiembrie, cât și pe 14-15 noiembrie. 8 lungmetraje de animație se pregătesc de întâlnirea cu cinefilii din toată țara și alte 24 de scurtmetraje savuroase vor concura anul acesta la premiul oferit în cadrul secțiunii, în urma voturilor acordate de copii – cei mai exigenți dintre jurați. Grupate în trei calupuri tematice, filmele scurte au fost alese din animații primite din toată lumea, sunt realizate folosind tehnici diverse, de la desen pe hârtie la 3D și abordează teme precum prietenia între ființe diferite, relația dintre copii și părinți sau bunici, diferențele mai mult sau mai puțin vizibile dintre oameni, iar câteva sunt reinterpretări originale ale unor povești clasice.

De la filmele pentru copii voi trece la cele mai cerute secțiuni ale festivalului, cele pe care copiii nu trebuie să le vadă. În fiecare an au avut sălile pline, iar în unele ediții s-au organizat chiar două proiecții ale acestor serii memorabile, datorită cererii foarte mari. Vestea bună este că le poți urmări online, nu mai există limită de bilete. Da, da! Este vorba de Trippy, Creepy, Animusic: Nopți albe cu filme animate dedicate amatorilor de senzații tari. 

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece și în acest an pentru premiul ediției la Animusic Night. Competiția reunește 33 de filme noi și este însoțită de o proiecție-surpriză proiectată în premieră in festivalurile internaționale: producția NETFLIX Sound and Fury – proiectul muzicianului Sturgil Simpson.

Iubitorii de horror-uri originale vor acea parte de o surpriză colosală vineri, pe 13 noiembrie, începând cu miezul nopții. Pentru a 12-a ediție consecutiv, Creepy Animation Night îi provoacă pe cinefili la o întâlnire înspăimântătoare cu cele mai bizare creaturi animate, în cele mai noi scurtmetraje ale genului, într-o proiecție online greu de urmărit de unul singur.

Nelipsit de la întâlnirile cu fanii Trippy Animation Night, curatorul Michael Helmerhorst, gazda carismatică a evenimentului, va prezenta și la această ediție poveștile psihedelice și avangardiste construite în jurul unor personaje și lucruri cu mișcări ciudate, ritmuri stranii și dinamism ieșit din tipare. Un amestec straniu de fragmente care i-au atras atenția artistului olandez și o colecție de bijuterii hipnotizante redescoperite în arhivele secrete din Amsterdam vor oferi spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort 105 minute de nebunie garantată

În fiecare an, Animest a luat la analizat istoria animației fiecărei culturi. Este rândul Olandei ca țară-invitat, iar selecția filmelor este una seducătoare și revoluționară. În ultimii 100 de ani industria animației olandeze s-a dezvoltat într-un ritm impresionant, cucerind juriile marilor festivaluri ale lumii prin abordări temerare și tehnici inovatoare. Tot ea a dat viață primelor spoturi publicitare animate, generând o adevărată revoluție în advertising. Vei avea parte de o amplă retrospectivă dedicată influențelor majore pe care animația olandeză le-a manifestat, de-a lungul istoriei sale, asupra întregii industrii creative.

Iubitorii de film de animație care vor să exploreze începuturile creativității olandeze vor descoperi o colecție impresionantă de bijuterii de arhivă în programul Dutch Classics: life philosophies. Cele 7 povești îi vor însoți pe spectatori într-o călătorie de 80 de minute la bordul mașinii timpului, dezvăluind perspective inedite asupra existenței, conturate prin tehnici care au inovat, în acele momente, întreaga industrie cinematografică. Printre aceste filme se numără și Father and Daughter (r. Michael Dudok de Wit), premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație.  Artiștii olandezi s-au remarcat și printre autorii noilor concepte creative din lumea publicității, ei fiind pionierii utilizării animației în industria advertising-ului. Primele lor spoturi vor putea fi urmărite în programul Dutch Classics: musical encounters, o aventură muzicală complexă, ce include videoclipurile animate care au făcut istorie.

O surpriză pentru cei mai tineri fani Animest va fi Dutch Classics: fun for kids, o selecție de 6 scurtmetraje animate pentru copii, produse între 1944 și 2017. Programul dedicat nu va fi doar o incursiune istorică în lumea filmului olandez, ci și o adevărată încântare pentru cinefilii de toate vârstele. La fel de spectaculoase sunt și scurtmetrajele din Dutch Classics: characters, colecția de filme în care profunzimea personajelor devine nucleul central.

În perioada 9-15 noiembrie, cele 5 titluri care vor concura în acest an pentru Premiul Animest pentru cel mai bun lungmetraj de animație vor putea fi urmărite online: Kill It and Leave This Town, My Favourite War, Zero Impunity, The Nose or the Conspiracy of Mavericks și Josep .

Nu voi intra acum în detalii despre ele dar te las să urmărești teaserul competiției.

Dacă nu ai răbdare să te uiți la un film de lungmetraj, dacă la jumătatea unei pelicule deja ochii tăi se închid, atunci poate soluția este să urmărești scurtmetraje. 46 de titluri au fost selecționate dintre cele mai recente creații ale profesioniștilor și li se adaugă filmele studențești – 37 de scurtmetraje create, în mare parte, în școlile europene.

Deschiderea festivalului va fi realizată în acest an de Vestita invazie a urșilor în Sicilia. Sună interesant? Dacă Planeta maimuțelor te-a captivat… încearcă și cu un urs.

Filmul este animat simplist dar frumos și reușește să capteze atenția copiilor cât și a adulților prin culori pastelate și frumos armonizate.

Filmele de animație românești sunt vedetele acestui an atât în cadrul competiției de scurtmetraje, cât si prin retrospectivele scurtmetrajelor câștigătoare la Animest în primii 14 ani de festival, dar și prin calupuri speciale din istoria de 100 de ani a animației românești. Așadar, sub umbrela #ScreeningHistory poți urmări o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone. Va fi un deliciu, mai ales că multe dintre aceste filme nu au mai fost văzute de publicul larg încă de la apariția lor.

De multe ori considerăm competiția de scurtmetraje românești o oportunitate de a studia ideile și potențialul tării noastre. De fiecare dată suntem surprinși de o idee minunată care ne-ar fi bucurat dacă ar fi existat bugetul pentru a fi transformat în lungmetraj. Iată un filmuleț scurt cu momente din scurtmetrajele selectate în competiție.

Animest offline… just a little bit

Iubitorii de animație din București vor avea parte și de experiențe offline la această ediție hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecția pe marele ecran a primului film românesc de animație, festivalul îi dedică evenimentului aniversar o expoziție spectaculoasă, găzduită de Rezidența BRD Scena9 (I. L. Caragiale 32). O secțiune dedicată filmului Păcală în lună despre care ți-am povestit în articolul 100 de ani – 100 de zile de animație românească – Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu – pionier al animației autohtone, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme – instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma, vor putea fi admirate în perioada 7-22 noiembrie, cu intrare liberă. Vernisajul va avea loc vineri, pe 6 noiembrie, de la ora 19:00. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or, și alte scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama.

Anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției, fanii evenimentului sunt invitați să redescopere o amplă retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din Competiția de animație românească a festivalului. Vor fi expuse și creațiile Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni. Pentru a vizita expoziția, spectatorii sunt rugați să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenței BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorități. De asemenea, expoziția va fi inclusă și pe harta obiectivelor de vizitat pe 14 noiembrie, la Noaptea Muzeelor.

One thought on “Premieră – Animest online pe ecranele din toată țara – 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.