Rocketman este cel mai nou film regizat, sau mai bine zis, dirijat de regizorul Dexter Fletcher. Filmul spune povestea tumultoasă a lengendarului Elton John împachetată într-o muzică plină de culoare și energie vibrantă. Filmul se numește „Rocketman” pentru că împrumută titlul hitului lansat de Elton John în 1972. Era cea mai de succes piesă a lui la acel moment, iar versurile povestesc despre un astronaut singuratic, neînțeles și confuz în egală măsură, ceea ce vom observa lesne și în film.
Cât de sus poți să urci ca un zmeu purtat de vânt…
Așadar, avem de-a face cu un nou film biopic în ultimele 6 luni, dupa ce același Dexter Fletcher a fost cel care a umplut rolul de regizor(necreditat însă) în urma lui Brian Singer pentru Bohemian Rhapsody.
Este destul de dificil să vorbesti despre Rocketman fără a-l compara direct cu Bohemian Rhapsody. Cu toate astea, desi filmele tratează amandouă povestea ascensiunii unei vedete rock geniale care pe lângă lupta cu diverse complexe, mai este și gay, asemănarea dintre cele două se oprește fix la acest lucru. Rocketman este tot ce Bohemian Rhapsody nu a fost. Și daca sunteți interesați pot intra în detalii pe acest subiect. Dar există un lucru cert. Amandouă sunt filme foarte bune și dacă despre Bohemian Rhapsody am mai povestit, iată o recenzie despre Rocketman.
Dexter Fletcher a prins gustul biografiilor muzicale
Filmul este o biografie muzicală prezentată de Dexter Fletcher într-o manieră inedită. Pe lângă explozia de culoare reușim să fim surprinși de numere muzicale care sfidează timpul si gravitația. Rocketman nu urmărește o cronologie bine delimitată și putem spune că poate regizorul a învățat ceva din vigilența criticilor care au blamat Bohemian Rhapsody pentru probleme de cronologie. Ba chiar am putea sune că a prins gustul filmelor biografice și am putea vedea lucruri interesante din partea lui. În Rocketman avem parte de un purpuriu muzical prin care Elton plutește de-a lungul vieții. Sărim prin scene și vârste diverse și explorăm noi stări și complexe de personalitate. Muzica reflectă acțiunea, iar acțiunea reflectă muzica. Ca stil de abordare a pasajelor muzicale, aș compara filmul cu Moulin Rouge sau poate chiar Grease.
Felul în care a fost filmat această poveste este absolut uluitor. Cadre largi, cadre scurte, detalii, toate au o energie și se contopesc precum notele unei melodii. Tehnica aceasta de filmare clar scoate tot ce e mai vioi din film și oferă efectiv un spectacol fluid și pur și simplu waw.
Taron Egerton un tânăr Elton John de excepție
Taron Egerton este actorul care îl interpretează pe Elton John. S-a remarcat în filmele Kingsman și a mai lucrat împreună cu Dexter Fletcher în Eddie The Eagle. Interesant este faptul că observăm un actor bun care este ghidat de un regizor bun, iar asta o putem vedea cu ochiul liber. Mi-ar plăcea să mai văd această echipă în filme.
Carismaticul Taron Egerton a interpretat singur melodiile din film și a făcut-o absolut fenomenal, fără să pară ceva forțat sau nenatural. Vocea și fizionomia lui seamănă cu cea a lui Elton John, iar nota personală oferă autenticitate și naturalețe personajului deși stilul de a cânta este clar al lui Elton care l-a ghidat excelent în pregătirea rolului. Mi-a plăcut mult cum a jucat Taron. A avut energie, joc în privire și pasiune și putem observa în film că Taron chiar îndrăgește rolul pe care îl joacă.
Bryce Dallas Howard(seria Jurassic World) joacă uimitor în rolul lui Sheila, mama lui Elton. John Reid este impresarul și iubitul lui Elton John la începutul carierei și este interpretat de Richard Madden cunoscut din Game of Thrones. S-ar putea ca numele de John Reid să îți sune cunoscut și asta pentru că a fost și managerul trupei Queen pentru o vreme. În Bohemian Rhapsody a fost interpretat de alt actor cunoscut din Game of Thrones, Aiden Gillen. Un alt personaj remarcabil este Bernie textierul și bunul prieten al lui Elton interpretat de Jamie Bell. M-a fascinat relația lor profesională care durează de mai bine de 50 de ani.
Rocketman, o fantezie după o poveste adevărată
Îmi place mult muzica lui Elton John, însă nu știam atât de multe despre cariera sa sau stilul său atât de colorat… cu atât mai puțin despre lupta cu sinele. Cel mai mult, însă, mi-a plăcut că Rocketman nu este atât de detaliat în picanterii și drame ieftine. Povestea pune accent pe sentimentele și talentul înnăscut al lui Reginald Kenneth Dwight, copilul care avea să devină legendarul star Elton John.
Avem parte de o povestire în ramă care plasează personajul într-un moment de cotitură în viață. Filmul se bazează pe aspirația lui Elton de a fi exact cine și cum vrea el să fie. Este firesc să fie trecută în revistă și viața lui intimă, și problemele cu viciile, și depresia, însă felul muzical în care sunt legate melodic transformă aceste etape în simple pasaje care oferă context pentru evoluția personajului ca om și artist. Elton John a trecut de la costumele extravagante la momentele în care se simte pur și simplu gol pe dinăuntru. Dar s-a întors înapoi. Cum a ajuns un băiat exterm de timid care duce dorul afecțiunii părintești să studieze la 11 ani la Royal Academy of Music și apoi să cucerească lumea cu melodiile sale întreaga lume vei afla în filmul Rocketman.
Ca să rezum:
Viaţa şi cariera lui Elton John sunt prezentate în film într-un mod fantezist, şi nu dintr-o perspectivă realistă, cu bune şi cu rele. Personal mă bucură acest lucru pentru că prefer un film muzical care să mă scoată din sala de cinema plină de energie și cântand de entuziasm. E un film distractiv. Totuși, mulți critici au blamat aceste lucruri pentru că filmul este poate prea fantezist, lipsit de seriozitate și abundă în preocupări despre imaginea publică a personajului. Cumva mă așteptam la acest lucru. Pentru că Elton este încă printre noi, și cu siguranță nu și-a dorit să dea totul din casă.
Rocketman, un film complet
Trebuie neapărat să va spun despre decor și costume. Waw! A fost o explozie de pene și costume colorate, ochelari sclipitori, locații grandioase și excentrice. Da… dar dincolo de faptul că Elton John este cunoscut pentru excentricitatea chicioasă și obsesia sa pentru shopping, a stiut să facă sala să explodeze. După cum povestea într-un interviu recent despre film, era un simplu tip la un pian. Nu avea multe opțiuni de mișcare scenică și antrenare a publicului așa că trebuia să facă show prin detalii. Iar unele dintre ele au fost costumele colorate.
Văzând ce făcea Elton John în anii ’70, deja o consider pe Lady Gaga mic copil. Decorul se potrivește de minune cu anii povestirii. Și interesant este chiar faptul că în unele filmări se reproduc videoclipurile chiar și în stilul de înregistrare de la acea perioadă… în culori ușor desarurate autentice. Oricum… filmul este bine documentat și cred că faptul că Elton John este un artist încă în viață a ajutat enorm la recreerea atmosferei de atunci.
Muzica…
Tocmai voiam să închei și am realizat că nu am spus nimic despre muzica din film. Este imposibil să nu cunoști cel puțin o melodie de-a lui Elton John. Defapt este imposibil să nu iubești cel puțin o melodie de-a lui Elton John. De la emoționantul Your Song, primul hit al lui Elton pe versurile lui Bernie, trecem prin piese super aclamate printre care se numără Crocodile Rock, Tiny Dancer, Don’t Go Breaking My Heart și ajungem la Rocket Man, cea care dă numele filmului. Melodiile sunt alese în acord cu stările personajelor și vin în întâmpinarea momentelor care urmează să se întâmple. Muzica este un liant al acțiunii în relație cu stările emoționale și sentimentele personajelor. Este fascinant cum ele sunt introduse în film nu ca momente de sine stătătoare, ci ca punți de exprimare.
Nu vreau să fac prognosticuri, însă sper din tot sufletul să miroasă bine a Oscar acest film. Dacă nu pentru Taron Egerton care a interpretat superb, măcar pentru decor, costume, muzica și regie. Defapt nici nu a intrat bine în atenția noastră și filmul a avut deja prima nominalizare la Cannes.
Rocketman nu trebuie ratat
Rocketman intră în cinematografe pe 31 mai fiind distribuit în Romania de RoImage.
Îți recomand să vezi acest film în cinema dintr-un motiv foarte bun: Spectaculozitatea. Este atât de colorat și plin de energie, încât trebuie să îl vezi pe un ecran mare. Trebuie să permiți filmului să te cuprindă cu atmosfera lui motivațională, cu muzica sa excepțională.
[…] s-au gândit la Bohemian Rhapsody văzând trailerul filmului… sau chiar la mult mai recentul Rocketman. Eu însă văd lucrurile diferit. Pe mine mă duce cu gândul mai degrabă la cele două filme […]