Sailor Moon – Ce se întâmplă în fiecare sezon

Sailor Moon este serialul copilăriei multora dintre noi. În fiecare seară ne adunam în fața televizoarelor anilor ’90 să urmărim un nou episod. A doua zi se auzeau pe toate ulițele clasicele „Putere Moon crează-mă!” și „În numele Lunii te voi pedepsi!”. Tot atunci a început drama băbuțelor care ne penalizau cu câte o găleată de apă în cap pentru că rădeam toți trandafirii roșii sau albi din gradini.

Ce de amintiri îmi trezește acest serial pe care l-am văzut și revăzut cu mare drag. Cum ne pregătim pentru lansarea Sailor Moon Eternal, am decis să trecem în revistă puțin seria animată clasică, dar și filmele care o completează.

Personal, am văzut atât Sailor Moon dublat în limba română, cât și Sailor Moon subtitrat. Cred că le-am văzut întegral de vreo 5-6 ori, iar zilele acestea le-am revăzut pentru o mai mare precizie a informației.

Așadar, după cum poate ai citit în articolul nostru anterior despre Sailor Moon, artista manga, Naoko Takeuchi, a publicat în 1991 Codename: Sailor V, o revistă manga care a devenit imediat un hit. În 1992 a lansat manga cu Sailor Moon care au fost adaptate în anime-ul numit Frumoasa luptătoare Sailor Moon din 1992 până în 1997. La noi au fost difuzate la TVR între 1997 și 1998. Am avut parte de 200 de episoade (cuprinse în 5 sezoane, 3 filme și 5 episoade speciale). Anime-ul a câștigat premiul “Animage Anime Grand Prix” în 1992.

Pentru că ne-am propus să creem o serie de articole pe acest anime, îți recomandăm să urmărești întreaga colecție de articole pe tagul Sailor Moon sau să te abonezi la articolele noastre.

În articolul de față îți voi povesti pe scurt despre ce este vorba în fiecare sezon din Sailor Moon. Poate că îți amintești diverse scene din vreun sezon și nu mai știi unde să le plasezi, poate vrei să îți reamintești serialul.

Rămâi alături de noi pentru că vom parcurge toate aspectele serialului în următoarele articole. Sunt sigură că vrei și tu să descoperi cine sunt luptătoarele Sailor. Sau poate mai multe despre personajele negative…

 

Sezonul 1: Sailor Moon (1992–1993) - ep. 1 - 46
 

Primul sezon din Sailor Moon ne face cunoștință treptat cu primele luptătoare Sailor. Luna și, ulterior, Artemis sunt cele două pisicuțe care le ajută pe fete cu informații și ustensile utile în luptă. Vedem cum se cunosc, cum învață să își folosească puterile, dar și să lucreze împreună. Usagi. Ami, Rei, Makoto și Minako sunt eleve de clasa a 8-a care descoperă că sunt luptătoarele Lunii: Sailor Moon, Sailor Mercur, Sailor Marte, Sailor Jupiter și Sailor Venus.

Misiunea lor este să protejeze Pământul și să o găsească pe Prințesa Lunii. Aceeași misiune o are și Mascatul în Frac, însă el nu își dă seama până la final că au aceeași misiune. Mamoru este un elev de liceu care face mereu glume pe seama lui Usagi. Coșmarurile sale se intensifică de cand se transformă în Mascatul în frac pentru a le ajuta pe luptătoarele Sailor în învingerea monstrilor trimiși de Dark Kingdom, inamicul din acest sezon, să fure energia oamenilor.

Luptătoarele Sailor luptă pe rând cu generalii Jadeite, Nephrite, Zoisite și Kunzite care, conduși de Regina Beryl încearcă să obțină energie umană pentru a o trezi pe Regina Metaria/Metalia. Din dorința de a obține puterea supremă, ei primesc ordin să obțină cele șapte Cristale ale Curcubeului care formează Cristalul de Argint. Bătălia finală este una epică și se desfășoară pe mai multe episoade.

În viața de zi cu zi fetele se preocupă cu studiatul pentru a termina anul cu bine și a se pregăti pentru admiterea la liceu. Asta nu le oprește din a se distra și a descoperi lucruri noi despre prietenie.

Primul sezon este și cel mai popular la noi mai ales pentru că acesta a fost ilustrat și în materialele publicate la noi (catalogul de abțibilduri, revistele de colorat). În final toți află că sunt reîncarnările unui trecut îndepărtat, acum 1000 de ani, în care Usagi era Prințesa Serenity și locuia alături de mama ei Regina Serenity și de luptătoarele Sailor în regatul Lunii, Sylver Milenium. Prințul Endymion, era reprezentantul Pământului și se îndragostește de Serenity.

Interesant este de menționat că Jadeite, Nephrite, Zoisite și Kunzite erau generalii lui Endymion, însă le-a fost ștearsă memoria și intră în slujba vrăjitoarei Pământului Beryl.

Sezonul 2: Sailor Moon R (1993–1994) - ep. 47 - 89
 

Primul sezon ar fi trebuit să fie și singurul, însă popularitatea lui a dat naștere unei isterii generale care a determinat-o pe autoare să continue povestea. De aceea, primele 13 episoade din sezonul 2 nu sunt cuprinse în manga, și au fost create pentru a-i oferi timp lui Naoko Takeuchi să ajungă la zi cu ambele proiecte. În aceste episoade îi cunoaștem pe Ail și Ann, doi extratereștii deghizați în oameni care caută energie pentru copacul care îi ține în viață.

După încheierea primului sezon, Usagi. Ami, Rei, Makoto, Minako și Mamoru rămân fără memorie și își continuă viața ca și cum nu s-ar fi întâmplat ceva vreodată. Luna și Artemis descoperă noile pericole și le fac pe fete să-și reamintească de misiunea lor. Mamoru rămâne fără amintiri pentru moment, însă un nou erou apare: Moonlight Knight/Cavalerul Lunii.

În timpul celor 13 episoade Ail și Ann învață de la luptătoarele noastre ce înseamnă iubirea și prietenia și găsesc o soluție pacifistă la problema lor. Mamoru începe și el să își amintească de Luptătoarele Sailor și acțiunile din sezonul precedent și începe să iasă cu Usagi.

Nu trece multă vreme, iar porțile viitorului se deschid și apare în viața lor misterioasa Chibiusa, o fetiță de vreo 9 ani care le dă tuturor viața peste cap. Pe urmele ei se află inamicul, Black Moon Clan/Clanul Lunii Negre, o organizație malefică care reușește într-un final să îi sucească amintirile Chibiusei și să o întoarcă împotriva celor dragi.

Luptoarele Sailor și Mascatul în frac au o călătorie neșteptată unde o întâlnesc pe Sailor Pluto și vor afla ce se întâmplă în viitor, în secolul 30. Intriga se învârte tot în jurul Cristalului de Argint, sursa puterii prințesei Serenity.

Sezonul 3: Sailor Moon S (1994–1995) - ep. 90 - 127
 

 

Sezonul al treilea ne-o readuce pe Chibiusa aflată în training cu luptătoarele Sailor, dar și un nou inamic, Death Busters care este condus de Profesorul Tomoe, un cercetător care practic și-a vândut sufletul  în numele cercetării și și-a expus fiica inamicului.

Chibiusa își face o nouă prietenă, iar luptătoarele Sailor întâlnesc noi luptătoare care protejează spațiul extern al sistenului solar, Sailor Uranus și Neptun. Lor li se alătură și Sailor Pluto care se reîncarnează și ea în civil cu numele de Setsuna Meiou.

În paralel fetele se împrietenesc cu Haruka și Michiru care pe cât de interesante sunt, tot atât sunt și de enigmatice.

Toată lumea caută inimile pure care păstrează trei talismane menite să creeze Graalul Sfânt. Cu ajutorul acestuia și a Cristalului de Argint, Sailor Moon reușește să o salveze pe Hotaru Tomoe din mâinile inamicului. Sailor Uranus se trezește și apare la final dovedind că nu este o amenințare precum se temeau Haruka, Michiru și Setsuna.

Sezonul 4: Sailor Moon SuperS (1995–1996) - ep. 128 - 166
 

 

Al patrulea sezon explorează tema viselor și inamicul se numeste Circul Lunii Moarte/Dead Moon Circus. În primă fază ei se află în căutarea lui Pegas, cel care se acunde în visurile frumoase ale oamenilor și care deține cristalul de aur.

Chibiusa este cea care îl păstrează în visele ei pe Pegas și datorită ei puterea lui este folosită pentru a elimina inamicul.

A doua parte se concentrează pe Cvartetul Amazon alcătuit din niște fete care visează să rămână pentru totdeauna copii, precum și regina Nehelenia, liderul Circului Lunii Moarte.

Sezonul 5: Sailor Moon Sailor Stars (1996–1997) - ep. 167 - 200
 

Ultimul sezon din seria clasică Sailor Moon reunește toate luptăroarele Sailor întâlnite până acum. Usagi. Ami, Rei, Makoto și Minako sunt în sfârșit eleve de liceu. Seria debutează cu câteva episoade reminescente sezonului trecut, însă apoi trece la o nouă poveste.

Cunoaștem și noi personaje, Sailor Stars, care vin din afara sistemului solar și își caută prințesa pierdută prin puterea muzicii. Seya, Taiki și Yaten fac parte din trupa Trei Lumini/Three Lights, iar faima lor le dă bătăi de cap la liceu.

Inamicii sunt tot luptătoare Sailor din afara sistemului solar care sunt conduse de Sailor Galaxia, o luptătoare Sailor coruptă care vrea să colecționeze mugurii de stea din sufletele oamenilor pentru a cuceri întregul Univers.

Finalul seriei este unul grandios care mă fascinează de fiecare dată când îl urmăresc. 

Sunt o mulțime de lucruri de povestit și cu dificultate m-am abținut să nu intru în detalii în acest articol introductiv. Pe parcursul următorului an plănuim să analizăm fiecare personaj în câte un articol distinct, dar și să oferim analize a diferite fenomene sau abordări din universul Sailor Moon. Într-un articol viitor vom analiza filmele și episoadele speciale din seria clasică Sailor Moon.

Îți recomandăm să urmărești întreaga colecție de articole pe tagul Sailor Moon sau să te abonezi la articolele noastre.

După apariția Sailor Moon Crystal, difuzată în trei sezoane în 2014-2016, vom avea parte curând de un film în două părți, Sailor Moon Eternal, care va prezenta povestea cuprinsă în arcul Visului/sezonul 4. Prima parte a filmului trebuia lansată în Japonia în septembrie anul acesta, însă evenimentele recente au împins lansarea pe 8 ianuarie 2021 – prima parte și 11 februarie 2021 – a doua parte. Vom aborda și noua serie într-un articol separat.

Proiectul în care ne-am înhămat este unul destul de mare și poate chiar puțin îndrăzneț. Nu ne dorim să scriem informațiile ca pe wikipedia, ci să oferim o abordare cât mai personală, documentată temeinic, adaptată la experienta noastră ca fani ai seriei difuzate în România.

De aceea, dacă îți place să scrii și te tentează să ne dai o mână de ajutor cu vreun articol, dă-ne de veste. Nu-ți face griji dacă te temi că nu te pricepi atât de bine la scris pentru că suntem alături de tine.

Dacă ai întrebări despre serie sau idei de subiecte de abordat mai pe larg, lasă-ne mesajul tău în comentarii. Noi avem o listă de subiecte, însă în funcție de mesajele cititorilor putem grăbi apariția unui articol și vom ține cont de sugestiile tale.

Care este sezonul tău preferat? Dar personajul tău preferat?

Articole similare

3 COMENTARII

  1. […] Sailor Moon este un serial al copilăriei și chiar dacă ești băiat sau fată este imposibil să nu fi auzit de el sau să nu fi văzut un episod. Este acel anime care a deschis apetitul pentru acest gen de seriale multora dintre noi și a cunoscut un mare fanbase atât în străinătate, cât și în România. Cea mai recentă comunitate din România, un fanclub Sailor Moon România este grupul de Facebook Sailor Moon România Grup Oficial. […]

  2. Chiar dacă fac parte din generația noua, si toti cei de varsta mea nu se uita la acest serial pe mn ma captivat intotalitate am vazut acest serial mai mult de 3 ori! Imi place foarte tare ,este un serial plin de sentimente si de confuzie dar si de incredere si de dorinta de apara Pamantul asa cum îl apara Sailor Moon! Acest serial este unul foarte educativ si poti invata multe din acest serial! YOU ARE THE BEST!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

6,844FaniÎmi place
10,674CititoriConectați-vă
100CititoriConectați-vă
4,001CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
90AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...