Seria Twilight – 22 de lucruri (haioase) pe care nu le știai

E sezonul sărbătorilor și probabil ai fost bombardat cu filme de Crăciun. Eu sunt unică și prefer să îți răscolesc amintirile: a trecut cam un deceniu de când seria Twilight a făcut furori pe marile (și micile) ecrane.

Twilight 1 a fost lansat în anul 2008, dând startul filmelor ce au continuat să apară până în 2012. Twilight cuprinde, așadar, 5 filme ce au rămas și astăzi în sufletele nostalgicilor (mă declar vinovată!). Totuși, aceea a fost perioada în care vampirii s-au făcut remarcați și erai un nimeni dacă nu erai la curent cu tendința.

Mă opresc aici cu scurta descriere, fiindcă informațiile de acest gen despre Twilight le găsești foarte ușor pe Wikipedia. După cum te-am obișnuit, eu vin cu ceva deosebit. Nu concep că n-ai văzut Saga Amurg cu filmele sale captivante, deci nici nu ai nevoie de asemenea detalii.

Oricum, în cazul în care nu te simți încă bătrân, o vei face imediat ce vei parcurge lista de curiozități de mai jos și vei descoperi cât de mult a evoluat tehnologia de atunci. Personal, am fost de-a dreptul șocată când le-am aflat.

Ba mai mult, sintagma „arta cere sacrificii” s-a dovedit în anumite situații cât se poate de adevărată… Nu te mai bat la cap, ci te las să te amuzi în timp ce aluneci pe panta amintirilor.

 

Seria Twilight – 22 de lucruri (haioase) pe care nu le știai

 1. Totul a pornit de la un vis

Stephanie Meyer, autoarea ce a dat naștere celor 4 cărți devenite mai apoi 5 filme de succes, spune că ideea seriei i-a venit efectiv într-un vis. Erau o fată și un băiat care stăteau unul lângă celălalt, iar băiatul strălucea.

Ca să ne arate ce impact a avut visul respectiv asupra Twilight – cartea -, ea ne dă și data exactă a acestuia: 2 iunie 2003. Numai mie mi se pare funny și totodată înfiorător?

 1. Lucrurile s-au înfierbântat încă de la audiții

Robert Pattinson o fi fost fermecător, dar n-a fost tocmai prima alegere a regizorului pentru a juca rolul lui Edward. Norocul lui a fost că la audiții chimia dintre el și Kristen Stewart i-a determinat pe toți cei din echipă să își schimbe părerea.

Ce-i drept, interpretând o scenă în care se sărutau pe pat, tinerii s-au lăsat într-atât de purtați de val, încât mai târziu Robert a fost pus să jure că va sta la distanță de fată măcar până ce va fi majoră (Kristen avea 17 ani). Istoria ne arată că nici nu s-a abținut mai mult…

 1. Taylor Lautner nu știa cine e Jacob

Poate ți se va părea amuzant, dar Taylor Lautner, deliciosul nostru vârcolac, habar nu avea de frenezia Twilight. A riscat și a meritat, pentru că a învățat după absolut tot ce trebuia ca să fascineze fanele din întreaga lume.

 1. Robert Pattinson era cât pe-aci să renunțe la actorie

Edward nu trecea prin cea mai bună etapă a vieții lui și era gata să spună stop actoriei. Exact la momentul potrivit a venit rolul ce i-a schimbat perspectivele inclusiv din punct de vedere amoros. Eh, soarta are metodele ei prin care să ne surprindă.

 1. Copiii din întreaga lume au primit nume noi

Statisticile arată că anul 2010 a fost plin de copii cu numele Isabella și Jacob, ceea ce mă face să îmi amintesc de o glumă.

„Se întâlnesc Bella și Jacob pentru prima dată și își zic plictisiți unul altuia: și maică-ta s-a uitat la Twilight?”

 1. Nikki Reed (Rosalie) a ajuns să poarte perucă

Dacă ai vizionat Twilight 2 online subtitrat în română (cu sau fără întrerupere), ai văzut-o pe Nikki Reed purtând perucă.

Actrița a fost nevoită să recurgă la acest artificiu pentru că și-a distrus părul în timpul filmărilor primei părți, când l-a vopsit timp de 36 de ore.

 1. Kristen Stewart a fost „mituită” să nu își taie părul

Din aceeași categorie e și povestea lui Kristen, care a purtat o perucă în Twilight 4. Producătorii i-au oferit până și bani numai ca să nu se tundă, dar fata a fost hotărâtă s-o facă.

Întâmplarea face că a intrat în peisaj și filmul The Runaways, unde trebuia să aibă părul scurt, astfel că n-a fost nevoie să se simtă vinovată.

 1. Membrii haitei de lupi și-au demonstrat originile

Autenticitatea a atins cote alarmante în seria Twilight. Cei care au mers la casting pentru unul dintre rolurile lupilor au trebuit să prezinte documente care atestau originea lor americană.

 1. Kristen și Bella au terminat liceul deodată

Kristen Stewart n-a avut tocmai o adolescență obișnuită și nu s-a bucurat de o absolvire a liceului ca la carte, motiv pentru care a profitat de premierea Bellei și s-a pozat îmbrăcată în robă și cu capa.

 1. Robert a făcut… Buf

Nu a făcut el propriu-zis, ci barca pe care o conducea în Breaking Down: Part 1, în luna de miere zbuciumată a lui Edward și a Bellei. Deși luase lecții, Robert a bușit barca.

În plus, tot Twilight este filmul ce l-a obligat și să își ia permisul de conducere. Oare o fi luat spor de stres la salariu?

 1. Ce-i prea mult strică

Scena de sex din noaptea nunții a fost în primă fază mult prea explicită și a trebuit efectiv filmată din nou, pentru a se putea adresa unui public mai larg.

Criticii s-au cam plâns, printre altele, că au fost nevoiți să vadă mult prea mult din fundul lui Robert Pattinson…

 1. Uneori un cuvânt e tot ce trebuie

Dakota Fanning, Jane din film, a spus un singur cuvânt în Breaking Down: Part 2 – „durere”. A fost un moment suficient de profund cât să nu fie nevoie de nimic altceva, nu crezi?

 1. Și suferința are o limită

Robert Pattinson părea atât de nefericit în timpul filmărilor, încât a fost la un pas să fie dat afară.

El a recunoscut mai târziu că nu se simțea tocmai în largul lui ca vampir și inclusiv când se întâlnea pe stradă cu fanii sau la Twilight events adopta accentul american și avea impresia că e în rol.

Cum mai vedeam noi cu același drag Twilight 1 online subtitrat dacă el lăsa faza emo să îl preia de tot și suferea consecințele?

 1. Taylor a purtat tocuri

Nu erau chiar tocuri, ci un fel de platforme în pantofi. Jacob e descris ca fiind mult mai înalt decât Bella, iar el a trebuit să se ridice la nivelul așteptărilor atât la propriu, cât și la figurat.

 1. „Țineți-mă, c-o termin!”

Jackson Rathbone (Jasper) a fost extrem de prins în scena în care trebuia s-o atace pe Kristen Stewart (Bella), astfel că i-a rugat pe Peter Facinelli (Carlisle) și Kellan Lutz (Emmett) să îl țină bine.

Actrița a mărturisit mai apoi că s-a simțit cu adevărat gata să fie sfâșiată de către acesta.

 1. Edward x 2

Efectele speciale nu erau cele mai grozave în urmă cu un deceniu și, pentru a dovedi viteza de mișcare a unui vampir, într-o scenă avem 2 Edwarzi: unul care conduce mașina și un altul (Robert Pattinson) care îi deschide rapid portiera Bellei, imediat ce primul oprește.

 1. Să nu exagerăm cu autenticitatea

Regizorul Chris Weitz a vrut s-o pună pe Kristen să poarte greutăți în buzunare la scena înecului pentru un plus de autenticitate.

Fata n-a prea fost de acord și, ca s-o convingă că totul e ok, el a testat experiența pe propria piele. A descoperit că e terifiant și a renunțat pe loc la idee.

 1. Jacob s-a transformat la propriu

Rolul s-a clătinat sub picioarele lui Taylor Lautner, așa că, la finalul filmărilor primei părți, a mers direct la sala de sport și nu a ieșit decât rar din ea până ce a devenit vârcolacul sexy pe care îl știm și îl iubim.

Pe lângă că a avut parte de un antrenament crunt, s-a îndopat efectiv cu mâncare. Nu cred că va uita vreodată cele aproximativ 4000 de kilocalorii pe care era forțat să le consume zilnic.

 1. Lupii au sânge cald

Afară era nemaipomenit de frig, dar lupii noștri și-au intrat perfect în rol și s-au prefăcut că nu simt frigul care le îngheța până și sufletele, în timp ce stăteau la bustul gol.

 1. Ce nu face un părinte de dragul copiilor?

Michael Sheen, Aro, nu era la curent cu Saga Amurg atunci când a acceptat rolul din filme. Acesta spune, spășit, că fiica lui era un mega fan al seriei și nu a stat pe gânduri pentru a o face fericită.

 1. Primele iubiri nu se uită niciodată

Unele personaje masculine poartă numele foștilor iubiți ai lui Stephanie Meyer. Ce face dragostea din om…

 1. Dramă la superlativ

Știai că Twilight s-a bazat ca idee pe cărți clasice? Dacă n-ai observat influențele, află că Mândrie și Prejudecată a avut un aport asupra întregii serii, iar New Moon a gravitat în jurul lui Romeo și Julieta.

Câtă dramă!… Din fericire, protagoniștii noștri supraviețuiesc.

 

BONUS

 1. Școală ba, Twilight da

Acesta e un punct cât se poate de personal. Eram clasa a 8-a când m-a cuprins febra Twilight și în vreo 2 săptămâni am citit toate cele 4 cărți.

Îmi amintesc cu jind că ultimul volum l-am terminat fix în dimineața tezei la istorie și a fost unul din puținele momente în care am crezut că mă omoară mama. „Tu chiar n-ai de gând să înveți NIMIC?!” „Shhh, mai am doar câteva pagini…”

A fost șocată că am luat 9,20 sau 9,50 (nu mai știu sigur). Nu cred că mai e nevoie să zic că eu nu aveam regrete indiferent de notă. #twilight4ever

 

Te mai avertizez doar să nu cauți Twilight 6 online subtitrat în limba română sau chiar fără subtitrare, căci vei fi dezamăgit. Trebuie să te mulțumești cu 5, dar merită.

Un film cu vampiri reușit nu-și va pierde niciodată magia, iar Saga Amurg este de departe cea mai bună din top. Sfidează Crăciunul și vizionează (din nou) seria!

 

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.