Serialul Elite – Carantină de Elită

Cum în perioada această cu toții stăm în casă, una dintre modalitățile de a ne umple timpul este vizionarea de seriale sau filme. Cu toții am luat cu asalt Netflix, HBO și alte platforme. Cu atâta timp liber la dispoziție ne-am uitat peste acel Watchlist peste care s-a cam așternut praful și am început să eliminăm cel puțin un film/serial pe zi. Acum avem timpul să vedem filmele sau serialele pe care voiam neapărat să le urmărim însă fie nu prea aveam timp, fie eram prea obosiți, fie aveam ceva mai urgent de făcut etc. Așa că venim în sprijinul tău cu o nouă recomandare: serialul Elite, care este prezent subtitrat pe Netflix.

Elite este un serial care se întinde pe 3 sezoane, a câte 8 episoade de 45-50 de minute. Cu siguranță, dacă te va captiva, într-un weekend de carantină poți să îl termini și garantăm că îl vei savura până la ultimul minut. Un lucru interesant este acela că trei dintre protagoniști sunt și în serialul Casa de papel, respectiv Miguel Herran, Jaime Lorente și Maria Pedraza.

Elite serial pe Netflix

 

Elite este un serial original marca Netflix España despre viața adolescenților din școala prestigioasă Las Encinas (cea mai apreciată din Spania) unde învață copiii oamenilor de elită. Din cauza unui accident care rezultă în prăbușirea unei școli publice, elevii respectivi sunt repartizați de către Consiliul Local la celelalte școli aflate prin zonă. La această școală, unde învățau elevi din clasa socială de mijloc, trei dintre ei sunt aleși să li se ofere burse pentru Las Encinas. Aici începe totul: clasa mijlocie se întâlnește cu cea de elită, adică cei care au mai puține resurse VS cei care consideră că totul în viață li se cuvine.

Cei trei studenți încearcă să se adapteze mediului din Las Encinas, însă descoperă că este cam o misiune imposibilă. De ce?

Pe lângă diferențele sociale, se demonstrează că „Elita” nu sunt chiar niște elevi model, ci aceasta este doar o fațadă. Ciocnirea dintre cele două clase naște conflicte pe toate planurile.

În plan exterior, pe lângă conflictele generate de diferențele dintre aceștia, se ivesc și ciocniri de rivalitate, popularitate, fiind împletite cu nelipsitele triunghiuri amoroase. Toate aceste complicații conduc la acțiunea serialului. Totuși, în ciuda confruntărilor amoroase, nu ele sunt cauza principală a acțiunii, ci doar acelea create dintre diferențele claselor sociale, iar de aici are loc o crimă. Această moarte este trăgaciul perfect pentru lupta interioară cu cea exterioară.

Tergiversările interioare joacă și ele un rol central în această acțiune, sunt presărate pe toată perioada poveștii, aduc intrigă și dinamism. Fiecare personaj principal sau secundar, negativ sau pozitiv, duce în sinea lui o bătălie interioară puternică, iar actorii reușesc să transmită furtuna din sufletul lor.

Printre personajele care au ieșit cel mai mult se numără atât studenți din clasa de mijloc, cât și din elită:

  • Samuel (mijloc) este omul inocent care încearcă să ducă o viață corectă, dar se lovește de acest sistem corupt. Oare va reuși să își păstreze integritatea?
  • Christian (mijloc), prietenul cel mai bun al lui Samuel, golănașul de cartier, care dă peste gustul vieții de lux. Oare ce pierde el în urma acestui proces?
  • Nadia (mijloc), fata musulmană, religioasă, prietena care îți este alături indiferent de alegerile pe care le iei în viață, tipa care stă mereu cu nasul în cărți, care își ascultă mai mult rațiunea decât inima, dar uneori tinde să își asculte inima. Ce se întâmplă când alegerile respective sunt împotriva ideilor musulmane? Va reuși să se împace cu asta?
  • Omar (mijloc), fratele Nadiei, musulmanul care încearcă să își descopere identitatea. Ceva din el nu este conform religiei sale și îi este frică să nu fie respins de familie. Va reuși să-și depășească frica?
  • Lucrecia (elită), genul tipic al adolescenților cu bani, manipulatoare, scorpia care crede că totul i se cuvine, apelează la șantaj pentru a ieși victorioasă din fiecare luptă. Vorba lui Machiavelli: „Scopul scuză mijloacele”, însă va reuși oare să iasă basma curată din fiecare conflict?
  • Polo (elită), cel care încearcă să rămână loial, cuminte, dar în sinea lui este slab, neîncrezător, o epavă atunci când vede că nimeni nu îi este alături.
  • Ander (elită), fiul directoarei de la Las Encinas, care trebuie să se ridice mereu la niște așteptări complet irealizabile, chiar dacă acestea nu sunt conform personalității lui. El încearcă să nu dezamăgească pe nimeni, în special pe cei din familie, însă această fațadă îi aduce numai tristețe, iar fericirea este greu de găsit astfel. Oare va reuși să se accepte așa cum este?
  • Guzman (elită), fratele mai mare și Marina (elită), amândoi proveniți dintr-o familie înstărită, perfectă, iar misiunea lor este de a păstra această aparență. Însă… vor reuși cei doi să păstreze la suprafață această perfecțiune?
  • Carla (elită), fata inocentă, perfectă, cu un iubit pe care oricine și-l dorește, care se sacrifică pentru a-și păstra prietenii în siguranță, chiar și familia. Acest sacrificiu conduce la nefericirea ei, fapt ce îi produce un dezechilibru. Va reuși să își revină?

Așa cum se poate vedea, povestea vine cu personaje complexe, pe care le găsim și în viața noastră cotidiană. Ele reprezintă luptele pe care orice adolescent le poartă în perioada respectivă indiferent de clasa socială. Presiunea conflictelor conduc la crimă. Cine este criminalul, de ce recurge la acest gest? Merită criminalul a doua șansă? Poate criminalul să-și cumpere salvarea, să scape de acuzații, de închisoare dacă dă o sumă de bani frumoși? Oare poliția îi va cerceta și pe cei din elită? Îi vor lua măcar în calcul ca posibili criminali? Aici nu mai răspund cu nimic, vă las pe voi să intrați în lumea lor, în povestea lor, unde vă asigur că nu va lipsi nimic.

Muzica din serialul Elite

Muzica aleasă ilustrează spiritul adolescentin combinat cu toate provocările pe care le au de parcurs personajele din serial. Sunt două melodii pe care aș dori să le împărtășesc cu voi, întrucât consider că reflectă perfect tema serialului.

Prima este Twisted Games de la Night Panda, fiind soundtrack-ul pentru primul sezon, iar al doilea Assassin de Au/Ra, reprezentând al doilea sezon. Vă las și cu variantele din spaniolă împreună cu câteva secvențe din serial. Fiți atenți la versuri, deoarece sensul lor te introduc în povestea serialului:

Psihologia serialului Elite

Banii. Cu bani poți să cumperi totul. Poți să îți cumperi și o nouă conștiință, una nepătată? Oare? Poți cu bani să îți cumperi curățarea sufletului? Poți să scapi neatins dintr-o crimă dacă ai puterea banilor? Dar prietenul tău cel mai bun, cel care ți-a fost alături toată viața, crezi că îl cunoști? Cât de bine crezi că îl cunoști? Ai fi în stare să îmi asiguri că el nu te va trăda niciodată, că nu îți ascunde niciun secret? Ai fi în stare? Astfel de întrebări mi-au rămas în minte după ce am terminat de vizionat serialul și tot acolo mi-am clarificat răspunsul.

În acest serial poți să vezi câteva aspecte psihologice ale vieții de zi cu zi, dar una dintre cele mai importante este conștiința. Cât de multe poți să faci în această lume, astfel încât conștiința ta să nu te apese deloc? Cât ești de dispus, îți ascunzi cele mai întunecate secrete față de prieteni pentru a nu îi răni sau pentru că îți este frică de ceea ce vor zice ceilalți? Cât de greu îți este să te accepți, astfel încât să nu îi rănești pe ceilalți din jur, să nu simți că i-ai dezamăgit?

Totuși, serialul te învață ceva în toată această aventură care, deși are eroi adolescenți, este o lecție pentru adulți. Cred că, deși timpul trece și îmbătrânim, mulți încă rămân blocați acolo, în perioada de liceu. Eu am învățat că orice ai face, atâta timp cât rămâi cu moralitatea neatinsă, sincer și te accepți pe tine, vei trece mai fericit și împlinit în viață. Adevărul va învinge mereu.

Concluzia?

Elite este un serial care abordează teme serioase, provocări pe care adolescenții din ziua de azi le întâlnesc la tot pasul, precum drogurile, sexul, banii, viața în lux, cât și în sărăcie, descoperirea și acceptarea de sine, provocări psihologice pe care le traversează orice adolescent al acestei lumi.

Cine sunt eu?

Ce așteptări au ceilalți de la mine?

Ce o să zică lumea?

În final, așa cum închid majoritatea articolelor, vă recomand acest serial dacă vreți să fiți prinși într-o poveste care reflectă realitatea adolescenților din ziua de azi (bineînțeles, dramatizată, dar asta e de la sine înțeles), să vedeți anumite aspecte psihologice ale vieții de zi cu zi, precum lupta cu propria conștiință și încercarea de a fi morali și a face mereu ceea ce trebuie pentru a rămâne cu sufletul curat, în ciuda societății în care trăim. Dacă vă place spaniola, sigur vă veți îndrăgosti de el. Cel puțin pentru mine, atunci când am făcut cunoștință cu această limbă străină, a fost dragoste la prima vedere, de aceea cam devorez tot ce e în spaniolă în materie de filme și seriale. Și nu numai 🙂

Voi? Ați văzut serialul? Ce părere aveți despre el? Aștept răspunsurile voastre în comentarii. Vorbim acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.