Spider-Man: Far from home – o comedie adolescentină cu supereroi

După explozia emoționantă numită Avengers: Endgame toată lumea era nerăbdătoare să afle ce se va întâmpla în MCU din Spider-Man: Far from home. Iată că așteptarea a luat sfârșit și Spider-Man: Far from home a intrat în cinematografele românești.

L-am vizionat, ne-a plăcut în mare parte, însă au fost și elemente care ne-au întristat. Dar hai să analizăm totul pe rând.

Care e treaba cu cele 7 minute de după Endgame?

Avengers Endgame: a lăsat lumea într-un soi de confuzie atât în realitate, cât și în film. În încercarea sa de a bate filmul Avatar la recordul pentru vânzări, Avengers: Endgame a fost relansat într-o serie de țări (aparent nu și în România… până la această oră) conținând 7 minute în plus de scene la finalul filmului care erau sugestive într-o parte și pentru noul Spider-Man: Far from home. Pentru că primim foarte multe mesaje în acest sens, am decis să descriem pe scurt care e treaba cu aceste “seven minutes in heaven” într-un text pe care poți să îl citești doar dacă vei dori acest lucru pentru că vom intra in detalii despre acțiunea din ele.

Așadar... click pentru spoilere:

Bun. Pentru început, apare un colaj frumos împachetat cu toate cameo-urile lui Stan Lee de la început până la Endgame. Țin să menționez că Avengers: Endgame este ultimul film în care îl mai vedem pe Stan Lee în cameo. El nu apare în Spider-Man și probabil că nici nu îl vom mai vedea de acum încolo. Finalul acestui filmuleț se încheie cu mesajul: Stan We Love You 3000.

Apoi avem un filmulet care debutează cu câteva vorbe din partea co-regizorului Anthony Russo cu privire la scena pe care au sters-o, însă care le-a plăcut mult. Această bucățică este nefinisată grafic și ilustrează un incendiu noaptea, pompierii nu pot ajunge la oamenii blocați la etajul 40 al clădirii. Șeful pompierilor este chiar Reginald VelJohnson care este cunoscut pentru rolurile sale de sef al poliției. El a jucat acest rol și în Die Hard… referință la enumerarea eronată a lui AntMan când se gândea la filme despre călătorii în timp. Ei bine, șeful pompierilor se întreabă unde sunt elicopterele, însă observă că Hulk vine în ajutor și aterizează cu o antenă parabolică gigantică plină de oameni salvați. Hulk îi transmite șefului pompierilor că temperatura este de 900 grade Kelvin, iar cea mai bună șansă de a-l stinge sunt bombele cu halon. Hulk pleacă în timp ce îi sună telefonul. Răspunde la telefon în stilul Profesorului Hulk și apoi pune întrebarea “Care Steve?”. Acesta ar fi fost momentul în care observam ce mai face Profesorul Hulk între timp, însă regizorii au realizat că nu arăta foarte multe față de explicația povestită pe care au prezentat-o în scena cu restaurantul pe care o știm din Endgame.

Și ajungem la a treia bucățică din finalul relansatului Endgame care este fix începutul din Spider-Man: Far from home… și prefer să te las să îl descoperi în cinema.

În altă ordine de idei… până la această oră Avengers: Endgame nu a reușit să rupă gura târgului și să doboare Avatar în încasări, așa că va trebui să se mulțumească cu medalia de argint. 

Spre deosebire de primele două serii de filme live-action cu Spiderman, cea din MCU (Marvel Cinematic Universe) prezintă un Peter Parker mai tânăr, o poveste de de tip “coming of age”. Tom Holland interpretează un Peter nesigur pe el și pe forțele proprii, iar evoluția față de primul film, Spiderman: Homecomming, este evidentă. A mai crescut micul nostru erou de cartier, însă tot copil este și se vede uneori că este un film adolescentin. Desigur, Spider-Man: Far from home este deja a cincea sa apariție în franciză, El fiind prezent în ultimele trei mari filme Avengers.Relația lui Peter cu Tony Stark a fost deosebită. Am văzut-o construindu-se armonios în primele 4 filme unde s-au intersectat. Dar acum trebuie să îl vedem pe Peter mergând mai departe. Are niste pantofi poate prea mari de incălțat și este doar un puști.

Tom Holland interpretează foarte bine această versiune a lui Peter Parker, chiar nu e nimic de reproșat în acest sens. Și abordarea lui Zendaya față de MJ prinde un contur frumos, aflăm mai multe despre ea ca personalitate și Peter va avea, în sfârșit ocazia să îi spună ce simte. Nick Fury și Maria Hill par puțin cam distrați… dar vom afla în final de ce. Jake Gyllenhaal este Quentin Beck/Mysterio, un personaj nou, misterios, maestru al iluziilor și al șiretlicurilor (seamană cu cineva cunoscut). Desigur, îi reîntâlnim pe protectorii Jon Favreau în rolul lui Harold “Happy” Hogan și Marisa Tomei care joacă rolul mătușii May. Cei doi sunt acum tot ce poate numi Peter familie. Colegii lui Peter oferă momente comice prin personalitatea lor unică. Nu sunt pur și simplu o turmă care să umple un spațiu. Au idei, participă activ în film.

Este interesant să observăm cum au trăit oamenii obisnuiți ruptura de cei dragi timp de 5 ani…dar mai ales ce s-a întâmplat după ce s-au întors. Apar diferențe… totul se regupează. Iar elevii au nevoie de o vacanță. Peter are nevoie să se rupă de schimbările care i-au afectat viața. Dar niciodată planurile sunt exact cum le-am pregătit, iar lumea trebuie salvată… din nou.

Bun. Povestea pe scurt este că Peter Parker pleacă în vacanță în Europa cu clasa și se vede cu Nick Fury care îi oferă o misiune care îi pune colegii în pericol. Tot ce voia el era să se relaxeze puțin și să se apropie de MJ într-un loc romantic. Dar cine are timp să fie romantic când cad clădirile pe tine? Peter îl întâlneste pe Quentin Beck/Mysterio interpretat de Jake Gyllenhaal, un tip care vine dintr-un univers paralel și care îl ajută să lupte cu toate creaturile care amenință Pământul. Spider-Man si Mysterio împărtășesc momente de discuții care înseamnă enorm pentru un adolescent care caută o figură cumva paternă. Acum… sunt sigură că pasionații de benzi desenate stiau că Mysterio este defapt un personaj negativ, așa că nimic nu este intotdeauna așa cum pare. Dar mai multe despre asta va trebui să descoperi vizionând filmul.

Jon Watts semnează regia și acestui film, după ce a realizat și Spiderman: Homecomming. Pentru un film cu super eroi filmul este ok. Asta pentru că filmele de acest film nu sunt complexe prin greutatea subiectului, ci prin cea a detaliilor (easter eggs, dacă vrei să le spui așa), a referințelor și a asocierilor. Să fim serioși. Filmele cu super eroi sunt cunoscute pentru efectele lor spectaculoase, pentru ițele îmbârligate și pentru personajele complexe care salvează lumea.

Și filmul a fost amuzant, ne-a oferit efecte bine realizate, momente comice, momente empatice, personaje în care să avem încredere și personaje în care să avem mai puțină încredere. Problema oarecare este că stilul filmelor de acțiune cu super-eroi se mixează cu o comedie romantică de adolescenți. E o butelie care cam fâsâie pe ici pe colo și pentru unele persoane a cam si explodat. Nu-i condamn… cumva e obositor filmul, cam previzibil și pentru fanii dedicați este greu de digerat această îmbinare.

Filmul se confruntă cu mici clișee și abordări recurente care au deranjat unii fani acuzând filmul de lipsă de creativitate. Însă asta clar nu te va deranja de la a petrece două ore faine în cinema. Filmul este dinamic si agreabil, are momente frumoase și scene de acțiune interesante.

Filmul este spectaculos, are culoare, însă tare-mi e că o parte din publicul adult îl va privi puțin cam prea pueril în unele momente. Cu toate astea, Spider-Man: Far from home încheie Faza a 3-a din MCU după toate cele 22 de filme despre care poți citi aici în ce ordine poți să le vizionezi. Spider-Man: Far from home pregăteșe publicul pentru Faza a 4-a din MCU, oferă diverse sugestii, iar cele două scene de după generic (nu le rata pentru că sunt importante și schimbă cu totul premisa filmului) deschid așa cum ne-am obisnuit, poarta către noi întrebări la care trebuie să primim raspuns în filmele ce vor veni.

Trebuie să mărturisesc că am avut păreri contradictorii cu acest film. Nu mi s-a părut rău, însă nici extraordinar. Era firesc, nu avea cum să se ridice la un nivel extraordinar după explozia din Avengers: Endgame. Hai să spunem că este un film de regrupare. Păreri mixte am citit și în blogosfera cinefilă, iar dacă ești interesat să aprofundezi informațiile despre film, iată ce a scris blogosfera cinefilă despre Spider-Man: Far from home.

2 comentarii la „Spider-Man: Far from home – o comedie adolescentină cu supereroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.