Star Wars – Partea întunecată a forței – Revenge of the Fifth

Războiul Stelelor este una dintre cele mai mari francize SF. Dacă nu ai auzit până acum de Star Wars, probabil ai trăit sub o piatră. După ce s-a constatat că în ziua de 4 Mai, Ziua Star Wars, au fost celebrate mai mult personajele de partea luminată a Forței, 5 Mai a devenit ziua în care toți fanii pot celebrea personajele favorite din Universul creat de George Lucas, adepți ai părții întunecate a Forței. Această zi nu a fost aleasă la întâmplare. Ea a fost aleasă datorită jocului de cuvinte creat din similitudinea dintre „Revenge of the Fifth” și „Revenge of the Sith”.

Atracția părții întunecate a fost intensă și mulți au fost tentați să o aducă în viața de zi cu zi, de la reclame până la obiecte de uz zilnic personalizate.

Fraza “Vino de partea întunecată a Forței! Avem prăjituri!” a fost modificată în atâtea feluri încât este destul de dificil să inventezi una nouă. Asta nu ne oprește nici pe noi să îți spunem, Vino de partea întunecată, avem popcorn și recomandări de filme bune! sau Vino de partea intunecată, avem review-uri de filme! Partea întunecată a Forței este calea către multe abilități care pot fi considerate nenaturale. (cum ar fi să știi despre filme mai puțin cunoscute).

Dacă vrei să citești o minusculă trecere în revistă a filmelor, poți intra aici unde poți citi și despre cel mai nou episod, Războiul stelelor: Episodul IX – Ascensiunea lui Skywalker și dacă vrei, mai întâi, să citești despre Partea luminoasă a Forței, poți citi aici.

Istoria Lorzilor Sith începe cu prima Mare Schismă, când câțiva Cavaleri Jedi au fost descoperiți practicând abilități care țin de partea întunecată. Acești cavaleri au devenit primii Jedi Întunecați și, de la ei, de-a lungul timpului, și prin multe lupte între cele două părți ale Forței, au construit Ordinul Lorzilor Sith care a decis ca niciodată să nu fie mai mult de doi Sith, un maestru și un ucenic. Ideea era ca după ce ucenicul îl depășește pe maestru, acesta va încerca să îl asasineze. Teoria garanta că de fiecare dată Lordul Sith devenea cel mai puternic dintre ei. Termenul Sith făcea referire la o specie de umanoizi nativi ai planetelor Korriban și Ziost, iar apoi a fost preluat de acesti Jedi decăzuți care s-au retras pe aceste meleaguri. Numele Korriban a devenit Moraband și este cunoscut ca planeta natală Sith.

În filmulețul de mai jos poți urmări o listă cu toți Lorzii Sith.

Răul este un cuvânt folosit de cei ignoranți și slabi. Partea întunecată a Forței este despre supraviețuire. Ea este despre dezlănțuirea puterii interioare și glorifică puterea individului.

Partea întunecată a Forței a fost descrisă ca fiind un foc incendiar: evident de puternică, seducătoare și potențial periculoasă. Ea se numește astfel pentru că este secretoasă. Lorzii Sith considerau că dacă își țin identitatea și informațiile secrete le va fi mai ușor să păstreze puterea.

Darth Revan și Darth Bane menționează diferența dintre cele două părți ale Forței. Ei susțin că la fel cum partea luminată a Forței reprezintă compasiunea și calmul tuturor ființelor din galaxie, partea întunecată a Forței se axează pe pasiunea individuală și pe putere.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger ...

Iată câteva motive fictive și câteva motive reale pentru care cineva ar trece de partea întunecată a Forței:

  • Frica

În Episodul III (Răzbunarea Sith) Anakin Skywalker este speriat de posibilitatea de a o pierde pe Padme. Frica care îl cuprinde îl aduce de partea întunecată unde se află abilități considerate de unii nenaturale.

Cum se poate traduce frica in viața ta? Știi dulapul de dulciuri? Cum ar fi să îți spun că am acces la el și în curand voi mânca tot ce este acolo?

  • Furie și Ură

Atunci când mama lui Anakin Skywalker moare, el este cuprins de suferință. Anakin omoară un sat întreg și dă frâu liber furiei și urii față de cei care o ținuseră captivă pe mama lui.

Crezi că te-ai lăsa cuprins de furie dacă ți-aș mânca toate dulciurile din casă?

  • Lăcomie 

Palpatine, sub numele lui de Sith, Darth Sidious, și cel mai bine cunoscut sub titlul The Emperor, este cel mai bun exemplu de lăcomie. Având destulă putere din poziția de Cancelar, el dorește să stăpânească toată galaxia și să înlăture Cavalerii Jedi de la putere. În urma executării Ordinului 66, el obține tot ce și-a putut dori.

Care sunt motivele pe care le consideri mai importante din lista noastră?

Iată și câteva lucruri interesante pe care poate nu le știai despre Sith și partea întunecată a Forței:

Nu toți Jedi întunecați sunt Sith. După cum spuneam si mai sus, și Yoda explică în Episodul I (Amenințarea Fantomei): “Întotdeauna doi sunt. Nici mai mult, nici mai puțin. Un Maestru și un Ucenic.”. Cu toate acestia, sunt mulți adepți alături de partea întunecată a Forței, precum Cavalerii Ren sau Inchizitorii.

Săbiile laser Sith au două moduri de creare. Una dintre ele se referă la faptul că săbiile folosesc cristale sintetice care emit culoarea roșie. În altă ordine de idei, se povestește că săbiile laser Sith sunt făcute din cristalele Kyber folosite pentru a ucide Jedi. După cum povesteam în episodul anterior, cristalele Kyber sunt conectate cu Jedi-ul care le-a transformat în sabie laser și prin urmare ele încep să sângereze, emițând culoarea roșie.

Sith nu au puterea de a deveni fantome precum Cavalerii și Maeștrii Jedi. De aceea Sith sunt obsedați să caute o metodă pentru a prelungi viața sau chiar către nemurire. Înfrângerea morții este cea mai mare putere. Iar muterea de a controla viața și moartea este una dintre metodele de șantaj a părții întunecate a Forței.

Sith caută exact ceea ce nu poate avea. Qui-Gon Jinn a descperit că numai Jedi pot deveni Fantome ale Forței, iar lui i-au urmat Yoda, Obi-Wan Kenobi și Anakin Skywalker (după ce a renunțat în ultimul moment la partea întunecată). Iar după cum ne-a arătat Luke, puterea Forței are impact împotriva Sith și în cazul fantomelor. După cum spunea Obi-Wan: “Dacă mă dobori, voi deveni mai puternic decât ți-ai putea imagina vreodată.”

Darth Vader trebuia să moară în Episodul IV (O nouă speranță), însă până la urmă el a rămas în serie. Interesant este că personajul apare doar 12 minute în primul film. Deși Darth Vader a fost primul personaj creat de George Lucas în Star Wars, acesta a avut cele mai multe modificări și dezvoltări de-a lungul francizei. La început el nu trebuia să aibă masca sa clasică, nu era în plan să fie tatăl lui Luke (un secret păstrat foarte bine până și față de actori), iar marșul său supercunoscut a fost conceput abia în Episodul V (Imperiul Contraatacă). În final, Luke ar fi trebuit să devină noul Vader, însă Lucas a decis că o încheiere în ton negativ nu este bună pentru copii, așa că trilogia a avut un final fericit. Un număr de nouă actori l-au interpretat pe parcursul francizei.

Există o teorie conform căreia Jar Jar Binks, acel personaj adorabil pe care toată lumea iubește să-l urască, ar fi, de fapt, un Lord Sith, sau cel puțin de partea întunecată a Forței. Aparent el nu este atât de inocent precum pare, iar faptul că el s-ar preface că este un personaj nu tocmai inteligent transformă toată povestea în ceva sinistru. Jar Jar Binks l-a ajutat pe Palpatine să ajungă la putere prin sugestia sa inocentă de a-l propune pe Cancelar să preia Senatul… iar acest lucru poate insemna ori că e de partea întunecată, ori că e pur si simplu imbecil.

Stormtroopers sunt soldați clonați după vânătorul Jango Fett și au reprezentat o importantă amenințare numită Războiul Clonelor. Pe lăngă acest fapt, Ordinul întâi obișnuia să răpească o mulțime de copii care erau spălați pe creier și pregătiți să devină luptători de elită pentru Imperiu. Ei sunt considerați poate cei mai buni luptători din univers și au o precizie de atac foarte bună, după cum recunoaște chiar Obi-Wan atunci când îi explică lui Luke că nu Oamenii nisipurilor i-au ucis mătușa și unchiul.

Sunt multe lucruri care ar mai fi de povestit despre partea întunecată a Forței, dar vor mai fi zile Star Wars…

Suntem curioși ce lucruri ți se par interesante dintre cele povestite mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.