Star Wars – Partea luminată a Forței – May the 4th be with you

Războiul Stelelor este una dintre cele mai mari francize SF. Dacă nu ai auzit până acum de Star Wars, probabil ai trăit sub o piatră. 4 Mai este ziua în care toți fanii Star Wars celebrează personajele favorite din Universul creat de George Lucas. Această zi nu a fost aleasă la întâmplare. Jocul de cuvinte creat din similitudinea dintre “May the 4th pe with you” și “May the Force be with you” a fost observat de mulți fani, iar evenimentul Ziua Star Wars a fost celebrat prima dată la Toronto, Canada în 2011.

Impactul social al francizei a fost atât de mare de-alungul anilor încât s-a propagat în fiecare parte a vieții zilnice de la reclame la televizor, până la crearea unei adevărate religii a adepților ordinului Jedi.

Dacă vrei să citești o minusculă trecere în revistă a filmelor, poți intra aici unde poți citi și despre cel mai nou episod, Războiul stelelor: Episodul IX – Ascensiunea lui Skywalker.

Cavalerii Jedi (o interpretare a samurailor în lumea intergalactică) sunt adepții Forței și folosesc partea luminată a ei pentru acumularea de cunoaștere și pentru apărare. Ei sunt inamicii mortali ai Lorzilor Sith, care sunt adepții părții întunecate a Forței.

Partea luminată a Forței a fost construită în jurul păcii, compasiunii, altrusmului și dragostei pentru toate creaturile vii. Pentru a menține armonia și starea de bine, practicanții ei, meditează perioade lungi și permit Forței să treacă prin ei.

Nu există emoție, există pace.

Nu există ignoranță, există cunoștințe.

Nu există pasiune, există seninătate.

Nu există moarte, există Forța.

Pe cât de lungă este lista cavalerilor Jedi, pe atât de lungă este și cea a Lorzilor Sith. Pentru că nu vrem să te plictisim, iată un filmuleț care trece prin toți cavalerii. Dacă vrei să vezi și lista completă a lorzilor Sith, te așteptăm la articolul nostru Star Wars – Partea întunecată a forței – Return of the 5th, pe care îl vei citi pe data de 5 mai.

Iată câteva lucruri interesante pe care poate nu le știai despre Cavaledii Jedi:

Dacă te-ai gândit că nu sunt puține, aveai dreptate.

Numele de “Jedi” vine de la cuvântul japonez “jidaigeki”, care se traduce drept “dramă de epocă” (mai ales seriale tv de tip dramă cu cu samurai). George Lucas a văzut un episod de tipul jidaigeki în Japonia cu un an înainte să realizeze  A New Hope și cam astfel a rămas de atunci.

Primele pagini din povestea lui Lucas pentru Episodul IV (O nouă speranță) menționează ordinul Jedi în scena de poveste de la început, iar povestea este cumva diferită.  Povestea era mai degrabă despre Mace Windu, despre care știm că a apărut în peisai ulterior în Episodul I (Amenințarea Fantomei), la 25 de ani după ce a fost conceput.  Ca să traduc prima frază inițială, Star Wars era “povestea lui Mace Windu, un venerat Jedi-bendu (bodyguard) al Ophuchi (o planetă), care avea  legătură cu Usby C. J. Thape, padawaan (ucenic) care studiază în celebrul ordin Jedi.” Desigur, această poveste care suna mai SF decât înțelegeau producătrii de la Hollywood a fost schimbată și editată în ceva mai ușor de explicat și care a devenit Episodul IV (O nouă speranță). La început, Mace Windu era conceput și drept narator al trilogiei… cineva care să lege ideile și poveștiile. Până la urmă George Lucas a găsit ideea cu rezumatul scris în stilul caracteristic… și asa a rămas din 1977 până azi.

Apropo de Mace Windu, Samuel L. Jackson a acceptat să apară în trilogia lui George Lucas cu o singură condiție: să abă sabia laser de culare violet. Și-a dorit această culoare pentru a se diferenția de resul luptătorilor Jedi. Lucas l-a dorit atât de mult pe actorul din Pulp Fiction în Star Wars, încât i-a acceptat într-un final cererea și i-a dat o sabie laser de culoare violet. Jackson este în continuare convins că a supraviețuit căzăturii de la fereastră din Episodul III (Răzbunarea Sith) și speră să se întoarcă în mantia de Cavaler Jedi. George Lucas a decis să îl scoată din scenă astfel pentu că era singurul personaj a cărui moarte avea să însemne ceva. Personajele importante au fost lăsate în viață pentru că exista trilogia anterioară.

Ordinul Jedi a fost conceput drept o organizație religioasă, care se concentra pe studiu și venerarea părții luminoase a Forței. Cavalerii Jedi se detașau de emoții, trăiau precum călugării în timp ce explorau galaxia până ajungeau pe planeta de gheață Ilum unde descopereau cristalele Kyber prin care își canalizau energia Forței și alimentau arma lor tradiținală, sabia laser. Un Jedi își crează propria sabie laser în ritualul numit “adunarea” și folosește cristalul care a fost atras de prezența Forței sale. Înainte de alegere, cristalul Kyber este inclor, însă de îndată ce intră în contact cu energia tânărului Jedi, cristalul prinde culoare. De cele mai multe ori el se face albastru sau verde, însă sunt cunoscute și cazuri în care el s-a făcut galben, violet sau chiar alb. Culoarea, însă nu mai denotă ce fel de Jedi ține cristalul, iar sabia este lucrată sub îndrumarea profesorului droid Huyang pe nava Crucible.

Codul Jedi presupune ca toți cavalerii și maeștrii din ordinul Jedi să nu își ia mai mult de un Padawan (ucenic) pe rand, să nu formeze atașament precum căsnicii, familie, iubire romantică. Cu toate astea, lipsa de atașament nu îi face în vreun fel celibatari. Cavalerii Jedi deprind diverse abilități temporare facilitate de Forță precum viteză, putere și acuratețe în luptă. Deși Jedi pot avea viziuni despre viitor, le este interzis să își bazeze acțiunile pe aceste premoniții.

Viața este prețioasă pentru ei, nu au voie să omoare inamici neînarmați și nici nu trebuie să caute răzbunare vreodată.

Furia și teama sunt legate: așa cum un Jedi nu are voie să își piardă cumpătul, este interzis să se lase pradă celor mai mari temeri ale lor. Teama este unealta lorzilor Stith, ceva ce folosesc pentru manipulare. Maestrul Yoda spunea: Teama este drumul către partea întunecată. Teama duce către mânie. Mânia duce către ură.

Padawan vine de la cuvântul sanscrit pentru “elev, ucenic” și a fost adptat pentru a desemna un tânăr Jedi aflat în ucenicie alături de un profesor Jedi.

Și Yoda este un cuvânt sanscrit care înseamnă “luptător”. Primul nume luat în considerare pentru acest personaj a fost Buffy, dar scenaristul a propus numele Minch Yoda, din care a rămas doar Yoda. George Lucas a preferat încă de la început să păstreze misterul din jurul maestrului verde care spune propozițiile pe dos. Yoda avea 900 de ani la finalul vieții sale și 50 de ani când era Baby Yoda în Mandalorian.

George Lucas a avut în general probleme cu acest personaj complex. CGI-ul era un concept mult prea la început de drum, iar acest lucru a întârziat producția. Soluția găasită pentru a avea un Yoda realist a fost lucrul cu o păpusă mecanizată. Acesta nu a fost singura problemă, Lucas nu a intenționat să îl aducă pe Frank Oz pentru a-i da glas Yoda, ba chiar a refuzat demo-ul său. Ironic este că Frank Oz (care este și voce a mai multor personaje Muppets) a avut o interpretare atât de bună, încât Cameron a făcut lobby ca rolul să fie luat în considerare pentru un Oscar. Academia Americană de Film a considerat însă că Frank Oz este păpușar, nu actor. Yoda nu trebuia să apară decât într-un singur film, însă în pre-production pentru Return of the Jedi, Lucas a primit un sfat din partea unui psiholog care i-a spus că trebuie să fie foarte clar că Darth Vader este tatăl lui Luke și astfel Yoda s-a întorc pentru a confirma acest lucru… si a rămas în franciză de atunci.

Jedi este un ordin, la fel ca și Sith, însă nu toți cei aflați de partea întunecată a Forței sunt Sith, așa cum nici toți cei care folosesc partea luminoasă a Forței sunt Jedi. Numele Jedi nu este sinonim cu utilizator al Forței. Cavalerii și Maeștrii Jedi sunt o parte mai specială de utilizatori ai Forței. Sunt si câteva exemple de persnaje care folosesc partea luminoasă a Forței, dar care nu sunt Jedi. Ahsoka Tano este o fostă Jedi care a părăsit ordinul Jedi, Maz Kanata nu a fost niciodată antrenată în spiritul Jedi, dar are dexteritate în mânuirea Forței. Rey nu este un Jedi… cel puțin nu încă. Deși este antrenată până în ultimul moment de Leia, Rey rămâne încă un Padawan. Luke este “ultimul Jedi”, însă cu siguranță nu este ultimul care folosește partea luminoasă a Forței.

În vremurile de demult majoritatea cinematografelor funcționau pe metoda “luai un bilet și stăteai toată ziua”. Episodul IV (O nouă speranță) este motivul pentru care politica cinematografelor a limitat aceesul unui bilet la o singură proiecție. Succesul acestui film a fost repede observat și speculat de cinematografe.

Și ca să încheiem într-o notă plină de surprize, știai că în Episodul I (Amenințarea Fantomei) avem parte de un cameo inedit? E.T. the Extra Terrestrial apar în acest film pentru câteva momente. Acest lucru a fos făcut după ce Spielberg a inclus un Yoda și jucării Starwars în filmul E.T., iar George Lucas a întors revanșa.

Multe de spus sunt, dar și zile Star Wars vor fi. Și povesti vom. Forța cu tine să fie.

Mâine este Return of the 5th… așa că rămâi alături pentru a analiza partea întunecată a Forței.

 

 

One thought on “Star Wars – Partea luminată a Forței – May the 4th be with you

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.