TeneT – de ce ar trebui să-l vezi și să-l revezi

Filmul “Tenet” al regizorului Christopher Nolan a fost filmul cel mai așteptat al anului 2020. Și pe bună dreptate, mai ales când regizorul reușeste să se joace cu timpul și mintea spectatorului așa cum nu a făcut-o niciodată, folosind inversiunea într-o acțiune epică din lumea spionajului internațional.

Tenet este al 11-lea lungmetraj regizat de către Christopher Nolan, un regizor care a început la 7 ani să producă scurtmetraje și care, practic, este capabil să abordeze orice gen de film: thriller, mistery, crime, drama, action, adventure, sci-fi, history. Artistul a fost influențat de o varietate de stiluri de film. Iată aici o listă a filmelor preferate ale regizorului. 

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu stilul lui cinematografic, acest regizor și autor postmodern are o afinitate pentru tema timpului, dar adesea merge și către teme existențiale, epistemologice (materialismul, moralitatea umană, cauzalitatea și construcția identității personale, denaturarea memoriei). Folosește personaje obsesive, care înfruntă sentimente de vinovăție, gelozie, lăcomie, singurătate. Preferă iluminarea în stil documentar, locații reale, editarea eliptică, filmarea din mână, efectele practice în detrimentul celor generate pe calculator, folosirea tonului Shepard în muzica filmului, amestecul mai multor genuri de film în aceeași producție. Este o adevărată plăcere să urmărești metodele lui narative și stilistice pentru că este un regizor care te stimulează ca spectator și te face să gândești intens.

Deși Tenet este catalogat de către mulți ca fiind un film extrem de complicat din punct de vedere narativ, greu de urmărit la cinematograf pentru că nivelul sunetului dialogului este mai jos decat muzica, sunetul de ambianță și zgomotele, este un film ingenios care îți provoacă o serie de gânduri despre fizică, filozofie și generează discuții cu ceilalți cinefili, dar cu siguranță o să îți dorești să-l revezi pentru că probabil vei înțelege ceva complet diferit la fiecare vizionare.

Tenet este cel mai ambițios proiect al lui Nolan de până acum, nu doar din punct de vedere narativ dar și al bugetului, estimat la $205,000,000, filmat în locații din 7 țări, scris de către regizor fără niciun alt colaborator.

Înarmat cu un singur cuvânt, Tenet (care se poate citi în ambele direcții), protagonistul trebuie să lupte pentru a salva întreaga lume printr-o misiune de spionaj internațională.

Este un film cu atât de multa acțiune încât te ține cu sufletul la gură pe toată durata acestuia ( 2h 30min), deși personajele se plimbă în timp și se luptă pentru supraviețuire astăzi, mâine, ieri. Majoritatea acțiunii este plasată în prezent.

Nolan utilizează camerele IMAX și formatul mare de film pentru ca “această metodă are un impact puternic la nivelul de integrare a publicului în miezul poveștii”. Regizorul se folosește de toate avantajele tehnice și, împreună cu directorul de imagine Hoyte van Hoytema, reușește să spună o poveste care te provoacă vizual de la primul până la ultimul cadru.

Acțiunea are loc în: Estonia, Italia, Marea Britanie, India, Danemarca, Norvegia si Statele Unite ale Americii. Locatiile au fost selecționate cu atenție pentru a ține spectatorul ancorat în acțiune, chiar dacă asta a însemnat să investească o parte din buget pentru cosmetizarea teatrului abandonat din Talinn, să înfrunte musonii în India, să folosească un număr mare de cascadori și de șoferi din multe țări, să se bazeze pe vremea imprevizibilă din nordul Europei, să modifice un yacht, să cumpere un avion doar pentru a-l distruge, etc.

Distribuția internațională are in centru pe John David Washington alături de Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine și Kenneth Branagh.

Personajele sunt foarte bine creionate, iar dacă te concentrezi prea mult pe acțiune, uiți foarte ușor de calitațile și defectele acestora. Protagonistul (John David Washington) nu are nume, este un spion, singur, care trebuie să calatorească prin toata lumea pentru a o salva. Un om care este dispus sa moară pentru toți oamenii.

Protagonistul are un partener în aceasta luptă contra cronometru (Robert Pattinson), Neil, care nu-și prezintă foarte clar intențiile de la început și în plus, are o paletă de cunoștințe din diverse domenii. Acesta are un rol esențial în poveste pentru a-l ajuta pe protagonist să-si ducă la bun sfârșit misiunea.

Antagonistul este interpretat de Kenneth Branagh, un oligarh rus pe nume Andrei Sator și cel care provoacă întreaga acțiune a filmului, reprezentând distrugerea, haosul. Acesta este însotit de către soție (Elizabeth Debicki) care este alături de el doar pentru că nu vrea să-și piardă copilul.

Regizorul a fost atât de încântat de rolul facut de Elizabeth în filmul ‘Widows’, încât acesta a rescris personajul pentru ea, desi inițial era vorba de o portretizare feminină mult mai în vârstă.

Și, nu în ultimul rând, nu putea lipsi Michael Caine, unul dintre actorii preferați ai regizorului.

Actorii principali au avut parte de o serie de antrenamente nu doar pentru a rezista temeinic zilelor de filmare extrem de solicitante din punct de vedere fizic, dar și pentru a pune în scena corect inversiunea pe care camera de filmat o surprinde.

Compozitorul Ludwig Göransson este la prima colaboare cu regizorul și mărturisește că a fost impresionat de cunostințele muzicale ale lui Nolan, dar mai ales de curajul pe care acesta l-a avut să-și împingă limitele la un nou nivel cu acesta productie. Compozitorul a înregistrat și manipulat foarte multe sunete naturale pentru a crea această lume fantastică din Tenet. Muzica reprezintă o parte esențială în filmele regizorului, unde devine un alt personaj.

Desi pandemia a împiedicat o colaborare normală spre sfârșitul producției, compozitorul a decis ca muzicienii să înregistreze ultimele partituri individual acasă. Coloana sonoră nu face decât să ia spectatorul și să-l țină intrigat de lumea creată în Tenet, să experimenteze într-un fel diferit de până acum acțiunea unui film.

Dupa cum spune si regizorul, “Cu ajutorul filmului Tenet mi-am propus și sper să ofer audienței un nou mod de a aborda și experimenta filmele de acțiune și în special pe cele cu spioni. Vreau să le acord o perspctivă cu totul diferită prin care pot urmări filmul în speranța că vor simți un entuziam similar cu cel pe care îl simțeam atunci când eram un copil și vizionam astfel de filme. Încercăm să le inducem un mod diferit de experiență prin care secvențele de acțiune să devină imprevizibile și inedite. Chiar ne dorim să oferim oamenilor o călătorie cinefilă așa cum nu au mai avut vreodată.

Dincolo de semnificația Tenet-ului, a inversiunii și a simbolurilor folosite de către Nolan în această producție, acest film este unul care nu putea să fie lansat într-un moment mai potrivit decât 2020. Un an în care întreaga omenire a avut și încă are de suferit și momentul prezent este unul, dacă nu cel mai, important pentru a supraviețui. Ceea ce facem acum influențează atât de mult întreaga lume.

Este o încurajare ca împreună putem lupta împotriva răului, indiferent sub ce formă vine și ca această metodă este singura noastră salvare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

6,844FaniÎmi place
10,674CititoriConectați-vă
100CititoriConectați-vă
4,001CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
90AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...