The last of us – de la joc la serial

Adaptarea HBO The last of us după multi-premiatul și apreciatul joc video PlayStation cu același nume, lansat în 2013, este în sfârșit aici! Regizat de către Craig Mazin împreună cu autorul jocului original, Neil Druckmann, serialul HBO este cel mai probabil cea mai așteptată transpunere a unui joc video în film din acest an.

Personajul principal, Joel Miller (rol jucat de catre Pedro Pascal), un contrabandist însoțit de enigmatica adolescentă Ellie Williams (rol jucat de catre Bella Ramsey), călătorește printr-o America post apocaliptică infectata cu zombie.

Am început să joc The Last of Us în lungile și plictisitoarele seri din timpul pandemiei, când un astfel de joc alimenta cumva tentația masochistă de a ne transpune într-o lume post pandemică. Așa am ajuns să cunosc universul The Last of Us ce a fost creat special pentru PlayStation. Țin să menționez că întreaga desfășurare a jocului, acțiunea, personajele complexe și grafica foarte bine realizată au făcut din joc o experiență pe care am îndrăgit-o de la primele click-uri, iar vestea unei adaptări HBO a fost o surpriză imensă după succesul cunoscut al jocului.

Nici nu a început bine anul și deja știu că va fi un an mai bun deoarece serialul The Last of Us a primit o mulțime de recenzii pozitive, iar ocazia oferită de HBO Max de a vedea primul episod îmi confirmă așteptările și îți voi povesti în continuare părerea mea de fan adevărat.

Craig Mazin (care a lucrat și la Chernobyl) a colaborat pentru acest proiect cu autorul jocului original lansat în 2013, Neil Druckmann (care a creat și o continuare a jocului în 2020). Expertiza celor doi stâlpi ai serialului cu povești similare a creat niște aștepări dificil de atins, însă care au triumfat cel puțin după primul episod.

Povestea se desfășoară în anul 2013 când o ciupercă mutantă (Cordyceps brain infection) transformă oamenii infectați în niște creaturi ce devin rapid incontrolabile și ahtiate după răspândirea contaminării. După cum ne este prezentat în geneza jocului și a serialului, se pare că Neil Druckmann s-a inspirat dintr-un episod din documentarul BBC Planet Earth unde era prezentată “Ophiocordyceps unilateralis” o ciupercă extrem de periculoasă ce îşi transformă gazdele infestate în adevăraţi „zombie”, ce acţionează complet nefiresc, singurul lor scop devenind asigurarea răspândirii cât mai rapide a acestei ciuperci. Imediat ce sporii ciupercii ajung pe corpul unei furnici, aceştia vor intra prin piele şi îi vor infesta creierul. Furnica se va comporta ca atare, va acţiona numai „în interesul ciupercii” care îi va lua în stăpânire trupul.

Serialul are o puternică tentă SF ce se îmbină arminios cu acțiunea, drama și horror-ul.

În rolurile principale îi găsești pe Bella Ramsey (pe care o vei recunoaște din GOT unde a jucat rolul Lyanna Mormont), ca Ellie, și Pedro Pascal (The Mandalorian, Wonder Woman 1984, Narcos sau din GOT unde a jucat rolul Oberyn Martell), ca Joel. Primul episod ne arăta o transpunere fidelă a acțiunii din primul joc The Last of Us, cel mai probabil vom avea mai multe sezoane care vor face referire la primul joc al seriei, deoarece acțiunea este prezentată destul de detaliată, ceea ce pare un lucru bun serialul înscriindu-se pe o cărare a unei prezentări succinte, fără a omite puncte importante din acțiunea jocului. Așa cum am putut observa din primul episod, interpretările actorilor sunt bine realizate și este viziblă experiența anterioară din serialele în care au mai jucat. Cu toate că există anumite diferențe vizuale între aspectul personajelor în serial față de joc, aspectul actual este completat frumos de atmosferă și ambianță și te poartă în lumea alternativă ca și cum ei ar fi fost acolo dintotdeauna.

Joel și Ellie sunt protagoniștii pe care-i urmărim într-o călătorie prin America post-apocaliptică. Încă din primul episod putem observa accentul pe evolutia personajelor așa cum a fost realizată și în joc, de aceea The Last of us nu este doar un film cu “zombie” la fel cum jocul este mai mult de atât. Neil Druckmann, creatorul jocului The Last of Us a insistat să pună accent pe relațiile dintre personaje mai mult decât pe acțiunile lor. Încă de la început putem vedea că “nucleul” serialul (la fel cum este și în primul joc) este relația dintre Joel și Ellie. Interacțiunea dintr ei, aventurile prin care trec împreună și relația care se va dezvolta rămâne să le descoperi episod cu episod, de la o săptămână la alta, așa cum ne-a obișnuit HBo Max.

Pe măsură ce pătrundem în lumea apocaliptică, detalii sunt atent redate pentru a face parte din decorul familiar al jocului. Câteva exemple sunt: un teren unde avem împrăștiate vehicule abandonate, clădiri în descompunere, soldați puternic înarmați și întâlniri tensionate, o mașină blindată cu o mitralieră.

Efectele vizuale sunt bine realizate așa cum se poate vedea în momentele în care personajele sunt afectate de ciupercă și în acelea de după începerea pandemiei care amintesc de filme apocaliptice precum Greenland, 2012, The day after tomorrow, Children of Men sau The Walking Dead.

Prin #TLOUS vei experiementa o lume post-apocaliptică, însă în ea nu este prezentată doar acțiunea violentă prin care trebuie să supravietuiești în fața unui “zombie”, ci cum a ajuns omenirea sa se “organizeze” după ce acestă ciupercă a pus stăpânire pe lume. Putem observa pustietatea, atmosfera dezolantă și ruinele fostelor orașe.

“If you don’t think there’s hope for the world, why bother going on?” Simplu, pentru că din când în când mai apare o rază de speranță că o producție a fost realizată bine.

Gustavo Santaolalla, creatorul coloanei sonore pentru jocurile The Last of Us oferă și atmosfera pentru noul serial, aspect care nu poate decât să bucure fanii jocului care se vor simți ca în fața consolei PlayStation.

Cu toate că multe producții realizate după jocuri au tendința fi filme de familie (Sonic, Detective Pikachu, Angry Birds), nu putem să nu comparăm vizualul The Last of Us cu filmele Resident Evil în care juca Milla Jovovich și apar creaturi și oameni care au suferit mutații în urma unui virus. Comparativ cu ideea de virus, ciuperca îi schimbă din interior consumându-i și eventualele mutații. Rămâne să vezi și tu această tranziție căci, dacă ne gândim la jocuri, cu siguranță va fi o provocare reproducerea lor vizuală pentru serial.

Este evident că acest serial va ajunge să își creeze propriul fanbase pe lângă jucătorii jocului și foarte posibil va deveni un serial despre care îți va face plăcere să povestești și să îl recomanzi la rândul tău deoarece, pornind de la premisa acestuia, serialul este captivant, are un ritm antrenant și personaje de care te vei atașa și vei spera că vor supraviețui. Suntem tare curioși dacă ai început să îl vezi, dacă ai jucat jocul ți ne-am bucura să ne spui și nouă cum ți s-a părut și dacă ai jucat sau vei juca și jocul acum că ai văzut The Last of Us.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.