Tot ce trebuie să știi despre serialul Doctor Who înainte să intre pe Disney+ (și un concurs mic la final)

Sunt câteva săptămâni, luni, de când ne tot pregătim pentru aniversarea de 60 de ani a celui mai longeviv serial SF din istorie, care încă poate fi urmărit cu noi episoade pe micile ecrane, Doctor Who. Produs de BBC încă din 1963, acest serial a spart barierele timpului și spațiului, captivând generații întregi de fani și punând pietre de temelie pentru alte francize SF ulterioare care au învățat din el, precum Star Trek și Star Wars.

Fandom-ul Doctor Who este unul extins prin toată lumea (aș face o glumă că ar fi prin tot Universul, însă nu știe decât Doctorul acest detaliu), în special printre britanici care au inclus oficial în Dicționarul Oxford cuvinte precum TARDIS, Dalek, Cyberman și Sonic Screwdriver. Cu toate acestea, odată cu era modernă și internetul, serialul a devenit popular la nivel global, fiind difuzat în majoritatea țărilor, inclusiv în România (pe posturile AXN în trecut și pe BBC First în ultima perioadă).

Însă, anul acesta, Doctor Who capătă o acoperire mult mai accesibilă publicului prin colaborarea cu Disney, care nu preia serialul, dar preia difuzarea sa pe faimosul său streaming Disney+ și va găzdui noile episoade de la aniversarea de 60 de ani încolo.

În acest final de an vom vedea un total de patru episoade Doctor Who, trei dedicate aniversării de 60 de ani și al patrulea, un Special de Crăciun, care ni-l va prezenta pe noul Doctor, interpretat de Ncuti Gatwa, care preia TARDIS-ul în noi aventuri pe care le vom vedea spre finalul anului viitor. Primul episod va fi difuzat în același timp cu toată Planeta pe Disney+ începând de pe 25 noiembrie de la ora 6:30 – ora de UK, deci de la 20:30 la noi, în România. Așadar, programul și titlul celor 4 episode este:

The Star Beast – 25 noiembrie
Wild Blue Yonder – 2 decembrie
The Giggle – 9 decembrie
The Church on Ruby Road (Special de Crăciun) – 25 decembrie

Ne-ar trebui ani pentru a te pregăti să cuprinzi primii 60 de ani din serial cum se cuvine, chiar și nouă, mega-fani ai serialului, ne este dificil să decidem de unde să începem să îți povestim. S-au scris sute de cărți despre universul serialului, avem și noi câteva zeci pe care le-am savurat de-a lungul timpului, dar vom încerca să iți povestim destul de sumar într-un articol tot ce trebuie să știi despre Doctor Who pentru a te bucura de noile episoade ce vor fi pe Disney+ și, în fond, de întreaga franciză.

Am decis ca pentru fanii adevărați să lăsăm un mic CONCURS la finalul textului. Te așteptăm cu drag să ne provoci până la finalul anului.

Probabil ai auzit despre serialul Doctor Who că este un serial SF britanic. Nimic nu poate fi mai adevărat și în același timp mai greșit. Serialul Doctor Who se pretează cumva pe gusturile fiecărui cinefil pentru că reușește să acopere toate genurile de seriale, de povești, de personaje, are câte un pic din fiecare.

Așa că, indiferent dacă îți place drama, dacă ești avid după comedie, dacă horror-ul este dependența ta sau poveștile de dragoste te aduc în starea ta ideală de euforie, Doctor Who este serialul pentru tine. Am spus toate genurile de serial nu? Crime – are, mister – are, se joacă cu mintea ta? Checked! Vrei seriale de epocă, să cunoști personalități ale istoriei sau momente cruciale? Checked! Nu cred că este ceva ce nu poți regăsi în Doctor Who pentru că o dată cu schimbarea actorului principal, în general și stilul serialului se reinventează. Iar dacă te îngrijorezi că Doctor Who ar putea fi prea SF pentru tine, află că serialul are o mulțime de episoade unde ai parte mai degrabă de fantasy, mister, crime, poate chiar horror decât de SF clasic cu extratereștrii, roboți sau rachete. Ar mai fi de menționat că serialul a început ca unul destinat publicului tânăr, pentru a încuraja deschiderea copiilor către știință și istorie și s-a conturat frumos în prezentarea unor mesaje pozitive și educative.

Anul acesta, serialul Doctor Who aniversează 60 de ani de la lansare și pentru că știm că nu ai nici o șansă să vezi toate episoadele până vor apărea cele aniversare ne-am decis să te aducem cât de cât la zi cu serialul pentru a te putea bucura de el la adevărata lui valoare. Deci, iată tot ce trebuie să știi despre serialul Doctor Who înainte să intre pe Disney+.

Ok. Cred că este momentul să explic pe scurt care e treaba. Ideea serialului este relativ simplă. Doctorul este un Lord al Timpului (rasă cu nume deloc pompos), un extraterestru umanoid de pe planeta Galifrey care a trăit sute și sute de ani trecând prin timp și spațiu într-o mașină a timpului furată, un TARDIS (Time and Relative Dimensions in Space) camuflat într-o cutie telefonică britanică. Atunci când Doctorul a aterizat pe planeta noastră, la începutul peripețiilor lui, mecanismul de tip cameleon, responsabil de camuflarea mașinii s-a blocat și de atunci Doctorul călătorește în această cutie telefonică albastră de poliție. Ce-i drept, între timp a reparat mecanismul Cameleon, dar se pare că s-a atașat de acest design.

Deoarece actorul primului Doctor era destul de bătrân când a debutat serialul, pentru a nu se încheia toată povestea cu el, scenariștii au venit cu o soluție inovativă și salvatoare:  Doctorul nu moare, el se reînnoiește (la început așa îi spuneau).

Când se regenerează (au găsit până la urmă un termen mai potrivit), Doctorul capătă o nouă înfățișare și o nouă personalitate, păstrând experiența acumulată în aventurile lui. Din aceste motive, fiecare Doctor care a luat frâiele TARDIS-ului a avut aventuri diferite și stiluri diferite de episoade în diversele genuri cinematografice, păstrând totuși un mod autentic de a educa sau de a încânta fanii, The whovians. Cu toate acestea, scenariștii au făcut tot posibilul să țină cont de continuitatea poveștilor.

Pentru a înțelege puțin mai mult serialul, voi lista în cele ce urmează cel puțin 60 lucruri pe care trebuie să le știi despre serialul Doctor Who înainte de a-l vedea pe Disney+. Dacă vrei să afli și mai multe detalii, lasă-ne un comentariu și vom mai face articole pe această temă.

În ceea ce ne privește, Doctor Who este unul dintre serialele noastre preferate, avem peste 50 de cărți despre serial, o mulțime de DVD-uri, benzi desenate, board-games și figurine cât să umplem o încăpere întreagă cu această tematică. Suntem extrem de dedicați acestui serial și trebuie să mărturisim că acesta este motivul pentru care ne este dificil să ne găsim cuvintele.

Așadar, iată ce trebuie să știi despre Doctor Who înainte de aniversarea de 60 de ani.

  1. Serialul a debutat pe 23 noiembrie 1963 cu episodul An Unearthly Child datorită inițiativei producătoarei BBC, Verity Lambert care a fost printre primele femei care a reușit să ajungă într-o poziție atât de înaltă profesional (altă persoană care a reușit acest lucru, în SUA, a fost Lucille Ball, cea datorită căreia avem Star Trek). Ghinionul a fost că fix cu o zi înainte de debut a avut loc asasinarea președintelui SUA, John F. Kennedy, eveniment ce a umbrit prima vizionare, așa că acest prim episod a fost difuzat încă o dată în următoarea săptămână. Modul în care a fost dezvoltat serialul a fost prezentat în filmul TV biopic, An Adventure in Space and Time, care a fost produs de BBC în 2013 și care îl are în rolul primul Doctor (și implicit a actorului William Hartnell) pe David Bradley.
  2. Serialul are mai multe ere. Prima eră a fost între 1963 și 1989 și a constat în 26 de sezoane care au găzduit șapte încarnații ale Doctorului. A urmat o pauză destul de mare în care serialul nu a fost produs, timp în care fandom-ul a forțat relansarea serialului și în care a apărut o încercare de americanizare a francizei prin apariția unui film TV în 1996 care a prezentat un nou doctor. În 2005, producătorul Russell T Davies a reușit să convingă BBC să mai ofere încă o șansă serialului, noua eră fiind una norocoasă, ce a transformat serialul într-un mare succes internațional ce însumează până în prezent 13 sezoane și cinci încarnații ale Doctorului. Se pare că noul sezon, al 14-lea care începe în acest final de an a fost anunțat ca fiind o resetare completă a numărului, ceea ce îl va face să fie, pentru a treia oară Sezonul 1. Total: 872 de episoade până acum. Și vom avea 4 noi episoade speciale până la finalul anului.
  3. Dacă tot am spus mai sus de Speciale, încă din 2005 s-a născut o tradiție faină ca în fiecare an (sau aproape) să existe un special de Crăciun sau de Anul nou care să spună o poveste aparte și memorabilă, să aproprie fanii de familie și cei dragi în fața televizorului. După ultimii ani, ceva mai tulburi, această tradiție va fi reluată cu o mai mare eficiență și atenție la detalii.
  4. Ar mai fi de adăugat că în seria veche fiecare poveste era spusă în 4 sau 6 episoade și serialul era contorizat după numărul de povești. Seria relansată a venit cu un format mai lejer cu povești plasate pe unul sau maxim două episoade, și doar cele mai recente sezoane au încercat noul trend de poveste dezvoltată pe întreg sezonul, experiment ce nu a prea prins la public. Să vedem ce ne va rezerva noul Doctor.
  5. Personajul principal, Doctorul, a fost inspirat parțial din poveștile cu Sherlock Holmes și a fost deseori comparat cu acesta. De fapt, al patrulea și al 11-lea doctor s-au costumat precum faimosul detectiv de-a lungul episoadelor din Doctor Who. Uneori avem senzația că majoritatea serialelor BBC sunt inspirate din Sherlock Holmes, dar poate doar ni se pare nouă. Și, în fond, am văzut și un crossover interesant pe tema aceasta cu serialul Sherlock.
  6. Serialul se numește Doctor Who, însă numele doctorului nu este Doctor Who. De fapt, numele său nu este niciodată prezentat oficial (există doar o mențiune într-o revistă veche despre numele/porecla sa). Cu toate acestea, pe tot parcursul serialului, o mare parte dintre personaje reacționau la „I am the Doctor!” cu „Doctor? Doctor Who?”, iar în seriile vechi personajul a fost de mai multe ori prezentat în generic ca Doctor Who. Și el nu este un doctor oarecare, ci Doctorul, după cum s-a prezentat chiar el.
  7. Cine este Doctorul? După cum spuneam mai sus, Doctorul este un Lord al Timpului de pe planeta Galifrey ce are o formă umanoidă ce nu se distinge aparent de felul în care arătăm noi. La nivel fiziologic însă, el are două inimi, temperatura corporală normală de 15 °C, o vârstă venerabilă de vreo 2000 de ani și capacitatea ca în prag de deces să se regenereze într-un nou corp, cu o nouă personalitate și fizionomie, dar păstrând o parte dintre amintiri și experiențe.
  8. Primul actor în rolul Doctorului a fost William Hartnell (1963–1966) și a fost interpretat inițial ca un personaj încăpățânat și neîncrezător, ușor morocănos. Interacțiunea sa cu noii companioni, Ian și Barbara, care l-au însoțit în călătorii împreună cu nepoata lui, Susan, l-a transformat într-o persoană mai prietenoasă. Fiind un actor în vârstă și cu sănătatea șubrezită, s-a dezvoltat ideea de regenerare a personajului, de înlocuire cu un alt actor care să continue aventurile în timp și spațiu. De la moartea lui Hartnell în 1975, primul Doctor a fost interpretat de alți actori în câteva episoade speciale. Printre cei care au dat din nou viață personajului se numără Richard Hurndell în episodul special „The Five Doctors” din 1983 și David Bradley (2017, 2022) în episoadele „The Doctor Falls”, „Twice Upon A Time” și „The Power of The Doctor”.
  9. Al doilea Doctor a fost Patrick Troughton (1966–1969). Cu un fluier și îmbrăcăminte de vagabond, el a avut o interpretare de impact ce a inspirat actorii din regenerările ulterioare. Stilul său de tip „unchiul țicnit” îl prezenta vizibil mai ciufulit și mai copilăros decât predecesorul său, deși rămânea totuși diabolic de inteligent și, uneori, era un bun manipulator. El acționa adesea ca un prost în prezența dușmanilor săi pentru a-i păcăli și pentru a fi subestimat.
  10. Regenerarea interpretată de Jon Pertwee (1970–1974) este cea care a fost exilată pe Pământ de către Consiliul Lorzilor Timpului. Doctorul a început să lucreze la UNIT, o organizație militară care investighează cazurile paranormale și extraterestre, în frunte cu brigadierul Lethbridge-Stewart. În această perioadă serialul capătă o tentă de serial de acțiune. Iar costumația doctorului ce ne aduce aminte de magicieni rămâne una memorabilă, ce va inspira îmbrăcămintea Doctorului 12.
  11. Probabil cu una dintre cele mai populare regenerări, și cu siguranță cea mai longevivă, Doctorul 4, interpretat de Tom Baker (1974–1981), este memorabil datorită eșarfei absurd de lungi și de părul cârlionțat și jucăuș al personajului principal. Această versiune a Doctorului era caldă și capricioasă și, uneori, putea fi incredibil de tulburătoare și predispusă la mânie dreaptă. Excentricitatea lui a fost evidentă nu numai prin ținută, ci și prin stilul zurliu în care vorbea. Costumul lui memorabil a putut fi observat într-o mulțime de alte producții, de la The Simpsons și până la The Big Bang Theory. Același actor s-a întors cu ocazia aniversării de 50 de ani în rolul Curatorului, o posibilă regenerare viitoare a doctorului care îi reamintește Doctorului 11 că în realitate planeta sa natală, Galifrey, a fost salvată și oferă un nou scop parcursului său. But… „Who nose”, „Who knows?”
  12. Peter Davison (1982–1984) a interpretat al cincilea Doctor, fiind la acea vreme cel mai tânăr actor care l-a interpretat pe deja bătrânul personaj. Producătorii au zis că un costum de Cricket ar putea fi considerat tineresc, iar, ca o cireașă pe tort, au adăugat un fir de țelină în piept ce era folosit pe post de detector pentru un gaz anume la care era alergic doctorul. Când frunzele de țelină se transformau în culoarea violet, lua o gură din ele și era salvat, fiind și un antidot. Acest doctor, un pacifist convins, a dezvoltat un mare atașament față de companionii săi, fiind întotdeauna dispus să-i ajute pe alții, oprindu-se adesea pentru a interveni în rezolvarea problemelor banale în timp ce se confrunta cu mari amenințări. El a văzut calitățile bune ale oamenilor și și-a dedicat timpul punându-le în evidență potențialul, fiindu-le alături chiar și cu prețul propriei vieți.
  13. Nu ai văzut costum mai colorat și excentric decât cel al Doctorului 6 interpretat de Colin Baker (1984–1986). Încăpățânat, egocentric, vocal, melodramatic și arogant – crezându-se superior aproape tuturor celor pe care îi cunoștea, acest doctor a ales cu dedicație să nu lase răul să triumfe. De aceea nici și-a ales prea mulți oameni în jurul său, având în cei trei ani de prezență numai doi companioni. A atras nemulțumirile fanilor (care i-au făcut și o melodie de tip caritate plină de speranță spre îmbunătățire) și atenția negativă din partea șefilor BBC care au cam început să-i pregătească pensionarea.
  14. Al șaptelea doctor, Sylvester McCoy (1987–1989), a fost ultimul din seria clasică Doctor Who. Deși a avut povești interesante, împreună cu adolescenta Ace – cea pasionată de explozibil și bâte de baseball, lipsa bugetului pentru acest serial a devenit evidentă, alături de problemele acumulate de declinul sezoanelor anterioare, iar publicul a început să observe mijloacele tehnice învechite și să frecventeze noile episoade tot mai rar, decizându-se anularea serialului în 1989.
  15. Paul McGann (1996) a fost distribuit drept al 8-lea Doctor în filmul TV Doctor Who, menit să țină vie franciza. Regenerat într-o morgă din San Francisco, el se atașează de medicul Grace Holloway ce a fost fascinată de sistemul lui cardiac cu două inimi. Este și primul doctor care are parte de o poveste romantică, fiind un idealist entuziast plin de șarm. Cu toate că nu a reușit să relanseze franciza în anii ’90, Paul McGann și-a reluat rolul de mai multe ori de-a lungul anilor prin 70 de episoade audio produse de Big Finish Production, mini-episodul Night of the Doctor și prima apariție în serial în Power of the Doctor.
  16. Plin de regrete și traumatizat pare la prima vedere acest Doctor al 9-lea, interpretat de Christopher Eccleston (2005). Deși împovărat de vină și furie, în urma marelui război al timpului dintre Lorzii timpului și Daleks, el masca aceste sentimente sub un umor britanic rapid și înțepător. Cu el și-a început producătorul Russel T. Davies resuscitarea serialului care i-a luminat copilăria și pe care s-a luptat să îl readucă în atenția BBC atât de multă vreme. Povestea doctorului alături de Rose și familia ei a reușit să ne captiveze și ne-am bucurat de o mulțime de povești frumoase în acest prim sezon din seria nouă. Eccleston s-a decis destul de rapid să părăsească franciza, motivând că dorește noi experiențe cinematografe și că e timpul să meargă mai departe.
  17. Și iată că am ajuns la probabil cel mai popular doctor al noii generații, David Tennant (2005–2010), cel care a transformat serialul într-unul foarte popular printr-un look ce a topit inimile fanelor și nu numai, prin povești memorabile, bine construite, pline de romantism și personaje deosebite. În contrast cu al nouălea Doctor, pare că el e mai puțin apăsat de efectele traumatice prin care a trecut și ne-a încântat cu șarmul lui irezistibil. Acest Doctor a fost extrem de protectiv asupra companionilor săi, semn că traumele se depășesc, dar lasă întotdeauna cicatrici.
  18. Matt Smith (2010–2013) l-a urmat cu mare succes la public – chiar dacă serialul a intrat sub mâna producătorului Steven Moffat, care a ținut destul de bine frâiele și ne-a adus un Doctor tânăr (cel mai tânăr Doctor la 26 de ani) – ciudățel, cu aventuri în timp și spațiu la fel de îmbârligate precum ale predecesorului său și cu o poveste de dragoste fascinant de urmărit. Cu o personalitate explozivă și impredictibilă, acest doctor poate fi întruchiparea perfectă a unui bătrân prins într-un corp tânăr, un fel de a doua tinerețe sau un bătrân ce a dat în mintea copiilor.
  19. O fi un pic mai bătrân și îngândurat Doctorul 12, Peter Capaldi (2014–2017), însă ne încântă inima cu povești pline de mister și lumi fascinante. Încarnarea lui Capaldi s-a dovedit a fi un Doctor filozof, destul de serios și de multe ori cu o prezență care te putea speria. Acest Doctor și-a pus constant întrebarea „Oare sunt un om bun?”, îndoindu-se de calitățile lui de salvator, având uneori o atitudine prea detașată și distantă, iar pe de altă parte fiind cel care salvează planeta sa natală, Galifrey. Ca o pastilă cinefilă: Atât Peter Capaldi cât și David Tennant au fost fani înfocați al serialului de la vârste fragede. Bunica lui David Tennant i-a croit o eșarfă la fel ca cea purtată de al patrulea doctor și Peter Capaldi trimitea scrisori regulate și esee către echipa de producție a serialului cu speranța de a conduce comunicatea de fani Doctor Who.
  20. Regenerarea nu ține cont de gen, prin urmare nu a fost nicio surpriză atunci când s-a anunțat primul doctor femeie, interpretat de Jodie Whittaker (2018–2022). A avut o energie foarte bună ca personaj și unele dintre episoade au fost foarte drăguțe, însă majoritatea episoadelor nu au avut un scenariu prea strălucit și producătorul Chris Chibnall nu a reușit să o pună în valoare cât a fost la cârma serialului, motiv pentru care Russel T. Davies s-a reîntors.
  21. Aniversarea de 60 de ani îl readuce pe Russel T. Davies la cârma serialului și pe David Tennant (2023) ca noul Doctor pentru 3 episoade legendare pe care le vom vedea în zilele care urmează. Spune-ne în comentarii despre cum ți se pare revenirea sa în rolul unei noi regenerări a doctorului. Da, ai citit bine, Tennant nu se întoarce ca doctorul 10, ci joacă o nouă regenerare… una care și-a adus aminte de o față mai veche a sa.
  22. Ncuti Gatwa (2023 – prezent) este cel mai nou doctor care va prelua TARDIS-ul cu ocazia episodului special de Crăciun. Actorul a ieșit din anonimat în ultimii ani datorită rolului Eric în serialul Sex Education, iar în acest an a excelat în rolul unuia dintre Keni în filmul Barbie. Este un actor cu mare potențial, energie, excentricitate, ce va aduce cu siguranță un suflu nou și pozitiv noii serii. Abia așteptăm să citim opiniile tale despre el în comentarii.
  23. Aniversarea de 50 de ani ni l-a prezentat pe John Hurt (2013) care l-a interpretat pe „The War Doctor„, cel ce a dat numărătoarea peste cap, aterizând între al 8-lea și al 9-lea Doctor. El este Doctorul care a luptat în marele război de pe Galifrey și cel care a văzut toate relele produse de Dalek-și. Fără nicio speranță decide să pună capăt la tot, însă conștiința îi este încărcată și marea decizie va trebui bine cântărită.
  24. Nu ne este clar nici acum de unde din timp este Doctorul interpretat de Jo Martin (2020–2022), un doctor care la primul prognostic este plasat înainte de primul doctor și poartă numele de „The Fugitive Doctor„. Acesta este și primul doctor de culoare din istoria serialului. Poate vom afla mai multe despre povestea sa în viitor.
  25. Nu te voi copleși cu o mulțime de inamici ai Doctorului. Voi enumera trei… mari și lați… cei mai importanți. Unul dintre ei este prietenul și dușmanul lui de pe Galifrey, The Master, un alt Lord al Timpului care are o tendință diabolică și o dorință constantă e a conduce Pământul. Este probabil unul dintre cele mai interesante personaje negative dat fiind conflictul interior ce îi macină pe amândoi. Evident că Doctorul reușește să îi dea planurile peste cap, că doar dacă nu ar reuși… nu s-ar mai povesti. Și el se poate regenera, după cum vei observa în imaginea de mai sus. Fiecare regenerare a avut ceva inedit.
  26. Dalek. Este un cuvânt în dicționarul Oxford. Dar el reprezintă una dintre cele mai mortale specii extraterestre ce a amenințat cu distrugerea Pământul, dar și planeta Galifrey. Doctorul are o relație tare ciudată cu ei, fiind de altfel și primul extraterestru întâlnit, cel care a bântuit mulți copii în ultimii 60 de ani. Replica oricărui Dalek, „Exterminate!”, este una legendară, iar forma sa de solniță a apărut într-o mulțime de filme și seriale, fiind unul dintre elementele importante ale serialului. Interesant este că în fiecare unitate Dalek era un om care îl manevra și aceasta nu era tocmai cea mai plăcută activitate. Iar ca extraterestru, acesta era o specie care în urma expunerii la radiații a fost forțată să își construiască această armură. Da, are un braț care seamănă cu un desfundător de țevi.
  27. Cyberman. Pe lângă faptul că acest cyborg poate ucide fără nicio remușcare, el are propria agendă de a-și înmulți armata prin convertirea oamenilor în unii de-ai lor. Replicile preferate ale unui Cyberman sunt: „Delete! Delete!”, „You will be Deleted!” și „You will be Upgraded!”.
  28. Ok, e ciudat să menționez doar trei din mai mult de 400 de inamici pe care Doctorul i-a întâlnit în 60 de ani de serial, așa că voi scrie aici câteva mențiuni importante. Weeping Angels – Ai observat cumva în cimitirele din apropiere statui ca niște îngeri cu mâinile acoperindu-și fața? Dacă da, nu clipi! Clipește și ești mort. Sunt rapizi, mai rapizi decât îți poți imagina. Nu îți întoarce spatele, nu te uita în altă parte și nu clipi! Îngerii sunt probabil singurii psihopați din univers care te omoară frumos, fără mizerie, fără să se deranjeze, doar te aruncă în trecut și se hrănesc cu zilele pe care le-ai fi putut avea. Acest antagonist este bazat pe jocul din copilărie „1,2,3 la perete stai!” The Nestene Consciousness este o inteligență extraterestră care are abilitatea de a anima plasticul și care a transformat manechinele din magazine în antagoniștii înfricoșători numiți Autoni. Războinicii de Gheață sunt o rasă de războinici veniți de pe planeta Marte. Războinicii au fost deopotrivă inamici și aliați ai doctorului. The Sontaran sunt o rasă de clone războinice crescute special pentru război. Cea mai mare dorință a lor este să moară în luptă. „Sontar Ha!” este replica lor emblematică. The Silurians / The Sea Devils – primii posesori ai planetei Pământ, sunt o rasă reptiliană care a ocupat Pământul înaintea oamenilor pe care îi vânau de plăcere și îi țineau în cuști. Pe lângă ei, trebuie să menționăm și The Silence, niște creaturi umanoide cu abilitatea de a te influența și pe care vei uita că i-ai văzut de îndată ce nu îi mai privești direct și The Zygons, creaturi care se pot camufla și prelua imaginea și amintirile recente ale altor persoane, sunt plini de ventuze și cu pungi de venin în limbă.
  29. Doctorul nu a putut niciodată să călătorească singur. În drumurile sale în timp și spațiu și-a făcut mulți prieteni pe care i-a luat în mai multe aventuri. Ei sunt companionii, persoane mai simple sau mai complexe care l-au învățat pe Doctor despre umanitate, prietenie, familie și… l-au salvat sau au necesitat salvare. Unii au plecat pentru că le era dor de casă, alții pentru că era nevoie de ajutorul lor în altă parte sau au pornit spre noi aventuri fără Doctor, dar sunt și alți companioni care au fost abandonați de Doctor din diferite motive, care au fost teleportați în alte vremuri, care și-au pierdut memoria sau care au decedat pe parcursul călătoriei. Ne-ar lua o viață să enumerăm toți companionii, însă voi scrie câteva cuvinte despre cei mai populari sau mai importanți dintre ei, ori cei care ne-au marcat și nouă amintirile cel mai mult.
  30. Susan – Primul companion și nepoata doctorului (deși nu știm povestea completă) a călătorit împreună cu el încă de la primul episod. Doctorul a abandonat-o pe Pământ atunci când a observat că ea și-a găsit iubirea și nu ar trebui să o separe de o potențială familie. Încă sperăm să o reîntâlnim.
  31. Rose Tyler – Tot o premieră este și Rose care a fost primul companion din seria nouă. Alături de ea și familia ei redescoperim universul serialului și povești care mai de care mai speciale. Este supranumită Bad Wolf și călătoria alături de ea se sfârșește când ea ajunge captivă într-un univers paralel unde trăiește cu familia ei reunită și o versiune umană a celui de-al 10-lea Doctor de care este îndrăgostită. Această despărțire este una dintre cele mai emoționante momente din întreg serialul.
  32. Donna Noble – Aterizată în viața doctorului din pură întâmplare, în rochie de mireasă și răpită de la propria nuntă, ea învață să aibă încredere în Doctor și pornește în unele dintre cele mai interesante aventuri în timp și spațiu. Pe parcursul acestora reușește chiar să își însușească din puterile doctorului, însă acest lucru îi pune viața în pericol și Doctorul alege cu regret să îi șteargă memoria despre călătoriile alături de el. Combo-ul Donna – Doctor este unul dintre cele mai reușite și nu e de mirare că Russel T Davies a ales această reuniune pentru aniversarea de 60 de ani pentru că va fi garantat perfectă. Să vedem totuși cum va digera Donna aflarea adevărului.
  33. Amelia (Amy) Pond și Rory Williams – Cel mai adorabil cuplu din timp și spațiu. Dar până atunci, Amelia l-a cunoscut pe Doctor când era copil și acesta i-a promis că o va lua cu el și că se va întoarce în 5 minute. Doar că timpul nu funcționează atât de liniar cum speram și el se întoarce după vreo 14 ani, când Amelia este adult și este cunoscută drept „The girl who waited”. Pornește împreună cu Doctorul și alături de iubitul Rory… care are pe parcurs și el porția sa de așteptare îndelungată. Pe parcurs de vor și căsători și vor avea un copil de care sunt despărțiți la naștere, pe nume Melody Pond.
  34. River Song – „Spoilers!” îți va spune cu siguranță acest companion care a fost conceput în TARDIS și crescut pentru a-l ucide pe Doctor. Dar ce face ea? Îl ia de soț! Fiind în realitate fiica pierdută a Ameliei și a lui Rory și concepută în TARDIS, ea are puterile de regenerare cu ajutorul cărora îl salvează pe Doctor. Povestea lor de dragoste este una plină de umor și fascinație pentru că ei nu se întâlnesc niciodată în aceeași ordine, au nevoie de un jurnal pentru a determina în ce momente ale vieții lor se află și destinul lor se desfășoară pe mai multe sezoane și prin întâlnirea mai multor Doctori. Ea este și singura care știe numele real al doctorului.
  35. Sarah Jane Smith este unul dintre acei companioni care a cunoscut cele mai multe dintre regenerările Doctorului. De profesie jurnalist, ea se intersectează cu primii 5 doctori și apoi cu doctorii 10 și 11, fiind un fel de punte între generații și oferindu-ne o reuniune plină de emoție. Este și unul dintre companionii apropiați lui și mai longevivi în serial și a avut și un Spin-off cu 5 sezoane.
  36. K9 este un robot în formă de câine care i-a fost alături Doctorului 4 într-o mulțime de aventuri și care la un moment dat a rămas în grija companionului Sarah Jane Smith. K9 i-a fost dăruit doctorului de Profesorul Marius care l-a construit în anul 5000. Acesta are abilități de analiză, o bănci de memorie eficiente, are senzori sofisticați și poate simți când pericolul este aproape și îl poate anunța. În noua serie K9 s-a reîntors ocazional în noi aventuri alături de Doctorul 10. În plus, K9 a avut parte de propriul lui serial de 1 sezon.
  37. Jamie McCrimmon – Dar recordul pentru cel mai longeviv companion este deținut de scoțianul Jamie care a petrecut timp cu al doilea doctor. Loial și curajos, el a fost recrutat de Doctor după infama Bătălie de la Culloden din 1746 și a strâns 116 episoade sub kilt până ce memoria îi este ștearsă de ceilalți Lorzi ai timpului. Personajul lui a inspirat, fără doar și poate, crearea unui alt personaj scoțian pe nume Jamie (ce-i drept mai roșcat și mult mai sexy)… în serialul Outlander. Și ca să fie lucrurile ciudate, că tot vorbeam de Outlander… episodul recent „The Power of the Doctor” ne scoate la iveală o interpretare a melodiei din genericul Outlander la fluier… care de fapt este o amintire din regenerarea celui de-al doilea doctor. Deci serialul de călătorii în timp Outlander nu are nimic lăsat la întâmplare. Nu m-ar mira dacă vom descoperi cândva că este un spinoff.
  38. Martha Jones – o tânără doctoriță care pornește în aventuri în timp și spațiu alături de Doctor, luptând cu determinare împotriva unor dintre cei mai mari inamici ai Doctorului. În final ea se alătură organizației militare de protejare a Pământului de invaziile extraterestre sau fenomene paranormale, UNIT.
  39. Jack Harkness apare pentru prima dată în episodul “The Empty Child” din 2005 și devine companion al Doctorului în primul sezon al serialului. Jack Harkness este un Agent Temporal și un escroc din secolul 51 care devine asociat și companion al Doctorului. El este primul personaj pansexual sau omnisexual din istoria episoadelor Doctor Who televizate. Jack Harkness este un personaj complex, cu o personalitate puternică și o istorie de viață interesantă. El a fost, de asemenea, liderul echipei Torchwood, o organizație secretă care se ocupă de fenomene paranormale și extraterestre. În timpul aventurilor sale cu Doctorul, Jack Harkness a fost implicat într-o serie de evenimente dramatice și periculoase, inclusiv lupta împotriva Dalekilor și a Cybermenilor. De asemenea, el a fost ucis și apoi readus la viață de mai multe ori, ceea ce l-a făcut nemuritor. Desigur, de el este legată și povestea lui Face of Boe… unul dintre cei mai vechi prieteni ai Doctorului.
  40. Clara Oswald este o tânără inteligentă și curajoasă care pornește în aventuri în timp și spațiu alături de Doctor, luptând cu determinare împotriva unor dintre cei mai mari inamici ai Doctorului. Ea este cunoscută și sub numele de “The Impossible Girl / Fata imposibilă” datorită abilității sale de a apărea în mai multe locuri și timpuri diferite simultan. În timpul aventurilor sale cu Doctorul, Clara a fost în multe lupte, dar a avut și momente de romantism când l-a întâlnit pe Danny Pink. De asemenea, ea a devenit temporar Doctorul într-un episod. Clara a fost un companion important al Doctorului și a fost prezentă în mai multe seriale și episoade speciale ale universului Doctor Who.
  41. Al treisprezecelea Doctor, interpretat de Jodie Whittaker, a avut mai multe tentative de a-și numi companionii „Fam„, prescurtat de la familie, posibil în urma realizării din încarnările anterioare că este tratat ca un membru al familiei care poate apărea oricând și este întotdeauna primit la masă. Yasmin Khan, Ryan Sinclair și Graham O’Brien nu au prea fost la fel de atașați de Doctor ca alți companioni și nu au acceptat această idee cu o mare ușurință. Spre finalul aventurilor alături de Doctor, Yasmin începe să fie încântată de ideea de „Fam.”.
  42. Jenny – Doctorul și-a băgat degetele de multe ori într-o mulțime de belele, dar poate cea mai productivă a fost aparatul de clonare instantă care a făcut-o pe Jenny din ADN-ul său. Ieșită direct adult, ea își ajută tatăl să salveze ziua cu prețul vieții, însă fiind fata lu’ tata reușește să se întoarcă și pornește în propriile sale aventuri despre care nu vom mai știi prea multe… momentan. Dar ce știm cu siguranță este că actrița care a interpretat-o pe Jenny, fiica Doctorului, Georgia Moffett, fiica reală a actorului Peter Davison care l-a interpretat pe Doctorul 5, care la filmarea acestui episod l-a cunoscut pe David Tennant și s-au îndrăgostit și s-au căsătorit, devenind, așadar, Georgia Tennant. Și ca să fie lucrurile și mai îmbârligate, Georgia a fost colegă de internat la școală cu Lucy Baker, fiica reală a actorului Colin Baker (Doctorul 6). acum că ți-am spus toată această povestioară reală, încearcă să o spui și tu fără să te uiți pe ecran.
  43. TARDIS – Time and Relative Dimensions in Space – ai fi zis că e doar o mașină a timpului, o navă spațială, însă sunt câteva lucruri de știut despre cutia albastră de poliție din anii ’50 ce este sinonimă cu speranța. TARDIS-ul este mai mare pe dinăuntru, astfel încât poate părea mic de la exterior, dar în interior are o mulțime de încăperi, o bibliotecă, o garderobă și chiar și o piscină. Tardis-ul are puterea de a traduce orice limbă existentă pentru a ușura comunicarea, este indestructibil și se alimentează calătorind prin fluxul temporal. Interesant este că TARDIS-ul nu este o simplă mașinărie, ci este parțial conștient, viu, are sentimente față de Doctor și chiar a fost materializat într-o formă umană feminină la un moment dat. Doctorul a aflat de multe ori pe pielea sa că TARDIS-ul nu îl duce unde vrea el, ci unde este nevoie ca Doctorul să fie prezent. Sunetul scos de TARDIS a fost realmente produs de o cheie trecută peste niște corzi de pian. Sigur… River Song i-a spus doctorului că sunetul acela este scos pentru că pornește TARDIS-ul cu frâna de mână trasă.
  44. Muzica din genericul serialului a fost printre primele exemple de muzică electronică compusă în istorie și deși și-a păstrat baza, s-a adaptat pe tot parcursul celor 60 de ani. A fost compusă de Ron Grainer și aranjată într-un mod nepământean de Delia Derbyshire, una dintre pionerele muzicii electronice.
  45. Fiind un serial ce a dat o mare importanță momentelor istorice, pe parcursul celor 60 de ani, Doctorul a întâlnit o mulțime de personalități istorice importante și memorabile printre care: Marco Polo, Regina Elizabeth I, William Shakespeare, Wyatt Earp, Charles Dickens, Regina Victoria, Madame De Pompadour, Agatha Christie, Winston Churchill, Vincent Van Gogh, Richard Nixon, Adolf Hitler, The Pope, Rosa Parks, Nikola Tesla
  46. Seriale care fac referire în episoadele lor la Doctor Who. Pe lângă The Simpsons și The Big Bang Theory care au avut probabil cele mai vizibile menționări a serialului, se numără: Seinfeld, The Sarah Silverman Show, Leverage, Futurama, Rock and Morty, Criminal Minds, Community, My little Pony: Friendship is Magic.
  47. Există și francize, seriale, filme, emisiuni celebre care au fost menționate în serialul Doctor Who precum: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, The X Factor, Scooby Doo, The Apprentice, Star Trek, The Addams Family, Game of Thrones și altele. În plus, Douglas Adams, care a creat Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, a scris scenarii și a devenit editorul scenariilor Doctor Who în 1979. Dar și celebrul autor Neil Gaiman a scris câteva episoade Memorabile pentru Doctor Who.
  48. Invenții futuristice: Deși nu la fel de cunoscute precum invențiile din Star Trek sau Back to the Future, și cu siguranță nu la fel de controversate ca prevestirile din The Simpson, și Doctor Who are porția sa de oglindire a unui viitor care s-a adeverit. Astfel, în 1968 în Doctor Who a fost sugerat un serviciu automat de telefonie, au prevestit încă din 1971 apariția postului TV BBC Three, au prevestit cu 4 ani mai devreme că UK va avea o femeie prim-ministru, încă din 1985 potențialul de succes a emisiunilor TV de tip Reality Show, încă din 1989 apariția monedei de 5 lire ce a intrat în circulație după încă un an, iar în 2006 l-au pus pe Doctorul 10 să care torța olimpică. In 2012 acest lucru chiar s-a întâmplat când actorul Matt Smith (Doctorul 11) chiar a făcut acest lucru înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra.
  49. De-a lungul anilor, Doctor Who a generat mai multe spinoff-uri, adică producții derivate ce se află în același univers cu Doctorul, dar care nu îl au pe Doctor ca personaj principal sau chiar deloc. K-9 and Company, a avut un episod pilot în 1981 care se concentra pe aventurile fostei însoțitoare a Doctorului, Sarah Jane Smith, și a câinelui robot, K-9. Nu a reușit să prindă, însă după explozia produsă de noua serie, vechilei idei au fost luate în calcul și a apărut The Sarah Jane Adventures, care a avut cinci sezoane între 2007 și 2011 și K9 pentru un sezon în 2009-2010. Torchwood, a avut patru sezoane între 2006 și 2011 și spune povestea unei echipe care investighează activități și infracțiuni extraterestre în Cardiff. Personajul principal era Jack Harkness, un fost însoțitor al Doctorului. Un lucru interesant este că primele episoade din 2005 ale noii serii Doctor Who au fost denumite în faza de producție Codename Torchwood (ca anagramă pentru Doctor Who) pentru a fi protejate de la sustragere. De aici și numele care a dat acest spinoff.  Class este un serial care a avut un sezon în 2016 și care se desfășura într-o școală din Londra, unde elevii și profesorii trebuiau să facă față unor pericole din alte dimensiuni. Pe parcursul anilor a explodat fandom-ul, au apărut o mulțime de cărți, atât ca enciclopedii, cât și ca povești ce fac parte din franciza oficială, benzi desenate, colecționarea de figurine, mersul la convenții, ulterior poveștile audio și web, jocurile video și documentare, elemente ce au crescut interesul publicului față de universul Doctor Who.
  50. Red Nose Day: În 1999, o poveste specială cu patru episoade inspirate din Doctor Who numită „The Curse of Fatal Death” a fost realizat pentru Red Nose Day, o campanie socială pentru copii. Cele patru episoade au adus pe micile ecrane vedete mari precum Rowan Atkinson (Mr. Bean), Richard E. Grant, Jim Broadbent, Hugh Grant, și Joanna Lumley în rolul Doctorului.
  51. Filme care NU sunt canon: În anii ’60 au apărut, în paralel cu difuzarea serialului, două filme fără vreo legătură oficială – Dr. Who and the Daleks (1965) și Daleks’ Invasion Earth 2150 A.D. (1966), care nu fac parte din franciza oficială Doctor Who. În ele apare actorul Peter Cushing care interpretează cercetătorul și inventatorul pământean pe nume Dr. Who. Am spus să menționez aceste filme pentru că au fost la un moment dat disponibile pe Netflix și poate unii dintre voi le-ați văzut și vă gândiți să le menționați. Nu e cazul.
  52. The Sonic Screwdriver – Fiind în general un pacifist, Doctorul nu preferă armele sau violența și pentru a se scoate din situațiile fără scăpare are o serie de mici gadgeturi. Cel mai important dintre ele este Șurubelnița sonică, un dispozitiv complex, dezvoltat pe parcursul mai multor regenerări și care analizează, repară, deschide sau închide… face tot felul de lucruri… dar nu funcționează pe lemn. Ah… și Doctorul i-a dăruit una și soției lui, River Song.
  53. Bessie este mașina galbenă a Doctorului de pe vremea când era exilat pe Pământ și nu avea voie să folosească TARDIS-ul.
  54. Psychic paper este o legitimație absolut goală care arăta oricui o privea fix ce trebuia acesta să citească în ea și garanta astfel accesul Doctorului oriunde avea nevoie.
  55. Papioanele: „Papioanele sunt cool” – asta a spus Matt Smith la prima sa apariție ca Doctor. Vânzările de papion au crescut cu 94% în decurs de o lună la unul dintre magazinele stradale!
  56. Eșarfa mare: eșarfa emblematică a celui de-al patrulea Doctor a fost creată întâmplător. Creatoarea de costume a înțeles greșit instrucțiunile ei pentru eșarfă și a tricotat toată lâna care i se dăduse. Cu toate acestea, lui Tom Baker i-a plăcut eșarfa prea lungă și a continuat să o poarte pentru spectacol.
  57. Reclame TV: În anii ’80 computerele erau încă un obiect futuristic, motiv pentru care cei de la Prime Computers l-au ales pe Doctor să le reprezinte în această reclamă amuzantă cu Doctorul 4 (Tom Baker) și companionul său, Romana (Lalla Ward).

  58. Cele 97 de episoade pierdute. Nu este totul lapte și miere în lumea Doctor who. În anii ’60 și ’70 nu s-a gândit nimeni că va veni o vreme în care publicul va dori să revadă programele TV, cu precădere serialul Doctor Who, așa că cei de la BBC au reciclat o mare parte din peliculele serialului. Însă fanii s-au mobilizat masiv pe parcursul anilor, au căutat în beciuri prăfuite, arhive, colecții din lumea întreagă (au găsit recent chiar și prin Nigeria câteva role) și au reușit cu mari provocări să recupereze o mare parte din sezoanele vechi. Chiar și primul episod fusese pierdut, dar a fost redescoperit din fericire în 1978 într-o cutie de peliculă notată greșit. Astăzi mai lipsesc un număr de 97 de episoade care îi prezintă pe primii doi doctori. Pentru a putea completa poveștile recuperate parțial, s-au realizat animații cu ajutorul înregistrărilor audio rămase sau au fost folosite imagini din timpul filmărilor, astfel că aceste povești pot fi urmărite într-un fel sau altul.
  59. Asteroidul TARDIS – Pe 3 mai 1984, Brian A. Skiff a descoperit un nou asteroid: Asteroidul 3325 TARDIS, pe care l-a numit așa în onoarea mașinii timpului a Doctorului.
  60. Ar fi o mulțime de informații pe care să le povestim despre serialul nostru de suflet. Ne vom limita la a încheia acest articol extrem de lung cu informații despre Celestial Toymaker. Spun asta pentru că, după aproape 800 de episoade și aproape 60 de ani, personajul obsedat de jocuri, Toymaker, se întoarce în aniversarea de 60 de ani de data aceasta interpretat de Neil Patrick Harris. În versiunea inițială a fost interpretat de David Bailie, iar Doctorul și companionii Steven și Dodo au fost prinși în niște jocuri nu tocmai plăcute. Suntem tare curioși ce ne rezervă această aniversare de 60 de ani.

Îți mulțumesc că ai rămas alături de noi până la final.

Am decis să te provocăm la un mic concurs cu premii Doctor Who din colecția personală. Așadar, pentru fanii Doctor Who care ne lasă cele mai interesante comentarii, care ne provoacă la discuții mai largi, să oferim câte un cadou tematic din colecția noastră personală. Poate fi o figurină cu un Doctor sau companion, un TARDIS, un Dalek sau un Cyberman… sau mai vedem… Dacă câștigi te vom contacta prin email în luna ianuarie 2024 și te vom întreba de premiul pe care îl alegi. Nu am decis câte premii vom oferi, doar că vom ține acest concurs până pe 31 decembrie 2023, ora 23:59.

Așadar, care sunt momentele tale preferate din Doctor Who? Ce ai mai adăuga la această listă? Care sunt părerile tale despre noile episoade Doctor Who? Hai să pornim o discuție. Îți reamintesc că te poți abona la comentarii pentru a primi email dacă primești reply sau apar comentarii noi la această postare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

7,206FaniÎmi place
9,983CititoriConectați-vă
3,875CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
140AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...