Este februarie. Multi spun ca aceasta e luna iubirii si chiar daca iei in considerare Sfantul Valentin sau Dragobetele, sau pur si simplu crezi in sarbatorirea iubirii in fiecare clipa, poate ca ai observat si tu un trend care cel putin pe noi ne face sa ne intrebam: Unde este iubirea?
A fost o perioada in care avalansa numita Valentine’s Day a luat cu asalt intraga cinematografie. Nu exista pe atunci 14 februarie fara sa iti duci iubita la un film cu mult pupat. Apoi media si-a amintit ca Dragobetele este exact acelasi lucru, insa e o sarbatoare pur romaneasca care se sarbatoreste pe 24 februarie. Imediat a aparut acest trend de negare, celebrul Anti-Valentines Day… in care aceasta sarbatoare a inceput sa cada in dizgratii si cel mai dur lucru este ca a tras dupa ea si Dragobetele. Si sa nu ne intelegeti gresit, nu tanjim dupa sarbatorirea iubirii cu mult fast si dulcegarii, insa putin romantism nu strica niciodata. Si, in final, aceste doua sarbatori nu te obliga sa iti arati afectiunea fata de persoana de langa tine sau fata de tine insuti sau, de ce nu, fata de filme.
Daca acum 8-10 ani ne delectam cu filme romantice in februarie, acum cinematografele sunt inundate in aceste perioade de filme horror, thriller sau romance fals (50 shades de exemplu). Prin 2012 a fost lansat in februarie The Vow, iar in urmatorii ani, latura romantica a lunii februarie a fost data uitarii, fiind usor resuscitata fara prea mare succes de filme de dragoste europene. Impingand romantismul in mod fortat in alte genuri de filme unde uneori chiar nu isi are locul, acest trend anti-romantism este promulgat de persoanele care vor sa usureze aceasta perioada pentru cei care nu au pe cineva, dar uita ca inainte de toate, cel mai important este sa te iubesti pe tine.
2014 a fost anul in care romantismul din filme de februarie a cunoscut schimbari alarmante odata cu aparitia filmelor controversate Nymphomaniac. Acest trend mult prea vulgar a fost mentinut an dupa an de seria 50 shades care prezinta un romantism fals in esenta si care este bazat mai mult pe erotism decat pe iubire.
Poate ca pur si simplu… ceea ce are nevoie un cuplu nu este un set nou de pozitii, ci de o portie sanatoasa de romantism, vesel sau trist, usor timid, putin sangaci, dar cu siguranta pur si pozitiv care sa te incalzeasca la inima atunci cand il vezi si sa ii faca „sa dea la boboci” pe cei care inca nu au avut parte de asa ceva si considera ca nu pot intelege dulcegaria. Dar, chiar o inteleg. De fiecare data cand mangaie o pisica frumoasa care incepe sa toarca, sau cand un caine vine dand din coada si cersind atentie sau in momentul in care se uita in oglinda inainte de a iesi afara si isi spun „Ce frumos/frumoasa sunt, merit o noua palarie!”
Anul asta nu pare deloc incurajator tinand cont ca romantismul asa-zis culmineaza cu Oh, Ramona!, comedia romantica bazata pe o carte romaneasca de succes si inspirata prea mult din seria American Pie. Dar, ce stim noi, poate ce are nevoie un cuplu luna aceasta este un o doza de ras care sa le aminteasca sa se destinda.
In paralel cu trendul erotico-vulgar am observat in analiza noastra o crestere deja enervanta a filmelor horror, thriller si crime. Mi se pare fortat acest trend de a introduce filme horror in aceasta perioada desi intelegem aspectul sociologic al prezentei lor in cinematografe in sezonul rece. Poate ca speranta este ca fetele din cinematograf sa fie speriate in bratele baiatului. In aceasta perioada prefer sa vad o comedie romantica in stil vechi precum First 50 dates, The notebook, The proposal, Leap year, You got mail, sau, ca sa exemplific prin filme ceva mai actuale, La La Land, A star is born sau Mr. Right.
Oare baietii profita de aceste filme horror pentru a nu se deschide fata de partenera lor si pentru a arata ca ei sunt masculii alfa de care trebuie sa te tii si dupa care te poti adaposti? Credem ca barbatii adevarati pland cateodata. Unii au plans la Titanic, eu(Doru) am plans la finalul filmului Click dar, ce ne face sa fim barbati este acceptarea faptului ca suntem si noi fiinte umane cu sentimente. A-ti manifesta sentimentele nu te face mai putin barbat si desi multe femei se declara atrase de barbati duri, cu toate apreciaza un barbat care sub armura sa dura pot da dovada de empatie si romantism.
Aceasta este parerea mea si daca doresti sa ma contrazici, iti urez mult succes.
In final, filmele horror sunt pentru toti, atat pentru barbati cat si pentru femei dar, nu conteaza ca femeile sunt la fel de dure ca barbatii. In aceasta perioada important este sentimentul. Eu iubesc filmele si tin foarte mult la cei care ma inconjoara si pentru cele doua prezente continue in viata mea tin sa afirm: Va multumesc ca sunteti aici!
Am ales sa il citez complet in aceste cateva randuri pe Doru pentru ca, venind direct din gura sa aceste cuvinte despre iubire si romantism, consider ca sunt mult mai valoroase decat daca le-as spune eu ca femeie. Da, femeile sunt cele care viseaza la iubire ideala, insa ideea acestui articol nu este cine e mai romantic, ci faptul ca daca vrei sa vezi un film romantic in februarie trebuie sa mergi la un magazin de dvd-uri, nu in cinematograf.
The vow a fost si este un film foarte bun, pacat ca nu au mai difuzat filme de genul in cinema in perioadele cand iubirea e in floare sa spun asa…oricum cand iubesti pe cineva nu este nevoie de o zi anume sa ii poti spune asta! frumos articol!
[…] precedentul meu articol despre ideea de a merge la cinema de 14 februarie, la fel cum semnalez un articol scris pe aceeasi tema, dintr-o cu totul alta perspectiva. Semnalez si va las pe voi sa comentati […]
[…] genurilor predominante în cinematografe, ba chiar eram la un moment dat nemulțumită de declinul lansării filmelor de dragoste în luna iubirii. Filmele romantice s-au păstrat pe linia de plutire, însă au picat pe o pantă descendentă în […]