„Verde-n față” – proiectul de educație ecologică prin film documentar

Ne bucurăm enorm că noile generații au oportunitatea de educație prin mijloace creative și alternative. De aceea susținem noul proiect de educație ecologică prin film documentar inițiat de Asociația Bloc Zero, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și cu susținerea HeidelbergCement România. Lansat în luna aprilie, „Verde-n față” este un proiect pilot prin care inițiatorii își propun să construiasă un cadru solid și sustenabil pentru educația de mediu, prin intermediul filmului documentar. Proiectul răspunde unei nevoi încă neacoperite din societatea românească și constă în punerea la dispoziție de resurse prin care profesorii din șapte școli și licee din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț, pot preda noțiuni cheie de ecologie și sustenabilitate, într-o manieră adaptată nevoilor noii generații de nativi digitali.

Este o oportunitate inedită pentru elevi și sperăm din suflet că acest proiect se va extinde în curând și în alte școli și localități. Iată ce presupun activitățile cheie ale programului:

  • un training intensiv de formare pentru profesori care să îi ajute să abordeze teme legate de mediu și ecologie și să utilizeze eficient la clasă materialele educaționale propuse;
  • proiecții de filme documentare cu tematică de mediu în timpul orelor de curs, adresate elevilor;
  • o tabără creativă interdisciplinară în cadrul căreia 24 de adolescenți vor învăța să documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu întâlnite în comunitățile lor;
  • o revistă de bandă desenată ilustrată de desenatori profesioniști, pornind de la poveștile adunate de adolescenți pe parcursul programului.

Proiectul pune la dispoziția profesorilor un catalog online vast de resurse educaționale care cuprinde:

  • o selecție diversă de 8 filme de mediu ce include scurtmetraje și lungmetraje, documentare și animații, care pot fi vizionate la clasă, atât de elevii de școală generală, cât și de cei de liceu;
  • fișe de lucru adaptate la subiectele filmelor care includ teme de dezbatere, activități practice și informații complementare despre problemele de mediu.

28 de profesori din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț s-au înscris la prima activitate a proiectului – trainingul intensiv de formare. Atelierul se desfășoară online în perioada 5 – 7 aprilie și este format din 3 module:

  1. Utilizarea filmului de mediu la clasă
  2. Principiile educației de mediu
  3. Dezvoltarea de activități complementare documentarelor

Unitățile de învățământ incluse în programul „Verde-n față” sunt: Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială Băița, Școala Gimnazială Șoimuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca, Liceul „Carol I” Bicaz.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media:

Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.