Visul (2023) aproape shakespearean | regia: Cătălin Saizescu

După o vară incendiară, sezonul toamnă-iarnă și-a intrat în drepturi mai târziu decât am fi sperat, dar asta nu înseamnă că premierele de filme românești s-au ales cu vreun delay sau ceva. Vin unul după altul, nu se mai opresc și pare-se că intră și în prelungiri, după cum se vehiculează pentru luna ianuarie a anului 2024. Avanpremierele se țin lanț și ele. Iar în weekendul ăsta de zile mari ce tocmai s-a încheiat, s-a dat undă verde la avanpremiera filmului Visul (2023), pe care nicidecum nu aș fi putut să o ratez.

În ultimii ani s-au scris și s-au dat pe post mai multe belele, poate și de-aia sărim din pandemie direct în conspirații, războaie și alte nenorociri. Altfel spus, din lac în puț. E bine, totuși, că se mai face loc și de ecranizat și difuzat comedie. Sau măcar de o povestire (de dramă) în ramă, cum este cel mai nou film românesc în regia lui Cătălin Saizescu, recunoscut și apreciat și pentru filmele Milionari de weekend (2004) și Scurtcircuit (2018). Please don’t roll your eyes, căci filmele românești chiar au început să câștige teren pe la festivaluri internaționale. Tocmai d-aia o să închin un pahar pentru devoratorii de filme românești! Iar pentru amatori… niciodată nu e prea târziu să se convingă 😉

Din abisul convingerilor artistice, au scris, au ilustrat și s-au asigurat că se aude bine, de unii singuri, în tandem și mai ales în echipă completă, Gabriel Gheorghe, responsabilul pentru scenariu, în timp ce în grija Corinei Grămoșteanu a fost scenografia, Tudor Mircea a pus imaginea în cea mai bună lumină posibilă, iar pentru montaj cap-coadă i-a revenit sarcina lui Tudor Chivulescu. Și cum nu poți să le știi pe toate, mai iei pe lângă tine niște oameni pricepuți ca Ruxandra Flonta, în calitatea sa de producător executiv, și pe Bogdan Luca, pe post de director de producție, iar ca să fie treaba-treabă, pe Alexei Țurcan pentru o coloană sonoră formidabilă, iar pe Mihai Bogoș să cupleze bine sunetul. Iar dacă ăsta nu e un film demn de purtat pe la festivaluri, rămâne de văzut în trailer.

<< „Visul”, un titlu pe cât de simplu, pe atât de complex, ce înglobează vise și visuri, ale tuturor personajelor ce construiesc această poveste, pleacă dintr-o experiență personală, a scenaristului. >> – Cătălin Saizescu, regizor

De la „ce naiba se mai poate întâmpla azi” până la visul aproape shakespearean, Alex (Vlad Logigan) trăiește zbuciumul interior al actorului care numai pe scenă se poate descătușa. Iar dacă facem o recapitulare a filmelor în care a mai jucat, Nuntă în Basarabia (2009), #Selfie (2014), #Selfie69 (2016), Ghinionistul (2017), Moromeții 2 (2018), cu siguranță nici cu rolul de față nu i-a fost greu de jonglat. De pe vremea când lumea încă mai avea cablu, o picătură din oceanul PRO TV a fost și serialul Ai noștri (2017), cu același Vlad Logigan care face parte din cast. Offline e de găsit în proiecte puse în scenă la Bulandra, Metropolis, Teatrul Mic și TNB. Din când în când, și la Centrul Cultural „Lumina”, din zona Piața Presei, în Pălăria sau The Motherf****r with the Hat, dacă e să împrumutăm termeni din curentul de gândire libertin sau de la aceia care stau în spatele clasei. Piesa asta e ca o oglindă de care te ferești în speranța că nu o să te regăsești. Been there, done that!

Ordinul nu se discută, ordinul se execută

Pe modul supraviețuire, în general, în viață, dar și în cuplul pe care îl formează cu iubita lui, Carmen (Georgiana Saizescu), iar în detaliu și în profesia sa, Alex este delegat de Magda Catone, directoarea teatrului în care este angajat, să pună în scenă un spectacol cu deținuți dintr-un penitenciar de maximă siguranță. Deși gândul lor cel mai mare este să folosească participarea la festivalul de teatru ca pe o formă de evadare, în sensul cel mai propriu, ulterior acest program ajunge să fie pentru ei un mic îndreptar de viață, oferindu-le o altfel de libertate și de recunoaștere, în cel mai frumos și educativ mod. Din culisele poveștilor lor de viață până la reprezentarea pe scenă a visului aproape shakespearean, rolurile deținuților au fost interpretate întocmai de: Fane Măreț (Serghei Mizil), Flaut (Silviu Mircescu), Fundulea (Ștefan Lupu), Blându (Mircea Drâmbăreanu) și Gutuie (Nicodim Ungureanu), cu participarea de excepție a lui NOSFE, poreclit Botișor. 

Echipa filmului aduce împreună și alte nume sonore, precum: George Ivașcu, Gloria Găitan, Irina Margareta Nistor, Valentin Teodosiu, Adrian Nartea și Florin Piersic Jr. În alte roluri au mai jucat: Ania Herman, Bianca Hedeș, Casiana Călin, Constantin Florescu, Cosmin Natanticu, Dani Ionescu, Eliza Șerban, Gabriel Spahiu, Gabriela Valentir, George Robu, Luminița Borta, Marian Viorel, Matei Saizescu, Nae Alexandru, Nicolae Poghirc, Oana Jindiceanu, Oana Marcu, Ramona Olteanu, Vitalie Bantaș, Vlad Augustin Pop, Vlad Popescu.

Acestea fiind spuse, aș mai adăuga că nu sunt din domeniu, și nici din localitate, dar mi se pare că merită să nu fim complet ignoranți și să dăm, totuși, banii pe bilet cât e în cinema. Chiar dacă oricum apare el pe net cândva. Pentru că putem să dăm cu cardul și la cinema, așa cum dăm și la abonamentele de Netflix, HBO, TIFF sau Voyo. Poate să pară banal, dar cred că acest interes arzător pentru experiența în cinema a pornit din tinerețuri. Pentru că în orașul din care vin cinematograful s-a transformat în discotecă. Caz de targă. Păcat că nu avem și noi un Dragoș Pătraru în fiecare oraș din țară ca să nu mai ajungă toate alea pe butuci.

Filmul Visul (2023) poate fi văzut din 12 decembrie în mai multe cinematografe din întreaga țară. Nu știu câți se înghesuie să îl vadă, poate așa se explică și faptul că nu se știe cât va sta în cinema. Pentru că filmele românești din timpurile noastre greu mai ies din paradigma celor din Epoca de Aur. Trist e că nu mai ieșim nici în alte domenii. Nu mi-e clar nici până în ziua de azi de ce. Un lucru, însă, e cert. Filmul de față îți va dovedi contrariul. Dar contează ce mai facem și noi în sensul ăsta. Poți să fii sigur că eu merg să-l văd și a doua, chiar și a treia oară. Ceea ce îți doresc și ție.

Time out: Ce e de făcut dacă vrei să pleci la vânătoare de filme românești? Găsești câteva aici, la secțiunea diverse cât de cât, pentru că nu sunt neapărat pe căprării. Iar dacă v-au plăcut recomandările, mai poftiți și-n altă seară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.