Work it – un film nou cu dans marca Netflix

Work it sau, în traducerea oferită de Netflix, Arată-le ce poți este un film nou, apărut pe platformă pe data de 7 august 2020. Da, este practic abia scos din cutie și, cu toate acestea (poate mai degrabă chiar de aceea), s-a aflat în topul vizionărilor în weekend-ul lansării.

Este unul dintre filmele de adolescenți tipice, care are în centru evoluția personajelor, însă, totodată, prezintă totul în pași de dans.

Nu aduce neapărat un suflu inedit genului, ce-i drept, dar, spre deosebire de alte filme, el chiar pune în scenă dansul. Încă de la început. Și nu e un dans complicat, tipic profesioniștilor, cum ne-am obișnuit, ci unul realizabil, care poate fi executat de adevărați liceeni cu chef de distracție și pasiune.

Deși nu putem spune că avem parte de amatori în totalitate, pentru că Jas (Liza Koshy) și Jake Taylor (Jordan Fisher) sunt dansatori extrem de buni atât în film, cât și în realitate. Dar stai așa, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie să facem cunoștință cu acțiunea și personajele.

Povestea Work it

Quinn Ackerman (Sabrina Carpenter) este eleva eminentă, care face voluntariat la un centru de bătrâni, cântă la violoncel și face tot posibilul pentru a ajunge să studieze la Universitatea Duke. Are o viață planificată la minut și extrem de plictisitoare…

Bineînțeles că lucrurile nu pot rămâne așa, iar situația se schimbă rapid, când fata merge la interviul pentru facultate.

Doamna de la admitere, actrița Michelle Buteau, este mai nonconformistă și nu este deloc impresionată de activitățile pe care Quinn le face. În schimb, menționează trupa de dans a liceului fetei și își exprimă admirația pentru dans. Fără să gândească, eminenta noastră spune pe loc că face parte din ea.

Cum competiția Work it se apropie, iar femeia se arată dornică de a o vedea pe Quinn pe scenă, adolescenta nu are altceva de făcut decât să se apuce de dans…

Juilliard (Keiynan Lonsdale), șeful trupei de dans, nu o acceptă în echipă, motiv pentru care Quinn, care are două picioare stângi, e nevoită să își înființeze propria trupă. Din fericire, cea mai bună prietenă a ei, Jas, este o expertă în dans și i se alătură. Fetele adună o gașcă unică, formată din colegii lor ce nu se încadrează în tiparele clasice, dar au un talent brut, care poate fi șlefuit.

Aici apare în schemă fostul cel mai bun dansator din țară, Jake, pe care Quinn îl vrea neapărat ca și coregraf. Perseverentă, fata nu se dă în lături de la nimic pentru a-l convinge să îi ajute. Încă de la început există scântei între cei doi și nu după multă vreme ni se înfățișează primul sărut.

Totuși, pe măsură ce mișcările lui Quinn se îmbunătățesc, performanțele ei școlare scad. Ba mai mult, când e aproape prea târziu pentru a da înapoi, ea realizează că dansul nu-i asigură locul visat la Universitatea Duke… Ce va alege? Va renunța la pasiunea nou descoperită și la noii ei prieteni? Ce se va întâmpla cu concursul de dans?

Arată-le la toți ce poți

Acesta este mesajul care reiese practic din film, iar aici includem până și propria persoană. Ai impresia la un moment dat că deviza personajelor este pur și simplu „dansează, dansează, și arată-le ce poți”, de unde vine și numele românesc.

Având în vedere că protagonista este absolut pe lângă dans atunci când își propune să învețe și evoluează enorm, este cu siguranță un film motivațional. Cred că adolescenții au nevoie să li se reamintească uneori că pot obține absolut orice își doresc.

Asta este practic și o diferență majoră între Work it și celelalte filme de acest fel. Nu avem o pasionată de dans încă din copilărie, care se vede făcând performanță și întâmpină diverse probleme tehnice. Sau, fie, avem, însă aceea este Jas. Nicidecum Quinn.

Poate, doar poate, un tânăr fermecător reușește să îi schimbe percepția, dar într-o foarte mică măsură. Catalizatorii principali sunt motivația, perseverența și încăpățânarea.

Mi-a plăcut mult că nu am așteptat până la final ca cei doi (Quinn și Jake) să descopere că se atrag reciproc. Astfel ar fi schimbat puțin direcția filmului și nu romantismul e cheia lui. I s-ar fi dus farmecul. Pe de altă parte, pe alocuri se dă fluturilor din stomac o tentă de-a dreptul amuzantă – Jas e pe val, cum de altfel se și întâmplă în mod firesc la vârsta personajelor.

Film realizat ca la carte

Avem, evident, muzică din plin, care este în conformitate cu ceea ce se difuzează. Piesele respective le poți auzi liniștit în cadrul unei competiții adevărate de dans. Au exact ce trebuie pentru un număr de excepție!

Actorii, printre care se regăsesc Sabrina Carpenter, Liza Koshy, Jordan Fisher, Michelle Buteau și Keiynan Lonsdale, te atrag în lumea lor și reușesc să exprime în ritmul muzicii ceea ce simt. Chimia dintre Sabrina Carpenter (Quinn) și Jordan Fisher (Jake) e efectiv palpabilă în momentele de dans în doi.

Îl știam pe Keiynan Lonsdale din serialul The Flash, unde a interpretat rolul unui băiat dulce și inocent. M-a surprins în primă fază să-l văd aici într-o ipostază cu totul opusă, însă i-a ieșit de minune și m-am adaptat rapid.

Filmul a fost regizat de Laura Terruso, care s-a ocupat și de Good Girls Get High, un alt film adolescentin. Scenariul a fost scris de Alison Peck, autoarea animației din 2019 – UglyDolls. Putem considera, așadar, că ambele au experiență în filmele pentru copii/tineri.

Imaginea este bună, numai că în unele situații ar fi fost mai apreciate cadrele mai apropiate. Astfel am fi putut vedea sentimentele personajelor în timp ce dansează și nu ne-am fi concentrat atât pe imaginea de ansamblu. Pentru că, deși contează calitatea producției și a dansului, oamenii care se uită la un film vor și să relaționeze emoțional cu evenimentele din cadrul lui.

În acest loc intervine și un alt minus, în opinia mea. Totul s-a mișcat la o viteză fantastică și povestea personajelor nu s-a dezvoltat în același timp cu capacitatea lor de a dansa. Nu am simțit că am cunoscut-o îndeajuns pe Quinn încât să îmi rămână în suflet.

Arată-le ce poți este un film nou și destul de bun, zic eu, de pe Netflix, care merită văzut mai ales atunci când nu te simți în cea mai bună formă a ta. L-am văzut într-o după-amiază și a reușit să mă energizeze, așa încât mi-am terminat mult mai eficient restul sarcinilor după aceea.

Te face să visezi cu ochii deschiși și poate chiar să reanalizezi anumite decizii pe care le-ai luat în perioada liceului. Sincer, eu mi-am dat seama cu ceva vreme în urmă că am învățat prea mult și m-am distrat prea puțin…

Uită-te mai întâi la trailer-ul filmului Work it de mai jos. Merită o oră și jumătate din viața ta? Îți mai spun doar că este o comedie cu muzică ce nu te va dezamăgi, ba din contră: inspira. Crede în tine și nu renunța la ceea ce te face fericit!

P.S.: tuturor ne prind bine ocazional filmele motivaționale.

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.