Yesterday – un film cu o idee bună… și cam atât

Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi într-o zi și nimeni nu își amintește cine este trupa Beatles cu excepția ta.

Cam așa sună povestea celui mai nou film muzical apărut în cinematografe, Yesterday.

Jack Malik este un tânăr muzician aspirant fără prea mult succes, interpretat de Himesh Patel aflat la filmul său de debut. Alături de el este impresara lui, Ellie Appleton, interpretată de Lily James (care a jucat în numeroase musicaluri precum Mamma Mia: Here We go again și live-actionul Cinderella). Când Jack s-a hotărât în sfărșit că muzica nu îi va aduce vreodată faima, o minune pică din cer…. defapt un autobuz „îi pică” în față în urma unei pene de curent globale. Din fericire eroul nostru nu este rănit prea grav și se reîtoarce la gașca sa care îi dăruiește o chitară. La ce bun o chitară fără să cânți la ea, așa că ascultăm melodia care dă și titlul acestui film, Yesterday.

Nimeni nu a auzit de melodie sau de trupă. Surpriza este și mai mare când află că Beatles nu este singurul lucru care a dispărut peste noapte. Cert este că muzicianul decide să încerce imposibilul… să profite de ocazie asumându-și melodiile care i-au făcut pe cei patru Beatles starurile care au rămas și astăzi în memoria colectivă drept una dintre cele mai bune trupe ale lumii. Partea nefericită este cea în care faima îl îndepartează de impresara lui, Ellie, singura persoană care îi apreciază talentul încă de la început și pe care o iubeste, desigur, în secret.

Danny Boyle semnează regia filmului și este cunoscut printre altele pentru mega succesul cu filmul din 2008 Slumdog Millionaire.

Evoluția filmului este spectaculoasă pe deoparte și destul de dezamăgitoare pe de altă parte. Ne-a plăcut, dar tare ne-ar fi plăcut și mai mult dacă dezvoltau povestea mai mult.

Subiectul pleacă de la o premisă genială și originală care ar putea fi exploatată într-un mod superb, insă filmul insistă să rămână la stadiul de comedie romantică și muzicală de vară. Personajele sunt construite finuț, însă povestea nu se duce până într-acolo încât să exclami „Waw!”

Cel mai interesant personaj, pe langă eroii mai sus mentionați, este Ed Sheeran care își interpretează propriul rol. M-am gândit inițial că va avea un soi de cameo lejer, însă Ed Sheeran apare destul de mult în film încât să putem repera câteva momente chiar memorabile între Jack și Ed. Și interesant este că joacă chiar ok cântărețul. O altă apariție interesantă este și cea a lui James Corden care oferă, ca de obicei, sare și piper în prestațiile sale actoricești.

Filmul este plăcut pentru un film de relaxare de vară. Nu ai ce să îi reproșezi din acest punct de vedere. Oferă ceva ok, însă nu poți trece cu vederea faptul că subiectul putea fi exploatat mult mai mult. E ca și cum ai irosi o idee genială pe un film menit să fie mediu. Asta însă nu te va opri din a te bucura de film și a empatiza cu personajele.

Mulți s-au gândit la Bohemian Rhapsody văzând trailerul filmului… sau chiar la mult mai recentul Rocketman. Eu însă văd lucrurile diferit. Pe mine mă duce cu gândul mai degrabă la cele două filme Mamma Mia ca stil de abordare și adaptare a muzicii sau poate chiar vag la A star is born. Filmul nu este unul biografic, ci foloseste muzica unei trupe celebre pentru a exprima niste stari și emoții. Cu toate acestea filmul nu o oferă o explozie de culoare precum filmele mai sus menționate. Yesterday se folosește de melodii destul de plane ale celor de la Beatles și au fost momente în care mă întrebam daca imi amintesc melodia asta de la ei. Ascult Beatles cu plăcere și am destule melodii favorite de la ei. Cumva mă asteptam la o explozie mai mare de vigoare și am avut senzația că regizorul a jucat o carte de siguranță. Un semn că actorul a intrat bine în rol a fost cel în care am simțit nesiguranță în interpretarea melodiilor. Nu este deloc ușor să scrii un playlist întreg din amintiri. Ceea ce ne-a arătat și Jack în film. El a vizitat pe rând locurile pline de inspirație pe care s-au bazat melodiile celor de la Beatles. Surprize apar și în film, o să vă placă, sunt sigură. În general, filmul Yesterday reușește să lucreze foarte bine cu melodiile Beatles. Ne oferă simboluri și mesaje, romantism și visare.

Finalul filmului îmi aduce aminte de o scenă din primul Secret Life of Pets. O stiți pe pisicuța Chloe cum observă, salivează, se dezice apoi devorează friptura din frigider ca ma apoi să cadă și să observe fascinată tortul? Cam așa e și în filmul Yesterday… Avem Beatles… avem lupta dintre a cânta sau nu piesele iar apoi aflăm că nimeni nu știe nimic nici de Harry Potter. Imaginează-ți doar… cum ar fi viața fără Harry Potter!

În încheiere voi lăsa trailerul filmului și îți voi lansa o întrebare. Tu ce ai face dacă te-ai trezi într-o zi și o parte dintre lucrurile cunoscute ar fi necunoscute? Ce anume și ce ai face?

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.