Ce filme de la Oscar 2023 poți vedea și unde?
Prima idee după anunțarea câștigătorilor de la premiile Oscar din acest an… și din alți ani în general… a fost „Ok, și acum unde văd filmele premiate?”. Nu mă miră deloc acest lucru, mulți oameni au amânat urmăriera unora dintre aceste filme pentru că așteptau să vadă cum se vor descurca la Oscaruri sau poate abia acum aceste filme le-au ieșit în față. Oricum ar fi… We got you!
Am făcut pentru cinefilul din tine o listă cu unde poți urmări cele mai importante filme prezente în listele de premiați și nominalizați de la Premiile Academiei Americane de Film și platformele unde sunt disponibile, sau, după caz, dacă filmele sunt disponibile pe marele ecran. E posibil să fi sărit vreo câteva titluri ori pentru că mi-au scăpat, ori pentru că nu am reușit să dau de ele nicăieri și nu am mai insistat pe ele. Oricum ar fi… spor la vizionat și suntem tare curioși câte ai văzut, vei vedea sau ai în plan să vezi dintre ele și care ți-au plăcut. Lasă-ne un comentariu.
Câștigători de Oscar 2023 pe platforme de streaming și în cinema
Everything Everywhere All at Once
Filmul care, așa cum îi spune și titlul, este Orice, oriunde, oricând a câștigat cele mai multe premii la această ediție a Oscarurilor, 7 dintre cele 11 la care fusese nominalizat, pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar şi cel mai bun scenariu original.
Everything Everywhere All at Once mai rulează încă în unele cinematografe, dintre care în trei din București. În plus, poate fi văzut și pe Voyo.
The Whale
Brendan Fraser are parte de o revenire în forță în lumea cinematografică și a câştigat statueta la categoria cel mai bun actor în rol principal cu rolul din „The Whale”. Din ce știm, filmul nu este disponibil încă la noi, iar în unele țări urmează să aibă premiera… de exemplu, în Germania va intra în cinema abia în aprilie, deci poate distribuitorii români care l-au achiziționat poate ne vor face o surpriză plăcută și vor anunța lansarea lui cât mai curând.
All Quiet on the Western Front
Regizat de germanul Edward Berger, filmul a luat patru premii Oscar: premiul pentru cel mai bun lungmetraj internaţional, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună scenografie şi cea mai bună imagine. Filmul poate fi urmărit pe Netflix.
Avatar: The Way of Water
James Cameron a avut planuri mari cu acest film care a reușit să bifeze la Oscaruri premiul pentru efecte speciale, fiind – într-adevăr – un adevărat spectacol vizual. Încă rulează în cinematografe și ulterior va ajunge pe Disney plus.
Top Gun: Maverick
Unul dintre filmele care s-au trăit în sala de cinema anul trecut, Top Gun: Maverick a fost desemnat filmul cu cel mai bun sunet la premiile de duminică seara. Poate fi văzut, alături de predecesorul său, pe Sky Showtime.
Black Panther: Wakanda Forever
Filmul face parte din MCU și ne-a fascinat în această producție prin costumele sale ceremoniale. Poate fi văzut pe Disney plus sau pe VOD pe Rakuten Tv.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Scurtmetrajul animat câștigător nu este disponibil momenetan, însă cinefilii norocoși au putut să îl vadă alături de celelalte nominalizări de la categoria aceasta duminică la o proiecție special organizată de cei de la Animest în București. Poate vor mai face o proiecție ulterior. Ar fi chiar interesant să se organizeze și cu mai multe scurtmetraje animate câștigătoare de la Oscar.
Guillermo del Toro’s Pinocchio
Ultimii ani au adus numeroase ecranizări ale celebrei povești cu micuța păpușă Pinocchio și tatăl său, sculptorul Gepetto. Una a ajuns în acest an la Razzies Award, iar alta a fluturat cu succes premiul pentru cea mai bună animație de lungmetraj la Oscaruri. Guillermo del Toro’s Pinocchio este disponibil pe Netflix.
Navalny
În regia canadianului Daniel Roher, lungmetrajul prezintă ascensiunea politică a lui Alexei Navalny, tentativa de asasinat căreia i-a supravieţuit cu greu şi încarcerarea sa ulterioară. Documentarul de lunmetraj premiat la Oscaruri, Navalny, poate fi urmarit pe HBO Max.
RRR
Naatu Naatu a fost aleasă cea mai bună melodia originală. Este ceva spectaculos pentru că a făcut istorie devenind primul cântec indian care a câștigat un Oscar. Filmul RRR poate fi urmărit pe Netflix.
The Elephant Whisperers
India face istorie anul acesta la Oscar, după ce două filme au câștigat pentru prima dată la festivalul de film. Spuneam mai sus de RRR, dar și The Elephant Whisperers a urcat pe podium la categoria cel mai bun scurtmetraj documentar. The Elephant Whisperers se poate urmări pe Netflix
Ar mai fi două producții despre care nu am găsit date că ar putea fi urmărite la noi și care au fost premiate la Oscar: Women Talking – premul pentru cel mai bun scenariu adaptat și An Irish Goodbye – cel mai bun scurtmetraj live-action. Sperăm să aflăm vești si vi le vom oferi și ție imediat.
Nominalizați de Oscar 2023 pe platforme de streaming și în cinema
Trecem însă la marii perdanți ai serii, care ne-au oferit totuși filme spectaculoase și numai bune de urmarit.
The Banshees of Inisherin a reușit să nu ia niciun premiu în ciuda a 9 nominalizări. Mai rulează razant într-un singur cinematograf din București, fiind pe picior de ieșire din circuit. Va intra pe Disney plus pe 22 martie.
Nici Elvis nu a fost prea departe, a avut 8 nominalizări nenorocoase, fiind și în vogă la Razzies Awards. Elvis este disponibil pe HBO Max, dar mai sunt și câteva cinematografe din București care îl proiectează.
The Fabelmans, o autobiografie superbă a începuturilor lui Steven Spielberg în ale filmelor, a trecut și el neobservat atât la Oscaruri, cât și prin ieșirea mult prea rapidă din cinematografele românești. Încă nu a aterizat pe o platformă, dar sper să ajungă în curând pe Sky Showtime, unde sunt majoritatea filmelor care îl implică… sau oriunde… care tare aș vrea să îl mai văd o dată.
Tár, drama psihologică ce o are în prim plan pe Cate Blanchett, a avut 6 nominalizări, iar cei de la TIFF promit că îl vom vedea în această vară la cel mai mare festival autohton de film, Transilvania International Film Festival.
Triangle of Sadness, comedia negră satirică a câștigat 4 premii europene de film, însă nu a luat niciunul dintre cele 3 nominalizări la Oscar. Mai poate fi văzut pe marele ecran din București într-o singură zi, sâmbătă. Va intra pe HBO Max pe 16 martie.
Și minunatul Babylon a avut 3 nominalizări fără succes, însă ne gândim că poate nu le-a picat bine celor de la Hollywood un film care îi critică dur… chiar dacă filmul este un omagiu fabulos adus la epoca de aur a cinematografiei. Mai rulează în București în încă două cinematografe, deci mergi să îl vezi.
Probabil animația Puss in Boots: The Last Wish ar fi putut fi cea câștigătoare în locul aclamatului Pinocchio, pentru povestea sa bine ilustrată. Filmul rulează în cinema, însă poate fi văzut pe VOD pe Rakuten TV. Tot pe această platformă de VOD poți găsi și Mrs. Harris goes to Paris și Turning Red (disponibil și pe Disney plus, desigur).
Dintre nominalizați, ar mai fi de adăugat Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths care a fost în clasament la categoria Cea mai bună imagine. Se poate urmări pe Netflix. Tot la aceeași categorie a fost și Empire of Light care pare să fie disponibil pe Hbo Max, dar pe cu totul alt fus orar.
Close, o poveste plină de flori și care îți dă fiori, a fost nominalizată la cel mai bun film internațional. Este prezent în cinematografe și ți-l recomand cu drag. De la aceeași categorie poate fi urmărit pe Prime video filmul Argentina, 1985.
Dintre nominalizările de la categoria documentare avem pe Hbo Max filmele All That Breathes, All the Beauty and the Bloodshed, iar pe Disney plus Fire of Love. A House Made of Splinters pare a fi disponibil pe alt fus orar.
Un alt titlu de menționat este Glass Onion: A Knives Out Mystery care poate fi urmărit pe Netflix la fel ca și Blonde.
Ah… era să uit de The Batman cu 3 nominalizări în zadar. E pe Hbo Max.
Și uite așa, cred că am trecut prin principalele titluri de la Premiile Academiei Americane de Film.
Tu pe care le-ai văzut? Care și cum ți-au plăcut?
Cate am vazut? Simplu, pe toate :))).
Super… Am și eu câteva preferate!
„……filmul este un omagiu fabulos adus la epoca de aur a cinematografiei….” ; la epoca sau epocii??