CINEFEMINA, a treia ediție (10 – 14 mai la Cinema Elvire Popesco)

CINEFEMINA este un festival de film care își propune să pună în valoare și să evidențieze munca și creativitatea femeilor din industria cinematografică, oferind publicului românesc ocazia de a descoperi noi talente și de a reflecta asupra rolurilor de gen în lumea filmului.

A treia ediție a festivalul de film CINEFEMINA revine în București, între 10 și 14 mai la Cinema Elvire Popesco cu 5 zile de filme. Evenimentul promovează și susține femeile din industria cinematografică europeană, prin prezentarea unor filme de lungmetraj și scurtmetraje, toate realizate de regizoare și producătoare talentate. Cinefemina își propune să aducă la lumină munca și creativitatea femeilor din lumea filmului, promovând diversitatea și egalitatea de gen. În cadrul festivalului, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze 12 producții europene de lungmetraj și 5 scurtmetraje maghiare, toate realizate de femei.

Filmele prezintă o varietate de genuri, incluzând comedii, drame și filme romantice, din Italia, Franța, Grecia, România, Austria, Olanda, Portugalia, Polonia, Germania, Spania, Suedia și Ungaria. Pe lângă proiecțiile de film, CINEFEMINA va organiza și discuții, în care spectatorii pot întâlni regizoare și producătoare, împreună cu experți din domenii conexe, ONG-uri, jurnaliști și alți profesioniști. Prin intermediul acestor dezbateri, festivalul își propune să contribuie la creșterea conștientizării publicului privind rolurile de gen și să promoveze modelele feminine de referință în industrii tradițional dominate de bărbați. Biletele pentru festival pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook aici.


Iată programul complet al festivalului:

10 Mai

Festivalul începe cu o Compilație de scurtmetraje ungurești urmată de un + Q&A Edit Jakab de la ora 18:00

De la ora 21:00 – SNU, o poveste atemporală despre iubire și moarte

11 Mai

Drama Gemenele Tăcute începe de la ora 18:00 este debutul în limba engleză a cineastei poloneze Agnieszka Smoczynska bazat pe fapte reale.

Filmul Ultimele lucruri care începe la 20:30 încheie seara cu un Q&A cu regizoarea filmului, Irene Dionisio.

12 Mai

Programul începe de la ora 18 cu Beatrix, o tânără care își petrece mare parte a timpului în casă, uneori vorbește la telefon, rareori primește vizite: o prietenă cu partenerul ei, un potențial iubit, candidați aspiranți pentru o cameră de subînchiriat. Până când apare colegul de apartament potrivit….

La finalul filmului vom avea plăcerea unui Q&A online cu regizoarele filmului Milena Czernovsky și Lilith Kraxner.

De la ora 20:30 Ivie Wie Ivie, drama germană regizată de Sarah Blaßkiewitz ne aduce o introspecție a tinerei Ivie care trece printr-o provocare personală.

13 Mai

Programul este deschis la ora 16 de drama românească Crai nou, o dramă psihologică ce implică familie, sex și puțin sânge, proiecție urmată de Q&A cu regizoarea Alina Grigore

De la ora 18:30 vom avea parte de filmul spaniol Ramona, o comedie romantică revigorantă care are la bază eterna dilemă dintre rațiune și simțire.

Seara este încheiată de filmul franțuzesc Fractura – 20:30

14 Mai

 

Festivalul se încheie cu o comedie romantică, Iubire într-o sticlă, film olandez regizat de Paula van der Oest despre dragostea la prima vedere și revenirea la normal de după pandemie.

„Ne bucurăm să vedem că festivalul a ajuns la a treia ediție și continuă să crească, anul acesta avem mai mulți membri EUNIC care participă și mai multe regizoare care vor veni la festival. Acest lucru arată că munca și vocile femeilor regizoare și realizatoare de film europene sunt din ce în ce mai remarcate”, a declarat Therese Hydén, ambasadorul Suediei la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.