Luna.doc – Invitație pentru liceeni și pentru profesorii lor

Pentru că în ultima perioadă am tot avut filme care trebuiau să apară în cinematografe, iar lansările lor au tot fost amânate, te invităm la un festival de film documentar inedit. Luna.doc pentru liceeni și profesorii lor a ajuns la ediția cu numărul șapte și ne întâmpină cu o tematică de actuialitate, fake news. Acest festival educațional este organizat de Asociația Bloc Zero.

Nu ai timp să mergi la un festival? Nicio problemă! Luna.doc este un festival online.

Dacă nu ai posibilitatea sau dorința de a merge la cinema în timpul acestei pandemii, varianta online a filmelor și a festivalelor este o soluție.

Invitația pentru Profesori

În contextul școlii online, profesorii se simt uneori lipsiți de unele aspecte mai personale ale predării. Săptămâna altfel este un prilej de apropiere față de aceste minți fragede pe care tu, ca profesor, ai datoria de a le modela.

Fenomenul Fake news este un subiect tot mai discutat în rândul tinerei generații, iar problematica sa atinge cote alarmante în mass media zilelor noastre. Este atât de ușor de căzut în plasa dezinformării mediatice încât acest festival vine ca o necesitate pentru tinerii care vor intr foarte curând în viața de adult.

Iată o invitație pentru toți profesorii de liceu care sunt interesați să ofere elevilor săi o activitate plăcută și educativă în același timp, o informare despre un subiect important pentru societatea în care trăim și un prilej de discuție și dezbatere prin intermediul internetului.

În perioada 19 octombrie – 10 noiembrie, filmele din cadrul festivalului vor fi disponibile gratuit, pe platforma KINOTECA BLOCZERO, în secțiunea destinată festivalului luna.doc, în baza unui cont de profesor. Aceasta este o oportunitate pentru un profesor ca tine care vrea să ofere elevilor filme documentare care abordează tema știrilor false. Fiecare profesor are ocazia să își aleagă direct din interfața platformei documentarele pe care dorește să le vizioneze alături de elevii lui, iar acestea vor putea fi proiectate atât fizic, în spațiul școlii, cât și în cadrul cursurilor online, în funcție de varianta aleasă.

Nu va fi necesar să distribui ecranul laptopului tău pentru ca elevii să vadă filmul. Platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de ore, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceștia.

Dacă ești profesor și vrei să le faci o surpriză elevilor tăi, înscrierile pentru participarea la proiecții de film în cadrul luna.doc se fac prin intermediul formularului acesta.

Invitația pentru liceeni

Abia ai început liceul și ai nimerit în acest an dificil în care te poți considera o “generație de sacrificiu”?

Îți place să te documentezi despre o sumedenie de subiecte care te pasionează?

Te-ai săturat să îți corectezi părinții atunci când auzi de la ei o informație care este de fapt o știre falsă?

Iată o invitație pentru toți liceenii indiferent dacă ești boboc sau dacă te pregătești de bacalaureat.

În perioada 19 octombrie – 10 noiembrie te poți bucura de un festival de film documentar online, luna.doc doar dacă îți convingi un profesor să se înscrie. Dacă nu ai norocul de a găsi un profesor dornic să ajute, te poți bucura totuși de atelierele festivalului de care îți vom povesti în continuare.

Cu siguranță ai văzut și tu micile capcane pe care vloggerul Shelly le-a plasat pentru mass media. Neplăcut este că jurnaliștii au mușcat cu nonșalanță aceste momeli și s-au făcut de rușine atunci când au fost puși în fața realității. Festivalul luna.doc fix acest lucru încearcă să explice, ce înseamnă Fake news, cum poate fi verificat și identificat și cum putem să ne ferim de el.

Pentru că experiența poate fi mult mai plăcută dacă vei viziona filmele alături de cineva, îți recomandăm să spui unui profesor despre această inițiativă, să vă organizați mai mulți colegi și să vă uitați împreună. Dacă vrei o vizionare și mai relaxantă, poți rula filmele pe televizor.

Din dorința de oferi cât mai multe informații și resurse care să îi ajute pe liceeni în lupta cu știrile false, programul festivalului luna.doc va include și 10 ateliere online de educație media în cadrul cărora adolescenții vor putea discuta liber cu jurnaliști români și experți media despre principiile de urmat pentru o informare corectă, despre jurnalism etic și deontologie profesională, precum și despre ramificațiile și consecințele știrilor false în realitate. Discuțiile vor avea loc pe Zoom și vor dura 2 ore.

Liceeni care își doresc să intre în legătură directă cu jurnaliștii se pot înscrie completând acest formular până la data de 23 octombrie 2020.

Tema Festivalului luna.doc

Selecția de filme documentare (lung, mediu și scurtmetraje) a festivalului:

Documentarele „Un basm cu știri false”, „Noul nostru președinte” și „Adevăr personal” abordează direct fenomenul, concentrându-se pe teoriile conspirației și dezinformările. Filmele ilustrează situațiile apărute în trei țări diferite – Macedonia, Rusia și Marea Britanie. „Anas împotriva Gigantului” și „Gunoierii digitali” analizează problema conținutului fals sau inadecvat prezent pe rețelele de socializare Oferind perspective diferite asupra presei, documentarele „Slow News”, „Bellingcat – Adevărul într-o lume a post-adevărului” și „Nellie Bly face știrile” se concentrează pe aspectele pozitive ale jurnalismului și moduri de a reinventa instituțiile media.

Proiecțiile online vor fi însoțite de dezbateri și discuții cu jurnaliști și experți în media, participanții având posibilitatea să intre în dialog cu aceștia prin Zoom.

Iată o oportunitate de a învăța într-un mod plăcut. Indiferent dacă ești elev sau profesor, te invităm să distribui această veste și către alții care ar putea fi interesați. Promitem că nu este nicio urmă de dezinformare.

PS: uneori persoanele apropiate ne surprind prin pasiunile lor așa că te invit. Încearcă!

 

One thought on “Luna.doc – Invitație pentru liceeni și pentru profesorii lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.