Astăzi aniversăm 2 ani de Cinefilia, fix de Ziua Internațională a Cinematografiei. Au fost doi ani cu bune și cu rele, dar cum ți-am povestit deja cum a fost După primul an de Cinefilia, astăzi îți voi povesti despre ce am făcut în acest an cinefil, ce filme am văzut, pe cine am cunoscut, cui îi mulțumesc și ce speranțe avem în viitor.
2020 a fost un an al provocărilor. A început bine, chiar promițător, iar în martie totul a intrat în cădere liberă în ceea ce privește industria cinematografică. Știm cu toții că intrarea în lockdown a închis cinematografele, iar redeschiderea lor din toamnă a fost o mică amăgire într-un fel sau altul. Cinematografele și festivalurile s-au adaptat pe cât posibil la noile provocări și au reapărut de mult uitatele cinematografe în aer liber și drive-in. Odată cu venirea toamnei, au început să se propage cinematografele online și VOD-urile, alternative viabile la mult prea popularele Netflix și HBO Go. Nu că ar fi ceva negativ cu platformele din urmă, însă oamenii au început să tocească ofertele lor și să caute lucruri noi… cel puțin așa am observat și aș vrea să cred.
Cam asta e rezumatul pe scurt al stării de fapt a anului 2020 în ceea ce privește industria de la noi. Cu toate acestea, am fost mai ocupați ca niciodată.
Am privit și noi cu resemnare închiderea cinematografelor și amânarea lansărilor de filme. Ba chiar am încercat să ținem și evidența. Apoi, pe măsură ce s-au redeschis rând pe rând cinematografele, am încercat să ținem la curent cititorii cu statusul cinematografelor din România actualizat cum aflam vești noi. Momentan mai sunt câteva cinematografe deschise, în orașe mai mici și mai puțin afectate de pandemie. Am încercat să fim alături de cinematografe în toate aceste luni și ne-am atașat surprinzător de mult de ele. Nu sunt multe, dar sunt ale noastre și sper din suflet ca atunci când se vor redeschide toate să mergem la filme în număr cât mai mare. Urmărindu-le de aproape am observat cu bucurie ce frumoase proiecte organizează, chiar și cele din provincie, ce comunități frumoase au legat și cât de multă pasiune pentru filme transmit. Ne-am bucurat atunci când unele dintre ele și-au deschis grădinile pentru proiecții în aer liber. După cum poți vedea în filmuletul de mai jos, am fost prezenți chiar la prima proiecție în aer liber organizată în București în vremuri de pandemie. O parte dintre cinematografe au deschis platforme online de tip VOD pe care le-am adunat și noi într-un articol despre cinematografele online. Am colaborat în acest an foarte frumos cu Happy Cinema, Cineplexx, Cinemax Veranda și Cinema City, și am creat prietenii foarte faine cu Cinema Elvire Popesco și Event Park Snagov. Dorim să îmbrățișăm cu drag reprezentanții tuturor cinematografelor din România și să auzim de bine.
Toamna ne-a prins la cinema și am mers cât de des am putut, respectând toate rigorile impuse de pandemie. Nimic nu se compară cu mersul la cinema și ne-am bucurat foarte mult de această activitate încât am fost și la 3 filme într-o singură zi.
Alături de noi au fost, sau mai bine zis, am fost alături de echipele de distribuitori de filme din România. Am remarcat lupta lor și toate gândurile de bine se duc către ei și filmele pe care le-au distribuit și difuzat în acest an… complicat. Dorim să le mulțumim, să ne amintim cu drag de colaborări și să sperăm că ne vom revedea cât mai curând cu: RoImage 2000, Forum Film(Ranevents), Bad Unicorn, Voodoo Films, Independența Film, Follow Art Distribution, Vertical Entertainment, Transilvania Film, InterComFilm, Odeon, Netflix, HBO, AMC și History.
Nu am lipsit nici de la festivaluri unde am avut oportunitatea de a fi parteneri media pentru: Festivalul Internațional de Film de Animație Animest – care a avut loc în acest an exclusiv online și a marcat cu fast 100 de ani de animație românească, Les Films de Cannes à Bucarest – care a fost ultimul festival pe care l-am petrecut la cinematografele în aer liber și a prezentat filme despre care aș tot povesti, American Independent Film Festival – care m-a surprins cu filme deosebite, BIEFF – Bucharest International Experimental Film Festival – care reprezintă o imensă sursă de inspirație, Nordic Film Festival – care a avut loc la fix, înainte de pandemie și ne-a încântat cu filme speciale, Super8 – festivalul de filme și artă făcute de adolescenți– care a avut loc în aer liber și m-a făcut să mă simt din nou adolescentă, luna.doc7 – festival de film documentar pentru liceeni și profesorii lor cu tema fake news – care s-a ambiționat să abordeze un subiect complicat de explicat și a avut o selecție interesantă de filme tematice, AdDoc #4 – Festival online de film documentar pentru adolescenți – unde subiectul principal a fost ecologia, Caravana filmului românesc – care a colindat țara în lung și-n lat cu filme românești de mai mare dragul să le vezi.
Am obținut acreditări de presă pentru: Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF– la care am ajuns pentru prima dată și a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, Bucharest International Dance Film Festival – care ne-a oferit ocazia de a vedea filme cu sufletul dintr-o perspectivă cu totul diferită, Festivalul Película – care ne-a fascinat cu selecția sa de filme ibero-americane pe care am ajuns să le apreciez în mod special, Noaptea Albă a Filmului Românesc– care mi-a completat cu bucurie filme pe care nu apucasem să le vizionez cu alte ocazii.
Doresc să menționez că toate festivalurile de film la care am fost în acest an s-au prezentat excepțional și au reprezentat experiențe de neuitat, momente despre care tot povestesc și povestesc. La unele dintre ele a fost prima noastră interacțiune și suntem extrem de încântați că am cunoscut oameni faini și am dat peste festivaluri de suflet pe care dorim să le reprezentăm și la anul, și oricând va fi cazul. Dragi organizatori de festivaluri de film în pandemie, vă felicităm din suflet pentru curaj și ne bucurăm că ați reușit să țineți festivalurile în ciuda tuturor piedicilor. Și la anul care vine, să vedem filme… cu tine!
Deși vremurile nu au ținut tot timpul cu noi, iar cinematografele s-au tot închis de pe o zi pe alta, am reușit să realizăm și în acest an fatidic o mulțime de concursuri cinefile cu bilete la filme atât în cinematografe, cât și online, sau la festivaluri. Am ofert în concursuri cărți și alte obiecte cinefile, iar în acest context vrem să mulțumim și frumoasei colaborări cu ProVideo, care ne-au ajutat cu DVD-uri cu filme. Cel mai important concurs al nostru din acest an a fost și este Oracolul Cinefilia, concurs încă în desfășurare până pe 31 decembrie și care se bucură de o mare popularitate, oferind peste 50 de premii. Încă te așteptăm să participi!
În 2020, Cinefilia s-a lansat pe Youtube și pe TikTok, fiind în continuare activă constant pe Grupul Cinefilia, pagina de Facebook, contul nostru de Twitter și pe Instagram.
Dorim să mulțumim mult tuturor celor care au colaborat cu noi în 2020: Dana Mierluț – care a rămas alături de noi și ne-a încântat cu articole pline de un romantism incurabil; Ana Lucia Moroșanu – care a văzut seriale faine în acest an și le-a împărtășit cu noi; . Țin să le mulțumim celor care ne-au ajutat încă de la început în popularizarea grupului și paginii de Facebook: regizoarea Bianca Rus și Vlad Macarie. De foarte mare ajutor ne-a fost și Ciprian Stoian de la Agenția OneMedia X Group care ne-a oerit o mulțime de sfaturi utile.
O mențiune specială este interviul în exclusivitate cu regizorul Daniel Sandu despre serialul HBO Bani Negri (pentru zile albe) care și-a concluzionat primul sezon chiar ieri.
Suntem siguri că am fi putut realiza și mai multe în 2020, însă ne mândrim cu proiectele cinefile pe care le-am întreprins și sperăm din suflet că am avut articole și pe gusturile tale. Am învățat și în acest an o mulțime de lucruri noi. TIFF-ul a fost, în special pentru mine (Andreea), un moment important care mi-a schimbat cu totul optica în ceea ce privește analiza de film, am devenit mai ambițioasă și mi-am propus să studiez mai mult fenomenul cinematografic de la începuturi până în prezent.
Ne propunem, desigur să scriem mai mult, să acoperim mai multe filme și să vedem și mai multe.
2020 a fost un an în care ne-am întors la rădăcini și ne-am dat seama cât de mult ne lipsesc cinematografele, ne-am adaptat și am analizat mai mult.
Noi suntem Andreea Vraja și Teodor Moroșanu, doi pasionați de filme. Timpul nostru liber este la intersecția dintre ficțiune și realitate și îl dedicăm pe tot către această comunitate care ne este foarte dragă. Ne dorim să oferim cititorilor cât mai multe articole bine documentate și interesante despre filme din toate timpurile. Credem în cea de-a 7-a artă, cinematografia, și suntem convinși că educația cinematografică este o parte importantă în cultura generală.